Merhaba,
Belgin den aldığım Kamkat ı reçel yapayım dedim o arada bir araştırma yaptım ve en çok bu link i beğendim;
http://www.sanalda1numara.net/saglikli-beslenme-ve-yasam/72803-tropikal-meyveler-kamkat-ve-faydalari.html
Tropikal Meyveler : KAMKAT ve Faydaları
KAMKAT
Özellikleri ve Tarihçesi:
Kamkat Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır. Kamkat (Kumkuat) Çincede altın portakal manasına gelir "gold orange".
Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir.
Evlerde balkonlarda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı Kamkatdır. Anavatanının Çin olduğuna inanılır. Batı dünyası ile tanışması 19.yüzyıl ortalarında olmuştur. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmeye çalışıldıysa en iyi meyve oluşumu Rize ilinde sağlanmıştır.
*
Kamkat üç yaprak anaç üzerine göz aşısı yapılarak üretilir.
*
Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olduğundan tek bir Kamkat bitkisi her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir.
*
Rize de Temmuz ayı sonlarına doğru çiçek açmakta meyve oluşması Ağustos sonu ile Eylül ayı içersinde olmaktadır.
*
Meyveleri iri zeytin büyüklüğünde olup Nisan-Mayıs aylarında yeme olgunluğuna erişmektedir.
*
Meyve koparılmazsa bir yıl bitki üzerinde kalabilmekte aynı lezzetle yenebilmektedir
Kültür altına alınan yiyecekleri için yetiştirilen Kamkat 'ın tanınmış çeşitleri şunlardır:
*
Hong Kong : Chin chü shan chin kan ve chin tou olarak adlandırılırlar. Hong Kong ve Çin'in bazı dağlık bölgelerinde yetiştir. Çevre genişliği 1.6-2 cm civarındadır. Olgunlaştığında zayıf ve fazla etli olmayan kabuğu soyulur. 3-4 küçük çekirdeği bulunur.
*
Marumi : Japonya orjinli olup Meyve hafif basık küre şeklinde yuvarlaktır. Uzunluğu 3.2 cm kadardır. Altın sarısı renktedir. Meyve aromatik ve baharatımsıdır. 4-7 çekirdeği bulunur. Ağacı 2.75m'ye kadar ulaşır. Küçük yapraklıdır. Aynı sezon için de oluşabilecek soğuklara karşı daha dayanıklıdır.
*
Meiwa : Japonya orijinlidir. Kısa yuvarlak bir yapıda olup 4 cm' lik bir genişliğe sahiptir. Kabuk portakal sarısı renkte olup çok kalındır. Meyvesi tatlı olup 7 çekirdeğe sahiptir. Sık sık çekirdeksiz veya daha az çekirdekli olanlarına da rastlamak mümkündür. Çin'de de yaygın olarak bu çeşit yetiştirilir. Taze olarak yenilmek için en ideal Kamkat 'dır.
*
Nagami : Çin'den dünya'ya yayılmıştır. 4-5 dilimlik meyvesi olup. 2-5 çekirdeği vardır. Yuvarlak olup 4-5 cm büyüklüğe erişir. Mevsimi Ekim'den Ocak ayına kadardır. Ağacı 4.5m'ye kadar ulaşır.
Yetiştirildiği Yerler:
Dünya da Çin Japonya Amerika Porto Rico Guatemala Kolombiya Brezilya ve Güney Hindistan da yetişir. Türkiye de ise Rize'ye 50-60 yıl önce Batum' dan gelmiştir.
Faydaları:
*
C vitamini bakımından zengin olan Kamkat kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır.
*
AB1B2B3 ve Kalsiyum da ihtiva eden Kamkat Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
*
Kamkat genelde taze meyve olarak kabuğu ile birlikte yenilir.
*
Reçel ve marmeladı yapılır.
*
Çok değişik bir aroması vardır.
*
Meyve suyu ve sos olarak kullanılır.
*
Dünya restaurantlarında tatlı ve salatalarda en gözde yeri alır.
*
Alkollü içki masalarının bulunmaz çok değerli mezesidir.
Muhafaza Koşulları
5 ºC de %90 nem oranında muhafaza edilmelidir.
Öğrenen anne Çiğdem
çok hoş bilgiler canım
YanıtlaSil:))
Bir Akdenizli olarak tanımamaktan utandım. Çok güzel anlatmışsınız. teşekkürler..
YanıtlaSilayy ben ilk defaf gördüm bu meyveyi(gözümü elimle kaptıyorum bunu yazarken zira çok utandım)
YanıtlaSilsağoalsın sayende yeni bişey öğrendim :)
harika faydalı bir post olmuş ama bende iljk defa duyuyorum bu meyveyi ..:)
YanıtlaSilsevgiler canım kolay gelsin..
Katılıyorum, bahar aylarında pazar da fidesi bulunabiliyor biliyormusun.
YanıtlaSil----------------------------------
Utanacak bişey yok canııımm.
---------------------------------
Kapatma gözünü, öğrendin işte, daha kimbilir neler var bilmediğimiz.
--------------------------------
Ne mutlu bana.
Sevgiler
Paylaşımcı anne Çiğdem
çok komik ya ben bu meyveden alıp ne yapacağımı bilemeyim unuttum buzdolabında iyi mi : )
YanıtlaSilBen de geçen gün yaptım evdekilerle. İçine bir tane de portakal ekledim. Ama salak gibi minik tenceremin kapağını kapalı unuttuğum için, taştı. Suyu azaldı. Bal kıvamında bir reçel oldu.
YanıtlaSilAaaaa estağfurullah Gia.
YanıtlaSilSuyu az da olsa bence Turunç gibi lezizi bir reçel oluyor.
Eline sağlık.
Destekçi anne Çiğdem
Mine, Ömürsün.
YanıtlaSilTebessüm eden anne Çiğdem