18 Mayıs 2012 Cuma

Enginar dolması ve yoğurtlu bakla çorbası ziyafet günü.

Günaydin,

Dün hamaratlığım tuttu ve epeyidir denemek istediğim yoğurtlu bakla çorbası ve enginar dolmasını denemek istedim. Ne kadar isabetli bir karar vermişim. İnsan kendi yaptığı şeyi çok beğenmemeliymiş ama muhteşem oldu. Vallahi de billahi de.

Buyrun;


Önce 1/3 su bardağı pirinci cezveye koyup hafif haşlıyorsunuz.


Bir orta boy soğanı yemeklik doğrayıp, zeytinyağında kavuruyorsunuz.


Pazardan Enginar ları bu halde aldım. 3 tanesine 5 Tl verdim.


Birinci resim, sapı kesildikten sonraki hali Enginar ın. Ikinci resim, kesildikten sonra. Enginar ı ilk yaprağın bitiminden kesiyorsunuz. Keskin bir bıçak gerekiyor.


Daha sonra bir bıçakla kenarlarını açıp, alıyorsunuz elinize kaşığı ve içindeki yoğun tüyleri dipten kırt kırt sesi gelene kadar temizliyorsunuz.

Amman yanınızda bir limon suyunu bulundurun ve kaşık darbelerinden sonra dipte ortaya çıkan etli kısma sürün yoksa kararıyor Enginar hem de saniyeler içinde.



Tüyler çok yoğun bayağı bir çıkıyor. Dokusu yumuşak, seyri güzel.


İçleri oyulmuş Enginar ları tencereye yerleştirdim. Resim 1.
Diğer tavada kavurduğum soğana, kıymayı ekledim, biraz çevirdikten sonra da bol dereotunu ekledim ve baharatlar tabi.


 Hazırladığım bu dolma içini, Enginar ların içine bolca doldurdum.


Buyrun yakından bakınız efem.
Enginar ların yarısına gelecek kadar su koyup, elinizde kalan limon suyunuda ekleyerek düdüklü tencerenin kapağını kapattım ve kaynadıktan sonra 15 dk. az ateşte pişirdim. Süre yeterli geldi.


Pişince bir tanesini denemek üzere hemen tabağıma koydum, açıkçası nasıl yiyeceğim diyede tedirgindim. Önce içindeki kıymalı pirinçli harcı yiyorsunuz. Gayet lezizdi.



İçini yiyince, Enginar yayılıyor ve ortaya pazardan ayıklanmış olarak aldığımız Enginar kısmı çıkıyor. Ama bu lokum gibi ve ipliği çok az. Nasıl oluyor anlamadım. Oysaki diğer halde pişirdiğimizde bazan altında iplikli yenemeyen kısım olabiliyor. Bu adeta lokum kıvamında. Vallahi dalga geçmiyorum. Birde kenarda kalan yaprakların içini emiyorsunuzki o ayrı bir nefaset. ( Özür dilerim Eda, ayarla bir gün sanada yapalım) 


En sonunda tabak böyle kalıyor.

Ben Ingiltere deyken bir akşam bana bu tarz, içinde enginar olmayan sadece yapraklı kısımı değişik yoğurtlu ve zeytinyağlı bir sosla vermişlerdi. Yaprakları bu sosa batırıp emerek yiyordunuz. Bir de ondan yapmak lazım.

Bu tarz yiyince, pazar larda onca atılan yaprağa üzülmemek elde değil.

Lütfen vakit ayırıp Enginar ı birde böyle pişirin. Muhteşem. Ellerime sağlık.

Cem ve Ada yaprak emme işini ve tadı sevmediler ama Enginar ve içini yediler. 

Bu tarifi Pratikanne den aldım. Oradaki tarifler daha detaylı. Buyrun link;
http://pratikanne.com/2012/02/etli-enginar-dolmasi-tarifi.html


Ben bu işlerle uğraşırken, güzel ve akıllı kızım da tv seyrediyor. Rahatına bakarmısınız. Nazar değmesin.




Enginar ın yanına da epeyidir peşinde olduğum ''yoğurtlu bakla çorbası '' tarifini denedim. Ayşe Arman geçen hafta yazmıştı oradan aklıma geldi. Tarifi de Mutfak Sırları ndan aldım. Teşekkür ederim.
 Link ;http://mutfaksirlari.com/bakla-corbasi.html

Yoğurdum tarife göre azdı ama yinede muhteşem bir çorba oldu. Yedikten sonra ilk ''pırt'' 20 dakikada garanti. Ada kız bile dün anne neden bugün çok ''pırt'' yapıyorum diye sordu ona göre.

Yaklaşık yarım kilo bakla alınır. Yıkanır ve..



yukarıda  görüldüğü gibi, Yıldız teyzem usulü ayıklanır


Ayıklanmış halleri.

