5 Eylül 2012 Çarşamba

Şeftali konservesini nasıl yaptım.

Günaydın,

Önce notlar;

Canan, Temmuz, Agustos, Eylül taksitlerini toplam vereceğim. Bu vesile ile tekrar teşekkür ederim.

Alev, kaldır o şifreyi, yorum bırakacağım diye beş dakika uğraştım yaw.

Kızım piyano dersine başladı. Yoğun bişi diil. Ama başladı. Dün dersten geldikten sonra piyanosunu çıkardık ama bi keyif ödevini yapıyor ki sormayın.

Hande hala aramadın, kap Poyraz ı gel bize.

Geçen seneden bu yana şeftali konservesi yapmak istiyordum. Bu sene kısmet oldu. Bu konserve sırf görüntüsü için bile yapılabilir. Harika bir manzara oluyor mutfakta. Bu sene kışın kızım şeftali istediğinde ona konservesini sunabilme zevkini tadacağım.

Buyrun tarife;

Şu anda pazarlarda 2,50 Tl den aşağıya bulamayacağınız Şeftali lerden alınır. Ben dört kilo aldım.
Önce yine göz kararı suya, az şeker ilave ettim ve o kaynamayı beklerken, şeftalileri soydum, çekirdeklerini çıkardım. İsterseniz Şeftali lieri önce kaynayan sonra soğuk suya atıp daha kolay soyabilirsiniz. Ben yapmadım. Bıçağım keskindi.

Şeftalileri kavanozlara doldurdum ve üzerine kaynamış şekerli sudan ilave ettim. Kaynayan suyun içine tarçın ve karanfil katarsanız daha şık olacaktır. Ben bu ilk partide unuttum.

Bıçakla kavanozlara içinde ki hava kabarcıklarının çıkması için birkaç kez vurdum ve ağızlarını sıkıca kapatıp ters çevirdim. Sadece bir kavanoz fire verdim, onu da dün gece düdüklü tencereye koyarak basınçla hakkından geldim.











 Bakarmısınız şu şahane görüntüye.
Mutfağı saran koku ise dayanılmazdı. Kızım da kedi gibi geldi, hımm anne ne kokuyorr.
Şeftali kızım yarın veririm sanada...

Yararlandığım blog lar;  Anne  Kaz  http://www.annekaz.com/2011/09/seftali-konservesi/
ve Ayşegül Mutfak ta http://aysegulmutfakta.blogspot.com/2008/04/eftali-konservesi.html

teşekkür ederim.


Şekerli sudan arttı, bende içine mürdüm eriği koyup marmelat yaptım. Bunun da rengi güzel değil mi.



Birde bahsetmeden geçemeyeceğim, Pirinç sarımsak ezicim var benim de artık.  Belgin de gördüm ve bayıldım bu alete. Gerçi 10 Tl kazıklanarak aldım ama olsun. Ben 30 verdim, dün gece bir milyonculardan birinde sordum 20 Tl dedi. Tunç dedi, Tunç ve Pirinç aynı dedi .

Net e baktım, Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Mangan nedir; 
Tanımı/Anlamı Manganez. Kırmızımsı ak, sert, gevrek, birçok alaşım çeliğinde kullanılan metal.

Sarımsaklarımı tuz ile Ada kız eziyor ve çok keyif alıyor. Ben de mest oluyorum. İnsan sarımsağın tuzla karıştırılıp böyle acımasızca ezilmesinden zevk duyabilirmi. Hayat işte. Cinslik mi ararsınız.





 Oldum olası bu tarz çalışmalar yapmaktan çok hoşlanırım.
Eskiden Bostancı da ki odam da tüm duvarlarım böyle kaplıydı.
Bana ''hayır '' demeyen annem sağolsun.

Kolaj deniyormuş ve bende bu işin yeteneklisiyim haberiniz olsun.
Üstte gördüğünüz çok yer kaplayan çeşitli resimlerimi hiçbir ön çalışma yapmadan bu çerçeve haline getirebiliyorum mesela. Kızıma güzel bir hatıra kalır mı? Arzu sen de varsın resimde , gördün mü.
Daha niceleri de vaar.. Belgin vaaa, Sema vaa..



