Merhaba,
İki yada 3 hafttada bir yürüyüş grubumuzla değişik ülkelerin yemeklerini deneyip yediğimiz, gülüştüğümüz, sohbet ettiğimiz akşamlar düzenliyoruz.
Bu seferki Fransız gecesi idi. Internette bir gezi yaptım ve biber dolmasında karar kıldım.
Fakat iç harcına ekleyeceğim su ile diğer suyu karıştırınca içi hamur oldu. Bir daha deneyeceğim. Ama edindiğim tecrübeyi paylaşayım istedim. Tadı güzel oldu , tarifteki pirinç miktarı da çok fazla geldi.
Önce 10 tane aldığınız biber dolmalarını kızartıyorsunuz, patlamasınlar diye, bıçakla delikler yaptım dolmaya. Kızarttım ve ılınsınlar diye, kağıt havlunun üzerine dizdim. Sonra içi için 2.5 kocaman soğanları piyazlık doğradım ve yarım su bardağı z.yağında kavurdum, çok değil tabi.
Ben dolmalık biberleri küçük aldım, siz daha büyük alın ltf. Kızartınca dolmaların lezzetinin artacağını düşündüm ama yerken gördüm ki, sertleştirmekten başka bir işe yaramıyor.
Bolca soğan kavuruyorsunuz, 2,5 adet büyükçe. Zeytinyağlı mantığı. Sonra içinde 200 gram dana jambon ve 200 gr mantar ekleyip biraz çevirip, baharatlarını atıp, evet tarçın da var, bir iki karıştırdktan sonra bir bardak su ekleyip, suyunu çekince tam pişmemiş halde altını kapatıyorsunuz.
Fotoğrafları sonra ekleyeyim. Vakit yok Pazar a gitmem lazım.
Ama internette heryerde kullanılan bu eksik tarifide sizinle paylaşayım;
Pırasa kısmını anlamadım siz anladıysanız beri geliniz. Ben de birkaç sebze ve defne yaprağı koyup, fırın kabının, dolmaların kenarına sıkıştırdım. Fransız bir arkadaşım var ilk fırsatta ona sorup detayları buradan paylaşacağım.
10 adet dolmalık sarı biber
1 su bardağı zeytinyağı
5 adet soğan
100’er gram mantar ve dana jambon
2 su bardağı pirinç
1 çay kaşığı tarçın
4 adet kesmeşeker
1 su bardağı su
2 adet havuç
4 su bardağı sıcak et suyu
Tuz, taze çekilmiş beyazbiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Sebze demeti için:
1-2 adet defne yaprağı
2-3 dal maydanoz sapı
1 dal taze kekik
1-2 dal kereviz sapı
1 adet küçük boy pırasa
Fransız Usülü Biber Dolması Yapılışı
BİBERLERİ bol kızgın sıvıyağda, kabukları kabarıp,
kızarana dek, fazla yumuşatmadan kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkarıp,
fazla yağını alın. Ilındıktan sonra saplarını düzgün şekilde kesin.
Tohum yataklarını çıkarın. İç harcı hazırlamak için, zeytinyağının
yarısını tavada kızdırın. İçine piyazlık doğranmış iki buçuk soğanı
ilave edin. Soğanın rengi dönmeden üzerine dilimlenmiş mantar, şeritler
halinde doğranmış jambon, pirinç, tarçın
ve kesmeşekeri ekleyin. 4-5 dakika kavurun. Su ilave edip, pişmeye
bırakın. Tuz ve beyazbiberi ekleyip, ocağın altını kapatın. 5 dakika
dinlendirin. Hazırlanan iç harcı biberlerin içine pay
edip, fazla sıkıştırmadan doldurun. Keserek çıkardığınız sap
kısımlarını kapak olarak kullanın. Ayrı bir yerde sebze demeti için
pırasayı ortadan ikiye ayırın. Tüm sebzeleri pırasanın arasına
yerleştirip iple bağlayın. İpin ucundan uzun bir kısım bırakın. Fırın
tepsisine veya fırına girebilen tencerenin dibine iki buçuk piyazlık
doğranmış soğan ve dilimlenmiş havuçları yerleştirin. Üzerine biber
dolmalarını ve sebze demetini koyun. Et suyu ve kalan zeytinyağını
ilave edin. Tencerenin ağzını yağlı kağıtla kaplayıp, kapağını kapatın.
Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında 1 saat pişirin. Fırından alıp,
ağzı kapalı olarak ılınmaya bırakın. Ilık olarak servis yapın.
Kalın sağlıcakla
Eksikleri sonra tamamlayacak olan anne
Merhabalar Efendim.
YanıtlaSilBiber dolmasının Fransız usulünü sizin blog sayfanızda gördüm. İlgimi çekti. Eşime de okutturacağım. Belki onun da ilgisini çeker, tarifiniz üzere Fransız usulü biberi doldurur biz de tadına bakarız.
Paylaşımınız güzeldi. Emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.
Aslında ilginç bir tarif denemek lazım.
YanıtlaSilSevgiler hamarat anne :)
Bence bizim dolmadan şaşma :-)
YanıtlaSilÜçkağıtçı anne
Recep bey,
YanıtlaSiluğraştırmayın hatunu, yapsın Türk usulü :-)
Keyifli anne