26 Nisan 2012 Perşembe

Irmik Tatlısı,Silor ve diğerleri, geçen Cumartesi yemek yazısı

Merhaba,

Geçen Cuma dan bu yana yazmamışım. O kadar oldumu yaw. Ne çabuk.
Şimdi tüm yazıları birbirine karıştırmadan nasıl yazacağım bakalım.
Geçen Cumartesi, Yeşim için bir toplantı yapmıştık, oradan başlayayım.

Öncelikle beğenilen irmik tatlısıyla başlayayım. Kaynak; http://birtutamkekik.blogspot.com/2012/04/cilek-soslu-prenses-tatlisi.html



Önce bilgisayar açilir ve tarif alinir.


Süt te yeni gelmişti.
Paşabahçe de aldığım bu sürahiyede bayılıyorum. Hem kolay yıkanıyor hemde dolaptan çıkarıp bardağa dökmek görsel bir şölen.


Herşey soğukken koyulup bir güzel çırpılıyor ve ocak yakılıyor.


Piştikten sonra borcama ve üzeri düzeltiliyor. Oda ısısına gelince de hoop dolaba. Üzeri için ben çukulatayı ve süt kaymağını benmari usulü erittim ve sürdüm. Beğenildi. Arman bile yemiş.Yeşim tarifini istedi. Alttaki resim de ilk yaptığım günden, o sefer limon soslu yapmıştım.



Bir akşam da pizza yaptık. Ihm... pek güzel oldu.

İrmik tatlısı için tarif;

MALZEMELER(muhallebisi için)

  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 6 yemek kaşığı irmik
  • 2 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
(çilek sos için)
  • 10 adet çilek 
  • 2-3 yemek kaşığı pudra şekeri
HAZIRLANIŞI
  1. Öncelikle süt,şeker,irmik,tereyağı ve vanilya bir tencere alınıp karıştırak,koyulaşana kadar pişirilir.
  2. Pişirdiğimiz muhallebiyi isterseniz tepside isterseniz porsiyonluk kaselere boşaltıp,üzerini bir spatula ile düzeltiyoruz.
  3. Çilek sos için,çilekleri,pudra şekeri ile blendırda pürüzsüz hale gelene kadar çeviriyoruz.(ben çilek sosumun pürüzsüz olmasını istediğim için ince süzgeçten geçirdim.)
  4. Servis aşamasında,kasede ki muhallebimizi,servis tabağına ters çevirip çilek ve arzu ederseniz çikolata sos eşliğinde servise sunabilirsiniz...

SIlOR;

Kaynak; http://yemekkvakti.blogspot.com/2012/04/silor-hazr-yufkadan.html


3 adet yufka
3 adet kalçalı tavuk budu
1 büyükçe kase sarmısaklı yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağı


1 tatlı kaşığı salça ve biraz pul biber,tuz

1 yufkayı tezgaha serip sıkı sıkı rulo yapıyoruz.Ruloları ikişer parmak kalınlığında kesip kesilen yerleri yukarı gelecek şekilde tepsiye sıkı sıkı yerleştiriyoruz.Bütün yufkalar için aynı işlemi tamamlayıp tepsiyi dolduruyoruz ve yufkaları 200 dereceli fırında yaklaşık 15 dakika kızartıyoruz.


Bu sırada tavukları 3 bardak su ile haşlıyoruz ve irice didikliyoruz.Fırından çıkan silorların üzerine sıcak tavuk suyunu gezdiriyoruz.

Tereyağda salça ve pul biberi yakıp,tavuklu silorun üzerine önce sarmısaklı yoğurdu ardından tereyağı döküp bekleyip çok yumuşamasına izin vermeden afiyetle yiyoruz.


İşte başladım kesmeye ve yerleştirmeye.


Bitince sıralama, görüntü böyle güzel oluyor.



Tavuklar pırçiklendi. Bir lezzetliydiki tavuk. Epeyidir tavuk yemiyoruz o yüzden olsa gerek.



Bir büyük bir küçük fırın kabı doldu. Bence harika oldu. Teşekkürler Yemek vakti blog cuları.


Pirpirim ( Semizotu) ve sarımsaklı yoğurt başlıbaşına bir meze. Ev yoğurdu kullandığım için biraz gevşek oldu maalesef. Ama ekşimtrak tadı harika.

Kalamar da çok güzel oldu. Önce bir saat kadar karbonat, limonsuyunda marine ettim ve sonra una bulayıp kızarttım.


Dolmalar hazır. Vaktim kalmadı yoksa saracaktım. Safranbolu Fırın bu işi bence kıvırıyor. Ada bile yiyor.



Mantar Sote de yaptım. Artık klasik oldu. Yine de blog lara baktım. Bir blog dan yardım aldım ama adını yazmamışım. Paylaşamıyorum.

