OĞLAK KIZLARI

23 Ekim 2011 Pazar

Evde Pekmez nasıl yapılır?

Merhaba,

Gururluyum, mutluyum.

İpek Hanım Çiftliği, Pınar hanım sayesinde pekmez yaptım yaw. İnanılır gibi değil.
Ikinci denemem Refika hanımın tarifi de olabilir;

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/16229833.asp


Herşey Pınar hanım ım ilettiği bir e-posta ile başladı. O e-postada ''pekmez toprağı'' ndan bahsediliyordu. Küçüklüğümden beri bir şekilde dinlediğim pekmez yapımında kullanılan topraktan. Diyordu ki ciciannem pekmez toprağı olmadan pekmez olllmaazzzz..  Gerçi internette Ayşegül ün yaptığı araştırmadan ortaya çıktıki pekçok diğer yöntem mevcutmuş.

Pınar hanım sağolsun pekmez toprağını ücret almadan iletti bana. Yanında harika kuru incirler, kilosu 20 Tl ve çocuklar için hazırlanmış, Ada nın bayıldığı atıştırmalık krakerlerle. Kilosu 25 Tl. Krakerlerin hazırlanışı da pek eğlenceliydi, ilk denemeler çiftlikte çocuklar tarafından beğenilmemişti yanlış hatırlamıyorsam, deneye deneye mükemmeli bulmuşlar. Arada bende yiyerek  kaçamak yapıyorum.

Çiftliğin linki aşağıda;

http://www.ipekhanim.com/ipek_hanim_ciftligi/ciftlige_giris.html

Çarşamba pazarından 7 kg çekirdeksiz üzüm aldım, eve geldim, sirkeli suya koydum ve bir iki saat beklettim.



Sonra saplarından ayıkladım ve koca bir tülbente peyderpey koyarak ezdim. En zor kısmı bence bu kısım. keşke dedim bir meyve sıkacağım olsaydı. Olur herhalde, meyve sıkacağında da yapsam. işler çok kolaylaşır o zaman.


 Bir kısmını el meyve sıkacağında sıktım ama deli pöstekisi gibi, elle sıkmak daha pratik. Kolunuz ağrıyor tabi akşamına.




Sonra yavaş yavaş tencere dolmaya başlıyor. Iki tencere gerekiyor. Sıkarken altta su birikince tülbent su çekiyor ve işiniz zorlaşıyor çünkü. Sıktıkça çıkan az ve değerli suları diğer tencere aktararak devam ettim ben.




 Tülbentide yıkamak için uğraşmadım. Attım. 

Şimdi radyoda Van da ki 7.1 depremi ve 500 kişilik kayıplardan bahsedildiğini duydum. Başımız dertten kurtulmuyor. Hava da soğuktur şimdi orada. Okullar, çocuklar.. offff..of... Allahım sen yardım et insanlığa. ( Amin )


Yaklaşık 4 kg su çıktı 7 kilo üzümden. İçine 150 gr beyaz bir toprak koydum. Pınar hanıma sordum, toprak Asbest li değilmiş. Görüntü kötü oldu ve sanki kaynıyormuş gibi fokurdamaya başladı bir süre sonra. Ben çocukken oynadığımız su solu tenekenin içine karpit koyma oyununda hissettim kendimi. Bu da kireç sonuçta. Yada Hatay da yapılan '' kabak tatlısı'' veya Kıbrıs ın '' ceviz macunu '' gibi.




Sonra bööle bir görüntü oluştu, iki saat toprağın dibe iyice çökmesi için bekledim. 


Büyükçe, yayvan bir kepçe ile köpükleri aldım ve sonra başka bir tencereye topraktan arınmış kısmı süzgeç koyarak aktardım. Bu bana yetmedi çünkü; toprağın kum gibi olmuş kısmı bir şekilde tencereye geçiyor. Bu işlemi iki üç kere tekrarladım ben.





