12 Mart 2014 Çarşamba

Meneviş Otu nasıl pişirilir?

Merhaba,

Ortaca pazarına gittikçe, herseferinde, mevsime göre de değişik otlar buluyorum.
Keyiften de yarılıyorum. Bazan tanıyıp ben de buralardan topluyorum ve keyfim ikiye katlanıyor.
Meneviş en son gözdem ama ondan önce oradan buradan;



Entellektüel oduncumuza bu odunları kestirdik. Sobamızın arkası çok boş duruyor, böyle dekoratif bişeyler yapalım dedik, e yapmışken ısı yalıtım da olsun diye özel plakalardan aldık ve yapıştırma işlemine başladı Cem.

O ara yan komşumuz geldi, dediki siz bu parçaları cilalayın, hatta verin bitane ben yapayım bakın o zaman hepsini öyle yapmak isteyeceksiniz. Bir adet odun ile kayboldu ve yaklaşık yarım saat sonra harika pürüzsüz bir paröa ile geldi. İyi niyetli ama kaç parça var orada saydını mı.
 

Cem ben yaparım dedi işe girişti ama hem elektrik masrafı hem de pekçok vakit alacak gözüküyor. Sanırım seneye kullanacapız :-)


Son yağmurlardan sonra yan bahçemiz.



Havalı Cem





Sabah yürüyüşünde rastladığımız sabah şekerleri. Nasıl meraklı ve şirinler.


Kerevizler, ne kadar canlı ve taze. Nazar değmesin. Bahçede geçen sene ektiğim iki, evet iki kereviz de bayağı yeşillenmiş. Bir dibine baksam ama cesaret edemiyorum.



Ve Menevişer ler. Yıkadıktan sonra, bir tencerede kaynattığınız ve 5-10 dk bekledikten sonra hazır ettiğiniz suya sokup 10 a kadar sayıp çıkartıyorsunuz otları, sonra saplarını kesiyorsunuz azıcık.


hepsi için gerekli değil, kaba gördüklerinizi kesiyorsunuz.



Rezene otu da, burada ''sıra otu'' diyorlar, çok yakışırmış bu ota. Soğan kavurup, sonra otları atıyorsunuz.  Kavurduktan sonra üstüne sarımsaklı yoğurt ohhhh. Soğuk yenebiliyor. Ağzınızda kalan mentollü tat bu otun hep yenmek istenmesine ve güzel bir rakı mezesi olması için yeterli bir sebep bence.

Şimdi bir yorumcumun uyarısı ile, teşekkürler  Mine cim.  bu bitkinin aslında çitlenbik ağacının genç sürgünleri olduğunu öğrendim. Benim çocukluk takma adım Çitlenbik tir. O ağaçtan inmez ve meyvelerini pek severek tüketir, gelene geçene çekirdeklerini ağaçtan üflerdim. Davin dir, Malatya da ki adı. Tabi o ağçlarda bu yaramazlık yüzünden akşama kadar inemediğim günler olmuştur. Ya da donunu görücem diyen Feyami nin ( şimdi nerelerde acaba :-)) korkusundan -niyeyse- inemediğimide olmuştur ağaçtan.

Bahçemizde de olan günlük ağaçlarının da genç sürgünleri yemek oluyor. Kıyamadım gerçi o genç sürgünleri koparmaya.

kısa bir bilgi; kaynak 


Çitlembik 

Diğer İsimleri: Menengiç, Melengiç, Çitlenbik, Bıttım, Çedene, Çıtlık, Çitemik, Meniş, Melekeş, Menekiş Meneviş, Çöğre, Çıtmık, Melengeç,  Çetimek, Çıtımık, Terebinth Berry 
Çitlembik, sakız ağacıgiller familyasından yaprak döken bir çalı türüdür. Bitki olarak ise fıstık ağacına benzerlik gösterir. Daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’de yetiştirilir kahve ve sabun üretiminde bu bitkiden faydalanılmaktadır. Çerez ve şekerleme endüstrisinde de kullanılan çitlembik halk arasında egzama, astım, ishal, sarılık, mide ağrısı, nefes darlığı, solunum yolları, ses teli, hazım problemleri gibi sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Ayak terlemelerini keser. Yaraları tedavi eder.  Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur. Mide ağrılarını dindirir. Öksürüğü keser. Mide ağrısı için tohumlan dövüp her gün fındık iriliğinde bir parça yemek de yararlıdır.
Ayrıca bu bitki sabun sanayinde bıttım sabunu yapımında kullanılmaktadır. Günümüzde en yaygın şekliyle kahve olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğal ve çok sağlıklı bir ürün olan menengiç kahvesi; vücudu yaşlanmaya karşı koruyan antioksidan ve fenolik bileşenleri sayesinde kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye sahiptir.
* Balgam Söktürür.
* Nefes Açıcıdır.
* Solunum Yollarına faydası vardır.
* Ağız salyasının kesilmesini sağlar.
* Saçları koyulaştırrr. İdrarı söktürür.
* Midedeki müzmin ağrıları geçirir.
* Yaraları iyileştirici özelliği vardır.
* Dalak için çok yararlıdır.
* Ayak terlemesini önler.
* Böbrek kumlarının dökülmesini sağlar.
* Nefes Darlığına İyi Gelir
* Antiseptik Özelliği vardır.
* Gögsü Yumuşatır.
* Şişmanlatıcı özelliği vardır.
* Ses tellerine iyi gelir.
* Kalp yetmezliği riskini azaltır.
* Afrodizyak(Cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır.
* Yağlı bir içecektir, yüksek E vitamini ve doymamış yağ asidi düzeyi ile kandaki kolesterolü düşürmeye,
* Kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur.

Kullanımı

Mevyelerin ezilerek bala karıştırılır günde 1 ceviz büyüklüğü tüketilebilir. Ayrıca kavrularak çerez gibi yenir.





Afiyet olsun.
Otçu anne

1 yorum:

  1. Çiğdem'ciğim,
    Meneviş denen ot galiba Menengiç (Çitlembik=Bıttım) ağacının yeni sürgünleri mi?
    Yaprak biçimini benzettim de sorayım dedim..
    Samandıra'dan selamlar...

    YanıtlaSil

"Oğlak Kizları!"nı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkür ederim. Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemiyorum. Herbiriniz benim için çok değerlisiniz.
İşini ciddiye alan anne Çiğdem
Teşekkür ederim.