Neden, niye, nasıl?? daha önce neden kimse bana taze zencefil in, limon, tarçın, karanfil, kakule, ve zerdeçal karışımınının veyahut taze zencefil dilimleyerek yapılan çayların bu kadar güzel, şahane aromalı olduğunu anlatmadı. Onlar anlattı da ben mi dinlemedim !
Taze zencefil in suya verdiği nefaset ve koku, nasıl tarif etsem, hah,, çorbaya kereviz koymamak gibi bişey bence. Zencefil öyle bir bitki ki; seven bayılır, sevmeyen de nefret eder kanımca.
Buraya getiren den, Türkiye ye tanıtandan Allah Razı Olsun. Ev ahalisi hafif balla bense hiçbirşey katmadan içiyorum. O rahiyayı, şeker ile bozmak istemiyorum. ( şekerle içilirse balgam söktürürmüş haberiniz ola.)
O kadar bayıldım zencefil e . Daha önceleri evdek demlediğim bitki çaylarına hep kuru zencefil koyarak yapıyordum, palavraymış.
Hepinize, şiddetle hemen bir taze zencefilli çay öneriyorum.
Sizin varmıdır, benim gibi bir şükretme şekliniz bilmem ama ben portakalı kestiğimde yada herhangi bir meyveyi, önce şükrederim, bu kadar güzel ve detaylı dizayn için hayrete düşerim. Nar yediğimde şaşırırım. Bence bu bir tarz terapi, bir dikkat edin lütfen meyvelere, emin olun yaradana şükredecek ve birde maharatine ( naçizane) hayran kalacaksınız.
Fotoğraf kaynak; http://carmencafe.blogcu.com/kis-silahimiz-zencefil/13177105
Bir blog arkadaş ta şerbetini yapmış, bence denemeye değer.
Malzemeler : 1 Çorba kaşığı rendelenmiş taze zencefil
5 Su bardağı su
2 Su bardağı tozşeker
1 Adet çubuk tarçın
Yarım limon suyu
Yapılışı : Suyu tencereye alıp,ocağa oturtun.Üzerine tozşeker, zencefil ve tarçın ilave edin.Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ilave edip ocaktan alın.Süzüp soğuduktan sonra servis yapın.
Ben iki ölçü yaptım,ilk içişte insanın boğazını yakıyor ama enfes bir şerbet..
Afiyet olsun..........
kaynak; http://yelizsinembuse.blogcu.com/zencefil-serbeti/13211934
Foto ve bilgiler kaynak; http://www.gidahareketi.org/Tip,-Zencefili-Yeniden-Kesfetti-255-haberi.aspx
Doğruysa kendisinden Kuran dada bahsedilmiş !!
Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de Zencefille ilgili şöyle buyurur. “Orada karışımında zencefil olan (dolu) kadehlerde (cennet şarabı) içirilir. (O zencefil) orada bir pınardır ki, ona “Selsebîl” adı verilir.” (İnsan Suresi 17-18)
Yararları;
Mayhoş, sıcak ve kuru bir yapıya sahip olan Zencefil;
- Isıtır ve yemeğin sindirimine yardım eder, kanın normal şekilde yumuşatır.
- Soğuk ve nemden doğan ciğer tıkanıklıklarını faydalı olur.
- Yeme ve sürme çekilme yoluyla nemden ileri gelen göz kararmasına da fayda sağlar.
- Cinsel arzuya tahrik eder ve meniyi artırır.
- Mide ve bağırsaklarda oluşan yoğun gazları dağıtır.
- Soğuk karaktere sahip ciğer ve mideye iyi gelir.
- İki dirhem Zencefil, şekerle birlikte alınırsa balgam söktürür ve mikropları incelterek atılmasına yardım eder.
- İki dirhem Zencefil, şekerle birlikte alınırsa balgam söktürür ve mikropları incelterek atılmasına yardım eder.
- Annelerin sütünü artırır.
- Beynin ezber günü artırmada yardım eder.
- Ağız kokusunu güzelleştirir.
Katı ve soğuk yiyeceklerden meydana gelen zararları giderir.
Bilim
adamlarının kanserle ilgili araştırmaları sürerken, şimdiye kadarki
çalışmaların ilgi çeken sonuçları arasında daha önce bazı mide
rahatsızlıklarında kullanılan zencefilin kanser tedavisi sürecindeki
mide bulantılarına karşı yardımcı olmasının belir.
Amerikan
Kilinik Onkoloji Derneğinin (ASCO) Başkanlığını yapan ve Şikago
Üniversitesi kan kanseri uzmanlarından Dr. Richard Schilsky, konuya
ilişkin sunumun yapıldığı ASCO toplantısındaki açıklamasında, zencefilin
binlerce yıldır mide rahatsızlıklarında kullanıldığını anımsatarak,
kanser hastalarının acılarını azaltmak için ne yapabileceklerini sürekli
sorduklarını, araştırmaların da tedavi sürecinde mümkün olduğu kadar
düşük dozda kullanılan zencefilin bu konuda çok iyi sonuç verdiğini
gösterdiğini kaydetti.
New York Rochester Üniversitesinde kemoterapi uygulaması yapılan ve mide bulantısına karşı standart ilaç verilen 614 kanser hastasından bir bölümüne plasebo (fonksiyonu olmayan madde), bir bölümüne ise çeşitli dozlarda toz zencefilin kapsül içinde verildiğini anlatan uzmanlar, toz zencefil alan hastaların tümünde mide bulantılarının azaldığının tespit edildiğini belirtti.