 Bu aralar cacık yapmak da ayrı keyif. Dereotlu, salatalıklı ohh..


Yaz mevsimi bitiyor hanımlar beyleeer..

Kitap okumayı çok seviyorum, epeyidir de kitap tartışma toplantılarına katılmayı, yapmayı istiyordum. Geçen Kış mesaj attığım bir siteden bilgi gelmiş, bu sefrkini ben kaçıracağım ama bilgi edinmek isteyenler için buyrun;

Merhabalar,
CTC Eğitim yeni dönem Kişisel Gelişim Etkinliklerine Edebiyat Atölyesi ile başlıyor...
Hocamız, Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünden Sayın Nilay KAYA,
7 Eylül 2012 Cuma gününden itibaren her Cuma saat 11:00-13:00 arası buluşacağız,
(Katılım bedelini ister her geldiğinizde 40 TL olarak veya aylık peşin 150 TL olarak ödeyebilirsiniz)
Nilay Hocamızın muhteşem sunumu ile,
Çay, kahve eşliğinde taze kaşarlı simit ve tatlı ikramımızla, (Bu hafta ikramımız ev yapımı vişneli muffin)
Sizleri keyifli bir ortama davet ediyoruz.
Sevgi ve Saygılarımızla,
Nilgün Yalım EREN
CTC Eğitim  Tel:0216 373 46 03    0530 582 10 01
Bağdat cad.Ulus sok.No:8 D:2 Suadiye/Kadıköy/İstanbul
(Suadiye Remzi Kitabevi karşısı, ESSE yan sokağı) 

Kalın sağlıcakla
Okul işi hala belli olmamış anne Çiğdem











10 yorum:

  1. şeftali konservesine bayıldım.ben hiç denemedim ama bir açılım yapmalıyım sanırım:)

    YanıtlaSil
  2. Evvet hem de hemen.
    Geç kalırsan, çekirdek kısımları kurtçuklamıyor gibi oluyor.

    Kolay gele.

    Bilgili anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık konserveler müthiş olmuş. Ben de hevselendim ve şeftali konservesi yapmayı planlıyorum.
    Şeftalileri hiç pişirmiyor musunuz?
    Konserveleri yaptıktan sonra buzdolabında mı, oda sıcaklığında mı koruyorsunuz?
    Teşekkürler ve sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
  4. Pırıl,

    Afiyet olsun, hemen hemen yapınız.
    Hayır hiç pişirmiyorum.
    Oda sıcaklığında koruyorum, güzelliği de burada dolapta bana birsürü yer kalıyor.
    Adana ya selam yola devam.

    Bilgili anne Çiğdem ( öhöm)

    YanıtlaSil
  5. Şifre sorduğunun farkında değildim. sanırım düzelttim :) Bu yaz seni baya bir hamarat gördüm :) ben hala şöyle iyi bir pazar bulucam ve bende başlayacağım kısmetse hatta abartıp tarhana yapayım diyorum.

    YanıtlaSil
  6. Haklısın Alev.
    Bu sene ek kavanoz aldım.
    Ama sor bi niye?
    Geçen sene reçelim yetmedi. O yüzden

    Hamarat anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  7. eline sağlık olmuşlar :) bende yaptım.

    YanıtlaSil
  8. Ayşegül Mutfakta,

    Olmuştur herhal.
    Kışa bakacağız artık, ehi..
    Meraklı anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  9. şeftali konservesını yaptıktan sonra şişeleri kaynatıyormusunuz ?

    YanıtlaSil
  10. Hayır, kaynatmıyorum. Sadece bir tanesi açılmıştı, ona yeni kapak takarak kaynatmıştım düdüklü tencerede bir 15 dk.

    Hamarat anne

    YanıtlaSil

"Oğlak Kizları!"nı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkür ederim. Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemiyorum. Herbiriniz benim için çok değerlisiniz.
İşini ciddiye alan anne Çiğdem
Teşekkür ederim.