20 Şubat 2016 Cumartesi

Mavri

Merhaba,

Iki bucuk yildir buradayiz. Hic denemedik "mavri" adli yoreye ozgu  baligi.
Hep, her Istanbul lunun "kefal" e baktigi gibi baktik. Boklu balik dedik. 
Yaklask bir aydir "mavri" nin tam zamani buralarda.

Ilk haftalarda, yumurtalari da karninda satiliyor, sonra kalmiyor ama yumurtalarin yerine, tavuklarda ki gibi mideleri olan bu baliklarin taslik adi verilen organi da yaninda veriliyor. Taslik, baliktan en az bir 20 dakika fazla pismeli. 

Iki hafta once bir diger Istanbul lu, Dorata ve ailesi denedi ve baligi deneme konusunda bize de yuru ya kulum dedi aslinda ama kismet dun aksamaymis. 

Gordugunuz gibi, firin tepsisine carprazlama ancak sigdi.

Biz Istanbul lular, lufer, palamut, levrek in tadina pek alisigiz ya, burada ki ilik su baliklari veya hem tatli hem tuzlu suda yasayan baliklar pek bizim agiz tadimiza gore degil. Ya da toprak kokuyor, diplerde ot neyin yedikleri icin. Tabi zaman zaman dusen  buyuk deniz levrekleri bu konunun tamamen disinda. Ve fakat bu Mavri, muhtesem. Bir kere kocaman ve ekonomik. Tadi da resmen tavuk eti tadinda. Kilcigi ise, levrek ile karsilastirilinca cok az ki bilirsiniz levrek te de pek kilcik yoktur.

Bir de soyle bir bilgi var;


Bi cok kefal baliklari bulunmaktadir.Bu kefal baliklari hakkinda anlatilabilecek cok sey olsada biz lafi uzatmadan kisaca özetleyelim.

MAVRİ KEFAL ( Chelon labrosus )diye adlandirlan kefal türü hakkinda bilgi,

Kefal, denizlerimizin sıcak ve ılık bölgelerinde, kıyılara yakın, denizle ilişkili nehir ağızlarında ayrıca iç sularda ve sürüler halinde yaşayan bir balık türüdür. Denizlerimizde Has Kefal, Altınbaş Kefal, Topbaş Kefal, Mavri Kefal, Dudaklı Kefal gibi çeşitleri vardır. Ayrıca büyüklüklerine göre de isimlendirilir. Türlerine göre 25 cm. den 90 cm. boya erişirler. Yaklaşık 15 yıllık ömrü olan Kefaller 6 - 7 yaşından itibaren yaz aylarında üreyerek 150 binden 7 milyona kadar yumurta verirler. Eti ve yumurtası yönünden değerli bir balıktır. Deniz dibi bitkileri ve yumuşakçalarla beslenir.


Kalin saglicakla

Balik sever anne



19 Şubat 2016 Cuma

Yumurta muffin

Merhaba,

Oyle cok sey oluyorki, yazmaya vakit yok.
Tüm bunlar olurken, hayatım boyunca ulke gundemi de degişmiyor. Hep kaos, hep kavga, hep problem, hep yasaklar, hep katliam. Hem canlılara, hem cansızlara hep katliam.

Yazılacak ne çok sey var.

Ama işi tatlıya baglayalım, hayat kısa. Saglıklı gunlerimizin kıymetini bilelim.



Nerede gördüğümü hatılamadığım bir yumurta tarifi var elimde. Ekmeksiz yumurta yediğimiz için acaba nasıl çeşitlendirsek düşüncesi var mutfağımızda hep. Ada kız a da yumurta yedirebilmek için tarifçi oldum çıktım. Buyuyunce ya hiç yumurta yemeyecek, habire ekmek yiyecek yada çabalarım sonuç verecek ve Karatay usulu yemeyi zaten doğal olarak devam ettirecek. Göreceğiz inşallah. Kabul ediyorum 25-35 arası vucudu birsürü abuk subuk yiyecek görecek. Beni ilgilendiren 38-40 ından sonra ne olacagı.

Kocaman bir kase alıp kaç kişi yiyecekseniz o kadar yumurtayı kırınız. Ustune sevdiğiniz bir peyniri rendeleyiniz. Abartmadan süt koyunuz, baharatlar ve parçalanmış pastırmalar. Aman muffin kabını tereyağlamayı unutmayın yoksa kabından yumurtaları çıkaramassınız. Sonra 200 derece deki fırında 10 dakka ve tataaa... Yumurta kekleriniz hazır.

Ada begendiyse herkes begenir. E zaten ben herşeyi begenir yermişim oyle diyor cadı. Dogru tabi. 
Dokulu bir kahvaltı oluyor, deneyiniz. Tavsiye ederim şiddetle.

Sabah kızımı okula götürürken, bu aralar araba ile, okul bahcesinde oynarken koluna gelen bir futbol topu yuzunden 3-4 gundur bir kolu iptal. Odevlerini de bien yazıyorum. Carpım tablosu durumu felaket. 3 basamaklı çarpım işlemlerine geçtiler ama Ada hala tekliyor. Ya bölme zamanı. Internette, nasıl kolay çarpım tablosu öğretilir filmleri yada fikirleri varmıdır acaba? 



Araba ile giderken sabah okula, kızım neyi hatırladı; anne, efendim kızım, hani Batuhan, Belgin, bir Yaz denize gitmiştik hatırladın mı? Hatırladım kızım. Hani sen el frenini çekmeyi unutmuştun da araba kayıyordu aşağıya dogru. Ha..ha.. Hatırladım kızım. Şu beyin, ne enteresan bir organ değil mi? Kızımın anılarında çılgın anne olarak kalacagım diye sevindim. Tum iyimserliğimle.

Kalın saglıcakla
Krem imparatoru anne


6 Şubat 2016 Cumartesi

Dirilis

Merhaba,

Dun yine Istanbul a soguk hava geldi. Yagmur, ruzgar, kiyamet.
Trafik felaket.
Arada Goztepe de bir isimiz vardi bu sebeple yine kurtarici Metro yerine, minubus kullandik. Sonrasi yagmur da kahve dunyasinda mahsur kaldik. Aslinda dinlendik diyelim. Agizda patlayan Ada kiz in cok sevdigi cukulatalardan da yedik. 



Aklimiza sinemaya gitmek otomatik olarak geldi. Turkiye de sadece iki tane olan I max gonlumuzden gecti. Vee ver elini Akasya alisveris merkezi. Eskiden tam da o binanin yerinde Ford ofiste calisan esim ve kardesim hala pek yadirgasada, cogunluk bu eski bilgiyi unutmustur bile. 

Dirilis filmine girdik. Hikaye bayat ama goruntuler super.
Di Caprio super ama kotu karakteri oynayan oyuncu bana gore daha iyiydi.
Bircok sahnede goruntuler o kadar sahiciydi ki, kendimi hep gerilmis buldum.
Hele Ayi saldirisinin oldugu sahne ve birkac digeri. 

Kameranin, ana karekterin nefesi ile bugulanmasi ise beni birkac kere hey film izliyorsun anina geri getirdi. Bir de yandaki saygisiz kizin mesajlasmayi birakamadigi telefonun isigi.

Yonetmen de oscar odullu imis.

Gidiniz, siddetle tavsiye ediyorum.

Kalin saglicakla
Gezerek anne