Bir paket mantar alınır, yıkanır ve doğranarak limonlu suyun içine koyulur. Soğan kavrulur, domates sos ( Yaz dan yaptığım hazır tuzlu, sarımsaklı sos) eklenir, sonra mantarlar, tuz karabiber ve kimyon. Mantarlar suyunu bırakıp çektikten sonra da maydanoz eklenir ve hop servise hazır. Maydanoz mutlaka eklenmeli, mantar bozuksa maydonoz eklenince kesin anlarsınız çünkü.




Patates te kızarırken off yani. Zararlı mararlı.




Arnavut ciğeri muhteşemdi. Ciğer de süpermiş. Teşekkürler Küçükyalı Ciğercisi.
Tarif;

Yarım kilo ciğer yıkanır. Biraz bekletilip unlu ve tuzlu karışıma bulanır fazlası silkelenir.
Iki orta boy patates küp küp kesilir ve kızartılır.
Diğer yanda taze soğan, kuru soğan, maydanoz,biraz limon suyu harmanlanır ve tüm işlemler bittikten sonra kapaklı bir borcama koyularak arada bir hoplatılarak karıştırılır ve kapağı kapalı biraz dinlendirilir.

Sonra da afiyetle yenir.

Güzel ama kısa bir gece oldu. Yeşim hala Avustaralya ya dün döndü. Allah kavuştursun.
Uzaktakiler yakınlaşsın. Ada kız pek bi ağladı dönüş yolunda, Yeşim halası için.

Ada dan inciler;

Yaprak teyzesi dün akşam soruyor, Ada benimle dört gün gezmeye gelirmisin. Bizimkinden beklemediğimiz bir cevap. Biz koşarak gider diyorduk.
Olmaz dedi !! ben annemi babamı özlerim dedi. Sonra da içi gitti herhalde ki, teyzesi ile pazarlık yaptı; 1 gün olmaz mı??



Neşeli anne Çiğdem


10 yorum:

  1. Süper hamaratsın Çiğdem'cim -maşallah- tariflere bittim, denemeye başlayacağım. Ada'nın gitmem demesi çok hoşuma gitti :)
    Öptüm!

    YanıtlaSil
  2. Aslı,

    Ada kız bu irmikli tatlıyı kesin yer. Hemmen dene bence.

    Sorma benimde hoşuma gitti.

    Ama bigün gidecek :-(

    Mahsun anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  3. bakmaya doyamadım fotolara..... ellerinize sağlık... afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  4. ayrı ayrı günlerde mi yapılmış bu lezzetler derrrkeeen ne görüm hepsi aynı anda masadaaaa inanamadım...

    nice nice güzel sohbetli yemekler olsuuunnn...

    Allah kavuştursun bu aradaaa

    YanıtlaSil
  5. off offf offf yemeden yanında yat ne canım çekti şimdi bunlara bide şok oldum hepsini aynı anda yaptığını görünce.

    Döktüren Anne Çiğdem:)

    YanıtlaSil
  6. Emine,

    Sağol varol.
    Doğum günü kutlu olsun kızın.
    Geçmiş olsun.

    ----------------

    Yasemin,

    Çok teşekkür ederim. Umarım en kısa zamanda kavuşturur.

    ---------------------

    Tarkan ın annesi,

    Ay ben dimi, bak kabardım şimdi.
    Sağolunuz varolunuz.

    Burnu büyüyen anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  7. neşenn, mutluluğun ve ağız tadın daim olsun çiğdemimm:))
    çok mutlu oldumm beğenmene..
    afiyet bal olsun..
    senin sayfandan ayrı güzel göründü tarifimm emin ol gözüme:)
    ellerine yüreğine sağlık naif yüreklim..
    diğer lezzetlerin kaçmadı gözümden.
    ilk fırsatta denenecekler ve tadılacaklar inşallah..
    öpüyorumm canım..

    kekik kokulu mutfaktan,sıcacık sevgiler...
    :)

    YanıtlaSil
  8. Amin, bir tutam kekik.
    Iyiki varsın.

    Coşkulu ve şükreden anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  9. of nasıl bir masa bu yaa, kalamar ciğer eline sağlık valla blogunun yeni ilzyicisiyim:)

    YanıtlaSil
  10. Hoşgeldin Gonca,

    Benim kuzenlerden birinin ismi de Gonca.

    Güzel isim.

    Masa süperdi ohh yedik afiyetle. Darısı başınıza.

    Memnun anne Çiğdem

    YanıtlaSil

"Oğlak Kizları!"nı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkür ederim. Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemiyorum. Herbiriniz benim için çok değerlisiniz.
İşini ciddiye alan anne Çiğdem
Teşekkür ederim.