Zeytinyağı ve bir orta boy soğan ile kavrulur.


Daha sonra 1,5 lt et suyu veya benim gibi normal sıcak su eklenir. Bu arada diğer bir kapta 1 yumurta, 2 çorba kaşığı un ve 1,5 bardak yoğurt çırpılır. Çorbanın kaynayan suyundan eklenerek, alıştıra alıştıra bu terbiye çorbaya eklenir. Kaynadıktan sonra ince doğranmış dereotu ( bolca) eklenir ve blender ile bızzzt yapıldıktan sonra afiyetle içilir.

Bence bu da süper ve çocuklar için çok besleyici. Ayıklaması uzun sürüyor ama değiyor.
Ada kız bayıldı bu çorbaya.

Bir de etkinlik haberi vereyim;

Şifa hastahanesi Haziran ayı boyunca haftasonları Ataşehir ve Kadıköy binalarında atölyeler yapıyor. Ücretsiz. 4442574 numaralı telefondan Aslı hnm a rez. yaptırabilirsiniz. Ada kız ın iki günü ayarlandı bile.

Lezzetten damağı çatlamış anne Çiğdem



10 yorum:

  1. Yayla çorbasının baklalısı gibi, ne kadar değişik. İnşallah ben de fırsat nulup yapabilirim. Baklaya bayılıyorum. Enginara da :)

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık bende bir oğlak olarak onur duydum :)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. çiğdem bende iki senedir enginarı yapraklı alıp önce sirkeli suda biraz bekletiyorum sonra iyice yıkayıp bütün olarak haşlıyorum .mayonez ,yoğurt gibi yada her ikisini karıştırıp sos yapıyorum ,pişen enginarı(yaprağını kolay kopmasından anlayarak )tapağa alıp mert ile koparıp sosa baıtırıp öyle yiyoruz(bizim evin er kişisi pek yemiyorda)orta kısmına gelince hemen temizleyip anında onu yiyip bitiriyoruz.
    Dolma kısmına gelince benim bildiğim yine çok iyi yıkadıktan sonra(çünkü küçük böcekler olabiliyor o yüzden sirkeli suda bekletmem ki ben çok sonra kendim farketmiştim:) iç harcı hazırlayıp senin yaptığın gibi ortasını temizledikten sonra ortasına ve yaprak aralarına konduğunu biliyorum hatta midye gbi yaprağı harç ile birlikte koparıp midye yer gibi sıyırak ve en son uç kısmında ki etli kısmını yenerek bitiriliyor.Bilmişleik eğil bildiğimi paylaşmak olarak algılanırsa sevinirim:)
    bakla çorbasına hep mesafeliyim ama besleyici dedin çocuklar için iyi olur dedin ve ypamm için gazı almış oldum:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. tabiiiii kusura bakma eda dersin deeel mi , hain anne çigdem, bi bunu demedigin kalmıstı bak bunu da ben dedim :) ya bayılıyorum şu fotolarla itinalı destekledigin yazılarına daha ne diyeyim, marifetli, yazar ruhlu, hayattan tad alan arkadasım benim, seni sewiiiyorum, tabi bana enginar dolması yaparsan daha cok sewiiicem seni :)) YAZAN EDA YANIK

    YanıtlaSil
  5. Medura,

    Evet yapımı basit ve benzer. İş baklaları ayıklamak.

    Bakla ya ve Enginar a bayılan diğer anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  6. Nilay,

    Vallahi ne yalan söyleyeyim ben de kendimle.

    Mütavazi olmayan anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  7. Sezobigo,

    Hayatım olur mu, paylaştığın için çok teşekkür ederim. Yaprağı harçlı sıyırma fikri müthiş.

    Böceklerden haberim yoktu. Bundan böyle ben de sirkeli ( ev yapımı ehii. nefisss) suda bekletirim.

    Aman bakla çorbasının insana yaptığı gaza da dikkat et.

    Esprili anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  8. Eda,

    Aaa alıştın sen yorum bırakmaya. Ellerine sağlık.

    Yapmammı, haber et hazırlarım sana yada geldiğimde malzemeleri hazır et yaparım. Yada ben alırım gelirim.

    Bu arada Bayce çaydan aldım, yarın deneyeceğim.

    Sağol bidenem.

    Kıçı kalkmış anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık her ikiside çok güzel bakla çorbası hiç yapmadıım bir tarif denesen iyi olacak

    YanıtlaSil
  10. Hande,

    Lütfen dene ve yaz.
    Senin tarzınla ve harika fotoğraflarınla bir başka güzel olur.

    Kolay gele.

    Paylaşımcı anne Çiğdem

    YanıtlaSil

"Oğlak Kizları!"nı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkür ederim. Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemiyorum. Herbiriniz benim için çok değerlisiniz.
İşini ciddiye alan anne Çiğdem
Teşekkür ederim.