Araştırmacılar zencefilin mide bulantısını azaltıcı etkisinin nedeninin henüz tam olarak bilinmediğini kaydetti.
Uzmanlar, kullanım miktarına bağlı olarak zencefilin pişirilmiş yiyeceklerle alınmasının da mümkün olabileceğini belirtiyor.
New York Rochester Üniversitesinde kemoterapi uygulaması yapılan ve mide bulantısına karşı standart ilaç verilen 614 kanser hastasından bir bölümüne plasebo (fonksiyonu olmayan madde), bir bölümüne ise çeşitli dozlarda toz zencefilin kapsül içinde verildiğini anlatan uzmanlar, toz zencefil alan hastaların tümünde mide bulantılarının azaldığının tespit edildiğini belirtti.
Araştırmacılar zencefilin mide bulantısını azaltıcı etkisinin nedeninin henüz tam olarak bilinmediğini kaydetti.
Uzmanlar, kullanım miktarına bağlı olarak zencefilin pişirilmiş yiyeceklerle alınmasının da mümkün olabileceğini belirtiyor.
Şimdi bu Zencefil, mucize değil de nedir.
Ve benim bu bitkinin taze halini bu kadar geç keşfetmem ahmaklık değil de nedir, söyleyiniz. cık..cık...
Kalın zencefilli
Cahil anne
Geçenlerde bir aktarda taze zencefil görmüştüm, o sırada hem ellerim çok doluydu hem de ne kadar süre dayanır, kalanını rendeleyip buzluğa atsam olur mu olmaz mı diye düşünürken almaktan vazgeçtim. Ama madem bu kadar güzelmiş, ilk fırsatta alırım inşallah. Marketlerde satılan zencefil çayından daha da güzelse daha ne istenir? Ona da bayılıyoruz biz, işyerinin çekmecesinde ilk biten paket oluyor. Bilgilendirdiğin için çok sağol, Allah razı olsun. Kur'an'da geçtiğini de ilk defa öğrendim. Arapçası "zencebil"miş :)
YanıtlaSilben bayılırım ve hep yaparım ama benimkinin içinde başka şeylerde var hatta post bile yapmıştım ohh yarasın afiyetler olsun :))
YanıtlaSilsevgiler..
çiğdemcim senin bu bilgi paylaşımlarına bayılıyorum.hatta kerem de senden öğrendiğim bazı doğal yöntemleri kullanmaya da çalışıyorum. ilaç kullanmaktan iyidir diye.
YanıtlaSilşimdi de zencefili deneyeceğim.
sadece kakule ve zerdaçal yok bende sanırım onları da mısır çarşısında bulabilirim dimi ?
çok sağol canım...
Zencefili gerçekten bilmiyor olmana şaşırdım. Yani tazesini :) bizim evde taze kuru toz bulunuyor. Malum Öksürüğe çok iyi geliyor Buseye Bal ile kullanıyoruz. Hiç bir şey için geç değil :) Bu arada kurabiyelerde de güzel oluyor hatta noodle gibi yemeklerde de tozunu kullanabilirsin güzel bir tat veriyor :)
YanıtlaSilBenim blog daki bitki çayınaada bir bak istersen eğer İstanbula gelişte getiririm. :)
Ayyyy çok bilmiş yeni Blogerrrr :)
Hadi öptüm.
Zencefil kardeşim benim,
YanıtlaSilcUma sizdeyim bana zencefil hariç ne varsa yapıla...hoyttt:)
Bende özellikle boğaz ağrısına zencefil balın iyi geldiğini biliyorum.Paylaşım çok iyi olmuş,teşekkürler.
YanıtlaSildün akşam annemlerde, az önce de eşimle içtik. Şeker koymadım yalnız. Biz de çok beğendik, teşekkürler :)
YanıtlaSilfırında balık yaparken azıcık karnına rendeliyorum tazesinden. mutlaka denemelisin!
YanıtlaSilbir de kocaman bir şişe z.yağım var içi sarmısak ve taze zencefil dolu =)
yaşasın zencefil!
Meliha,
YanıtlaSilNe sevindim, ne sevindim.
Iyiki paylaşmışım.
Afiyet olsun.
Reçelim,
YanıtlaSilGelip ziyarte edip bakayımdır.
Afiyet olsun hepimize bu yeni ama eski keşif.
Özlem, harikasın bak yukarılardan sesleniyorum sana.
YanıtlaSilOperim minikleri.
Alev,
YanıtlaSilToz ve kurusunu yapıyordum ama tazesi bambaşkaymış.
Cahil anne
Kardeşim, geldiniz, mutluluk verdiniz. Yılbaşı akşamı da beklerim.
YanıtlaSilIhlamurcum,
YanıtlaSilsağol varol.
Ne diyorsun Özlemaki, yine büyüksün.
YanıtlaSilMinnettra anne
Ah Çiğdem ah, sen şimdi bana iyilik mi yaptın, kötülük mü yaptın? Sallama zencefil çayı aldım dün, ofiste sabah sabah ilk çay olarak bir yudum aldım. Hiç tadı yok :( Paketin tarihine baktım, daha 1 aylık. Tazesini denemeden önce gayet güzeldi oysaki. Meğer çıtam yükselmiş... Az sonra eşim de tadacak, şimdilik haberi yok, çaktırmıyorum ;) Tepkisini bekliyorum :)
YanıtlaSil