13 Şubat 2012 Pazartesi

Pancar, Karnabahar ve İpek Hanim Çiftliği

Merhaba,

Yazacak o kadar çokşey birikti ki, hangisini anlatsam.
Bakalım, başlayalım.

Geçen hafta İpek hanim Çiftliği nden sipariş verdim, yanlış anlaşılmışım; 4 kg pancar geldi mi eve.
Ne yapacağım derken, internet sağolsun. Pancar lı kek, pancar turşusu ve suyu yaptım. Yaprakları salataya konmak üzere balkonda ( serinde) suyun içinde bekliyor. Geri kalanını dağıttım.

Ah bir de bir Karnabahar geldi ki çiğ çiğ yedim. Pişirdim, nasıl güzel oldu. Dedim ya yazacak çok şey var diye.

Önce pancar ın yararları;

Nasıl tüketilir?
Kırmızı pancar Avrupa’da yemeği yapılan bir sebze, yurdumuzda turşusu meşhur... Salata olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirirseniz aslında en faydalısı bu! Ancak, çeşni vermek için salata içine katılan baharat ve fabrikasyon sirke gibi yoğun asitli soslar pancarın sindirimini güçleştirir, bu yüzden salatanıza biraz sızma zeytinyağı, biraz limon ve doğal kaya tuzu ile hafif bir sos hazırlayabilirsiniz. Limon yerine doğal nar ekşisi veya organik turunç ekşisi ya da evde yapılmış elma veya vişne sirkesi de kullanabilirsiniz. Özellikle vişne sirkesi ile harika oluyor…
Maydanoz ve kereviz yaprakları kırmızı pancarın faydasını arttırıyor.
Kırmızı pancar kaynatılıp içilirse idrar söküyor, mide ekşimesini ve mide ağrısını gideriyor. Kan yapıyor, karaciğere de faydalı oluyor. Yapraklarını da taze olarak yiyebilirsiniz, salatalarınıza katabilirsiniz.
Kırmızı pancar suyu, karalahana, ıspanak, havuç veya semizotu suyuyla karıştırılabilir.
Kırmızı pancar suyunu içerken 30-50gr’dan  başlayarak 400 grama kadar çıkmak mümkündür. İlk önce 50gr. kırmızı pancar, 150gr. havuç suyuyla karıştırılır, sonra 75gr. kırmızı pancar, 125 gr. havuç suyu, sonra 100gr. kırmızı pancar, 100gr. havuç suyu, sonra da saf kırmızı pancar, su ile karıştırılarak içilir.
Dikkat şeker hastası olanlara zararlı!
Bu kadar olumlu etkisinin yanında şeker pancarının sakıncalı olduğu durumlar da var! Şeker hastalığına karşı koruyor ancak şeker hastası olanlara içerdiği yüksek şeker miktarından dolayı zararlı. Şeker hastaları kırmızı pancarı tüketmemeli!
Yüksek tansiyonu olanlar az miktarda tüketmelidir.
Kaynaklar:
Gerçek Tıp/ Dr. Aidin Salih    .
Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi/ Prof. Dr. Turhan Baytop
Şifalı Bitkiler/ Prof. Dr. Ahmet Maranki
Bitkisel Protein İle Dengeli Beslenme/ Müheyya İzer
İksir-i şifa/ Halit Özgülen
Doğal Tedavi Yöntemi/ D. Ulvi Türkmenoğlu
www.bahce.gen.tr

Pancarlı kek yaptım, şahane oldu; 


Önce rendelendiler.

Kek hamuruna katıldılar.


 Bazıları turşu oldu, bakalım nasıl olacak. Buzdolabına koydum bile.


Piştikten sonra ki halleri. Cem ve Ada beğendi. Annemler beğendi. Cicoşların kısmetiydi ama Defne ve Şamil annemler de olunca orada kaldık.



Çay ile.


 Haşlama suyuna da kıyamadım, hoop dolaba. 


