3 Ocak 2013 Perşembe

Ev yapımı şekilsiz mantı

Iyi akşamlar,

Bugün misafir ağırladık.
Ada nın sınıf arkadaşı Derya ve hoşsohbet annesi Canan geldiler. 50 yaşındaymış, hiç göstermiyor, darısı başıma. Yasemin de uğradı ohhh evimiz şenlendi.

Kızım sayesinde birsürü arkadaşımız oluyor. Menü kurabiye ve kek ti. Yanına da çay. Yasemin yemedi, dikkat ediyor ben ne yaptım, götürdüüm.

Sonra mı beni şeytan dürttü ve mantı yapayım dedim. Neden olmasın dedim ve şu blog dan
Mutfak canavarı link; http://mutfakcanavari.blogspot.com/2008/10/mant.html yararlandım.

Tuz miktarı çok geldi, koymadım ama siz koyun çünkü tuzsuz oldu :-)
Bide hamuru bekletemedim zaman yoktu. Ve  son olarak hamurum biraz yumuşak oldu ama ne yapalım. Sonuç süper. Teşekkür ederim Mutfak canavarı.

Malzemeler:

Hamur için:

Kullandığı su bardağı = 240 ml = 1 cup

3 su bardağı un (420 gr)
1 yumurta
200 ml ılık su
1 tatlı kaşığı tuz

İç için:

300 gr orta yağlı kıyma
1 adet küçük kuru soğan
tuz, karabiber

Domatesli sos için:

2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 adet rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı domates salçası
pul biber, nane

Yapılışı:

Hamur için unu bir kaba alın, ortasına çukur açın içine yumurtayı kırın. Tuzu ekleyin. Yavaş yavaş suyu ekleyin. Ele yapışmayan ve çok yumuşak olmayan bir hamur olacak. Hamur iyice toparlanana ve pürüzsüz olana kadar yoğurun. Üzerine bir bez örtün ve dinlenmesi için kenara alın. Bu sırada iç malzemesini hazırlayın. Soğanı ince rendeleyin (ben rondodan geçirdim), kıyma ve baharatları ekleyin ve yoğurun.

Hamuru 3 parçaya bölün. Unlanmış tezgahta yufkadan biraz kalın olacak şekilde açın. Çok kalın olmasın. Hamuru bıçakla küçük karelere bölün (1 -1.5 cm). Her karenin ortasına kıymalı içten nohut büyüklüğünde yerleştirin. Kareleri karşılıklı köşeleri buluşacak şekilde kapatın. Unlanmış tepsiye dizin.

Mantıları pişirmek için bir tencerede suyu kaynatın. İçince tuz ve çok az zeytinyağ koyun. Mantıları ekleyin. Hamur yumuşayana kadar pişirin. Mantı çok çabuk pişiyor. Ben sanırım 10 dk. kadar pişirdim.

Mantı pişerken üstü için sosu hazırlayın. Bir tavaya zeytinyağ ve salçayı alın. Biraz kavurun. Rendelenmiş domatesleri ekleyin. Göz göz olunca ateşten alın.


Mantıları süzün ama suyunun birazı dibinde kalsın. Bir porsiyonu tabağa alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün. Üzerine domatesli sosu gezdirin. En üste de pul biber ve naneyi serpin. Mis gibi ev yapımı mantınızı afiyetle yiyin.


Resimler çevrilmiyorrrrr, bi zahmet yan çeviriniz boynunuzu zedelemeden :-)
Yılbaşı akşamı, kereviz rendeliyorum.


Eşim dedi ki ne güzel olmuşsun. Canan kreasyon diye cevapladım. Canan da olmasa da dedi ve kocaman sarıldı bana. Teşekkürler Canan ııımm.
Hoş 40 derece de yıkadım, asarken bir gariplik var gibiydi ama korkumdan yanına gidemiyorum elbisenin. Ayakkabılar da Seda dan, ''uçuyorum'' programında giydiklerinden, teşekkürler Seda ve Şirin, Zekiye anne,  teyze.