Sonuçta yukarıda ki gibi bir su elde ettim ve altını yaktım. Mutfak saatimi kurdum. Pınar hanım 1 saat kaynatın demiş ama 1 saat sonunda, söylenen pekmez kokusunu alamadığım için kaynatmaya devam ettim. Yarım saat daha ve sonra aşağıda ki görüntü ve hafifi yanık kokusu ile geldi.


Yarım kiloluk kavanozun 1/4 ü kadar pekmezim oldu. Tattim tadı harika. Eğer çok koyu olursa Ada ya lolipop olur, olmazsa içim rahat rahat kızıma sabahları bir tatlı kaşığı  kendi yapımım pekmez vermeye devam ederim.
Pınar hanım, son aşamada pekmez kaynarken, içine fesleğen yaprakları koyduğunu belirtmiş tarifinde, balkonda taze fesleğen vardı ama ben ilk denemede ceserat edemedim.

Fakat ikinci denememde herşey çok daha güzel ve anlamlı olacak eminim.
Sıkma işlemi dışında hiç zor değil. Bundan sonra pekmezimi kendim yapacağım.

Cem, Van ı arayayım dedi, Ada kız da soruyor ne oldu, başkan Erdoğan ımı arayacaksın. E be kızım söylenen herşeyi kayıt edermi insan. pes bu çocuklara.

Deneysel anne Çiğdem
Oglak Kizlari zaman: 18:31
Paylaş

8 yorum:

  1. Unknown23 Ekim 2011 23:35

    Harikasin canim ya, ben seni okurken yoruldum vallah, kocaman bir masaAllahs ana, vede ellerine saglik !! Adaya opucukler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
      Yanıtla
  2. Oglak Kizlari24 Ekim 2011 16:09

    Ada öpücükleri aldı çok mutlu oldu.
    Yalnız, çıka çıka yarım kavanoz pekmez çıktı.
    Ah neler yiyoruz acaba, bu kadar insana neler yetiştiriyorlar nasıl yetiştiriyorlar.

    Endişeli anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
      Yanıtla
  3. Ahu Türkyaşar25 Ekim 2011 13:58

    Çiğdem'cim harikasın. Çocuklara çok faydalı pekmez. Ben kızıma her gün şurup diye bir kaşık içirmeye çalışıyorum. İnşallah ben de evde yapabilirim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
      Yanıtla
  4. Oglak Kizlari26 Ekim 2011 20:53

    Ahu,

    bence yapabilirsin. Zor ve detaylı gözüküyor ama diiil.

    Yaşasın.
    hergün kızına bir kaşık pekmez veren bir diğer anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
      Yanıtla
  5. mine28 Ekim 2011 01:13

    tek kelimeyle "HARİKASIN"
    çalışkan anne ilan ettim seni ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
      Yanıtla
  6. Oglak Kizlari28 Ekim 2011 22:34

    Mine,

    Çekirdekli üzüm tercih etmek lazımmış aklında bulunsun, hani yaparsınız filan.

    Şakacı anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
      Yanıtla
  7. yemekbiraşk26 Kasım 2011 13:40

    canı gönülden tebrik ediyorum o içine konan toğrağı nasıl temin ettiniz bana en zor aşama topraklı kısım geldi.. ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
      Yanıtla
  8. Oglak Kizlari26 Kasım 2011 14:20

    Yemekbiraşk,

    Hoşgeldin.
    Teşekkür ederim.

    Şuradan temin edebilirsinzi;

    http://www.ipekhanim.com/ipek_hanim_ciftligi/ciftlige_giris.html

    Bilgili anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
      Yanıtla
Yorum ekle
Daha fazlasını yükle...

"Oğlak Kizları!"nı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkür ederim. Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemiyorum. Herbiriniz benim için çok değerlisiniz.
İşini ciddiye alan anne Çiğdem
Teşekkür ederim.

‹
›
Ana Sayfa
Web sürümünü görüntüle

Hakkımda

Fotoğrafım
Oglak Kizlari
Hamileydim, korkudan blog umu kapattim. Simdi o paranoyalarim gecti. Kizim 13 ben 53 yasindayız, keyfimiz yerinde. Yine katildik araniza.
Profilimin tamamını görüntüle
Blogger tarafından desteklenmektedir.