Pancarlı kek için link;  http://www.pelinchef.com/2012/01/pancarli-cikolatali-kek.html


MALZEMELER:

* 4 yumurta
* 80 gr bitter çikolata
* 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
* 1, 5 su bardağı şeker
* 2 su bardağı un
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* 2 çorba kaşığı kakao
* 2 orta boy kırmızı pancar

* dilerseniz üzerine sürmek için 50 gr bitter çikolata


 YAPILIŞI:

- Pancarların kabuklarını soyup parçalara bölün. Küçük bir tencereye koyun. Üzerini hafifçe aşacak kadar su ilave edip haşlayın. Pancarlar yumuşayınca suyunu döküp el blendırıyla ( yoksa çatalla) ezip püre haline getirin.

- Çikolatayı eritin.

- Büyük bir kasenin içinde yumurtalarla şekeri, şekerler eriyip karışım iyice köpürene kadar çırpın. Sıvıyağı ve vanilyayı ilave edip 1-2 dakika daha çırpın.

- Erimiş çikolatayı ilave edip karıştırın.

- Un, kabartma tozu ve kakaoyu ayrı bir kapta iyice harmanlayıp ilave edin ve kaşıkla karıştırın.

- En son pancar püresini ilave edip karıştırın ve keki pişireceğiniz kalıba dökün.Ben 20 cm çapında kelepçeli kalıp kullandım. Kalıbın tabanına yağlı kağıt kesip koydum.

- Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına yerleştirin ve ortasına kürdan batırdığınızda kuru çıkana kadar pişirin. Benim fırınımda 40 dakika sürdü kekin pişmesi.

Pancar turşusu tarif için link;  http://zeytinagaci.blogspot.com/2005/04/firik-ve-pancar-turusu.html


 Topraksı kokusu ve rengiyle muhteşem. Yaparken mutfak biraz batıyor onu söylemeliyim.
Malzemeler

  • 1/2 kilo kırmızı pancar
  • sirke
  • su
  • 1 baş sarımsak(daha az kullanabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı tuz


Yapılışı
Pancarlar enlemesine doğranarak, tencereye yerleştirilir suyla biraz yumuşayana kadar(kabukları soyulacak vaziyette olana kadar) haşlanır. Soğutulduktan sonra kabukları soyulur. Uygun kavanoza yerleştirilir. Kavanozun ölçüsü kadar yarı yarıya sirke ve su ( bu su pancarların kaynama suyu olacak)eklenir , tuzla karıştırılır , ince doğranmış sarımsaklarla birlikte su - sirke karışımı kavanoza boşaltılır. Bir gün bekletildikten sonra yenmeye hazır.

Amman elinize eldiven giymeyi unutmayın. Benim mutfak halısı temizlemeye gidecek o kadar söyleyeyim.

Soğuk havalar devam ediyor, bizim geziler de;



Bu sene geçen sene bir defa giydiğimiz dağ kıyafetimizi bolca giydik ve giyeceğiz anlaşılan kar yine geliyormuş.

Yaklaşık 4 haftadır soğuk. Evet, iklim değişmiştir arkadaşlar.


Kalın sağlıcakla biz çıkıyoruz.
Sevgiler
Geveze anne Çiğdem









 

17 yorum:

  1. Merhabalar,

    Keyifli ve ilginç bir mutfak anlatımıydı. Hep böyle bloglarla karşılaştığım da yazıyorum ama yine burada da tekrarlayım, her ne kadar mutfakla aram pek iyi olmasa da ama "can boğazdan gelir" atasözünü de yabana atmam.

    Mutfakta yapılan işleri de okurum, ama onlar üzerinde bir ahkam kesemem, pek te boş olmasın diye, sanki anlıyormuş gibi birazcık övgüyle bahsederim. Müsaade edin de bu kadarcık ta olsun değil mi?

    Siz Türk hanımlarının mutfağına hep on üzerinden on puan vermişimdir. Sizler gerçekten bunu hak ediyorsunuz!