Ada ve mutluluk.
Cicoşlar da olaymış.


Kızım öksürükten uyuyamadı, annesi alemde. Küpelerimi pek beğendim, Yaprak dan d. günü hediyesi, yada Yılbaşımıydı. Sağolsun.


Mantı için hamur hazırlandı.


Et de hazır.


unlu tepsi

Şekiller anca bu kadar.


Pişerken.

Salça ve yağ. Üzerine domates rendeside eklendi daha sonra.


Cem in tabağı.


Kızımın tabağı 

Ve kızım.
Çayırbaşı güzeli.

Ben tabi mantının şekillerini  pek tutturamadım ama zamanla olur dimi??

hamarat anne 


15 yorum:

  1. Ellerine sağlık, mantı bence çok güzel olmuştur. Elbisen de yakışmış, eşin haklı :)

    YanıtlaSil
  2. Ohhh ellerinize sağlık afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  3. Meliha,

    Ben senin google sayfana yorum bırakamıyorum yaw.

    Dertli anne

    YanıtlaSil
  4. hay yarabbim hiç üşenmedin ve mantı mı yaptın delisin ne diyeyim afiyet olsun da ayrıca ama insan bize de ayırır di mi ama ya : )P

    YanıtlaSil
  5. Buyrun bir kısım kadı hanııımm..

    Hamarat anne

    YanıtlaSil
  6. Bence de güzel gözüküyor,yani sen yap ben yerim buraya gelince :))
    Bende sana portakal reçeli yaparım..

    YanıtlaSil
  7. Çok tatlı olmuşsun Çiğdem'cim!
    Nice mutlu yıllara tekrar,
    Bir de çok hamaratsın, maşallah diyorum!

    YanıtlaSil
  8. Mantılar olur hiç sıkıntı etme :) önemli olan şekli değil lezzeti. Bu arada kepekli unlamı yoğurdum renkleri koyu görünüyordu. Elbise resmini bende gördüğüm an wowwwww dedim. Maşallah arkadaşıma :)

    YanıtlaSil
  9. boşver şeklini lezzeti güzelse yeter
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  10. "Ben sana gelmiştim, şimdi sıra sende" diyen kadınlardan değiliz, boşver... Aen bana çokça bırakmıştın aslında ve de ben de uzuuun süre hiç kimseye bırakamıyorum, bazen sıkılınca 1-2 sayfaya takılıyorum, biri de seninki. Bu yoğunlukta kafamı dağıtmama yardımcı oluyorsun, sağol. Bütün satırları aynı dikkatle okuyamıyorum her zaman, vaktime oranla göz gezdirsem de sohbet etmiş olmak istiyorum galiba, ondan yazıyorum. Ofiste alt kata inip bir arkadaşın yanında kahve içmek gibi :)

    YanıtlaSil
  11. Asortik,

    Peki sen portakal çiçeği reçeli biliyon mu??

    Meraklı anne

    YanıtlaSil
  12. Aslı cım, sağol varol.
    Sen de hamaratasın biliyorum, hatta herkes, ben sadece yazıp paylaşıyorum o kadar.

    Operim.
    Kıçı havada anne

    YanıtlaSil
  13. Alev cim, evet, kepekli ekmeklik un.
    Evet haklısın çok leziz oldu.

    Ukala anne

    YanıtlaSil
  14. Hande cim, vallahi güzel oldu.
    Kilo hala 56 eyvallah yani.

    Zayıfımsı anna

    YanıtlaSil
  15. Meliha,

    ne kadar , ama ne kadar mutlu ettin beni yorumunla.

    Sağol varol. Ama ben de yorum bırakmak istiyorum, neden beceremiyorum acaba.

    Mutlu anne

    YanıtlaSil

"Oğlak Kizları!"nı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkür ederim. Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemiyorum. Herbiriniz benim için çok değerlisiniz.
İşini ciddiye alan anne Çiğdem
Teşekkür ederim.