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
  2. ohhh hamarat anne ellerine sağlık keklere bayıldım:))

    YanıtlaSil
  3. Pancarlı keki ilk defa duyuyorum canım , çok merak ettim , denemek lazım , teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. pancar turşusuna bayılırım.. onu da anlatsaydın ya cigdem keşke, ben bir kere netten tarifle yapmıştım ama eşim pancar turşusunu genel olarak sevmediği için bi daha da yapmadım, tek başıma yemesi zor geldi:) Bunun dışında kızıma yer elmalı pancar çorbası yapıyordum bebekken.. rengi öyle güzel oluyordu ki pembe:) Ellerine sağlık kekin tadı nasıldı, havuçlu kek gibi mi?

    YanıtlaSil
  5. benim pancarçino tarifimide tavsiye ederim canım.hazır elinde bu kadar çok pancar varken dene bence.çok öpüldün

    YanıtlaSil
  6. Recep bey,

    Valla ''can boğazdan da gider derler'' bilirsiniz. Şaka bir yana teşekkür ederim.

    Pek marifetli değil de tarif takipçi diyelim bana.

    Sağolun, varolun.
    -----------------------------------

    Hande,

    Sağol sen benden hamaratsın, benimki zaruret.

    Biz de bayıldık kek lere.

    -----------------------------------

    Zeynep,

    Dene ltf. Güzel oldu. Çok yoğun değil hafif alıyorsun tadını Pancar ın.

    -----------------------------------

    Feride,

    Aaa Feride anlattım ya. Istanbul gezisi seni yormuş bayağı. :-)

    Güzeldi, havuçlu gibi diil de nası diyi eserikliydi.

    ---------------------------------

    Pınar,

    Baktım, bayıldım.
    Bitek hazır sos kafamı bozdu ama bikere deneyeceğim.

    Deneysel anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  7. anlatmışsın resmen yahu.. kafası dalgın anne feride :S

    YanıtlaSil
  8. Eren Ellialtı Güler15 Şubat 2012 16:14

    Sevgili Çiğdem, Pancarlı kekine Ege'de bayılmıştı, mutlaka bende deneyeceğim.Sevgiler Eren

    YanıtlaSil
  9. Eren, hemen dene. Ege kız da bol bol yesin. Yarasın.

    Verdiğim kuru da, İpek hanım çiftliğine aitti.

    Bilgine
    Organik anne Çiğdem

    ------------------

    Feridee, gördün müüü?? ama daha tadına bakmadım.

    Imla özürlü anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  10. bugün gazetede gördü annem sipariş vereceğiz biz de bakalım nasıl olacak liste göndersin neler sipariş vereceğimize karar vereceğiz. ...

    YanıtlaSil
  11. Valla Mine cim,

    Yumurtayı, beyaz turpu, bulgurları, meyveleri, ahh o havuçları, kuru inciri ve kayısıyı mutlaka denemeni öneririm.

    Ay bi de öperim.

    Organik ve artık fakir anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  12. Gülsen,

    Ömürsün.

    Takipçi anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  13. Bende denemiştim, havuçlu keke benziyor tadı , yumuşacık..:)

    Takipçi komşu rumma...:))

    YanıtlaSil
  14. Vay takipçim,aynen katılıyorum.

    Kekçi anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  15. Biri Ingiltere'den http://berceste.blogspot.com/2007/02/ikolatal-pancarl-kek.html digeri Munevver hanimin kabakli kek tarifinden uyarlama iki tarif daha sana :) http://berceste.blogspot.com/2012/03/pancarl-beyaz-peynirli-top-kek.html

    YanıtlaSil
  16. Süpersin Berceste.

    Dost anne Çiğdem

    YanıtlaSil

"Oğlak Kizları!"nı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkür ederim. Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemiyorum. Herbiriniz benim için çok değerlisiniz.
İşini ciddiye alan anne Çiğdem
Teşekkür ederim.