Iyi akşamlar,
Bugün misafir ağırladık.
Ada nın sınıf arkadaşı Derya ve hoşsohbet annesi Canan geldiler. 50 yaşındaymış, hiç göstermiyor, darısı başıma. Yasemin de uğradı ohhh evimiz şenlendi.
Kızım sayesinde birsürü arkadaşımız oluyor. Menü kurabiye ve kek ti. Yanına da çay. Yasemin yemedi, dikkat ediyor ben ne yaptım, götürdüüm.
Sonra mı beni şeytan dürttü ve mantı yapayım dedim. Neden olmasın dedim ve şu blog dan
Mutfak canavarı link; http://mutfakcanavari.blogspot.com/2008/10/mant.html yararlandım.
Tuz miktarı çok geldi, koymadım ama siz koyun çünkü tuzsuz oldu :-)
Bide hamuru bekletemedim zaman yoktu. Ve son olarak hamurum biraz yumuşak oldu ama ne yapalım. Sonuç süper. Teşekkür ederim Mutfak canavarı.
Malzemeler:
Hamur için:
Kullandığı su bardağı = 240 ml = 1 cup
3 su bardağı un (420 gr)
1 yumurta
200 ml ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
İç için:
300 gr orta yağlı kıyma
1 adet küçük kuru soğan
tuz, karabiber
Domatesli sos için:
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 adet rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı domates salçası
pul biber, nane
Yapılışı:
Hamur
için unu bir kaba alın, ortasına çukur açın içine yumurtayı kırın. Tuzu
ekleyin. Yavaş yavaş suyu ekleyin. Ele yapışmayan ve çok yumuşak
olmayan bir hamur olacak. Hamur iyice toparlanana ve pürüzsüz olana
kadar yoğurun. Üzerine bir bez örtün ve dinlenmesi için kenara alın. Bu
sırada iç malzemesini hazırlayın. Soğanı ince rendeleyin (ben rondodan
geçirdim), kıyma ve baharatları ekleyin ve yoğurun.
Hamuru 3
parçaya bölün. Unlanmış tezgahta yufkadan biraz kalın olacak şekilde
açın. Çok kalın olmasın. Hamuru bıçakla küçük karelere bölün (1 -1.5
cm). Her karenin ortasına kıymalı içten nohut büyüklüğünde yerleştirin.
Kareleri karşılıklı köşeleri buluşacak şekilde kapatın. Unlanmış
tepsiye dizin.
Mantıları pişirmek için bir tencerede suyu
kaynatın. İçince tuz ve çok az zeytinyağ koyun. Mantıları ekleyin. Hamur
yumuşayana kadar pişirin. Mantı çok çabuk pişiyor. Ben sanırım 10 dk.
kadar pişirdim.
Mantı pişerken üstü için sosu hazırlayın. Bir
tavaya zeytinyağ ve salçayı alın. Biraz kavurun. Rendelenmiş domatesleri
ekleyin. Göz göz olunca ateşten alın.
Mantıları süzün ama
suyunun birazı dibinde kalsın. Bir porsiyonu tabağa alın. Üzerine
sarımsaklı yoğurt dökün. Üzerine domatesli sosu gezdirin. En üste de pul
biber ve naneyi serpin. Mis gibi ev yapımı mantınızı afiyetle yiyin.
Resimler çevrilmiyorrrrr, bi zahmet yan çeviriniz boynunuzu zedelemeden :-)
Yılbaşı akşamı, kereviz rendeliyorum.
Eşim dedi ki ne güzel olmuşsun. Canan kreasyon diye cevapladım. Canan da olmasa da dedi ve kocaman sarıldı bana. Teşekkürler Canan ııımm.
Hoş 40 derece de yıkadım, asarken bir gariplik var gibiydi ama korkumdan yanına gidemiyorum elbisenin. Ayakkabılar da Seda dan, ''uçuyorum'' programında giydiklerinden, teşekkürler Seda ve Şirin, Zekiye anne, teyze.
Ada ve mutluluk.
Cicoşlar da olaymış.
Kızım öksürükten uyuyamadı, annesi alemde. Küpelerimi pek beğendim, Yaprak dan d. günü hediyesi, yada Yılbaşımıydı. Sağolsun.
Mantı için hamur hazırlandı.
Et de hazır.
unlu tepsi
Şekiller anca bu kadar.
Pişerken.
Salça ve yağ. Üzerine domates rendeside eklendi daha sonra.
Cem in tabağı.
Kızımın tabağı
Ve kızım.
Çayırbaşı güzeli.
Ben tabi mantının şekillerini pek tutturamadım ama zamanla olur dimi??
hamarat anne
Ellerine sağlık, mantı bence çok güzel olmuştur. Elbisen de yakışmış, eşin haklı :)
YanıtlaSilOhhh ellerinize sağlık afiyet olsun..
YanıtlaSilMeliha,
YanıtlaSilBen senin google sayfana yorum bırakamıyorum yaw.
Dertli anne
hay yarabbim hiç üşenmedin ve mantı mı yaptın delisin ne diyeyim afiyet olsun da ayrıca ama insan bize de ayırır di mi ama ya : )P
YanıtlaSilBuyrun bir kısım kadı hanııımm..
YanıtlaSilHamarat anne
Bence de güzel gözüküyor,yani sen yap ben yerim buraya gelince :))
YanıtlaSilBende sana portakal reçeli yaparım..
Çok tatlı olmuşsun Çiğdem'cim!
YanıtlaSilNice mutlu yıllara tekrar,
Bir de çok hamaratsın, maşallah diyorum!
Mantılar olur hiç sıkıntı etme :) önemli olan şekli değil lezzeti. Bu arada kepekli unlamı yoğurdum renkleri koyu görünüyordu. Elbise resmini bende gördüğüm an wowwwww dedim. Maşallah arkadaşıma :)
YanıtlaSilboşver şeklini lezzeti güzelse yeter
YanıtlaSilellerine sağlık canım
"Ben sana gelmiştim, şimdi sıra sende" diyen kadınlardan değiliz, boşver... Aen bana çokça bırakmıştın aslında ve de ben de uzuuun süre hiç kimseye bırakamıyorum, bazen sıkılınca 1-2 sayfaya takılıyorum, biri de seninki. Bu yoğunlukta kafamı dağıtmama yardımcı oluyorsun, sağol. Bütün satırları aynı dikkatle okuyamıyorum her zaman, vaktime oranla göz gezdirsem de sohbet etmiş olmak istiyorum galiba, ondan yazıyorum. Ofiste alt kata inip bir arkadaşın yanında kahve içmek gibi :)
YanıtlaSilAsortik,
YanıtlaSilPeki sen portakal çiçeği reçeli biliyon mu??
Meraklı anne
Aslı cım, sağol varol.
YanıtlaSilSen de hamaratasın biliyorum, hatta herkes, ben sadece yazıp paylaşıyorum o kadar.
Operim.
Kıçı havada anne
Alev cim, evet, kepekli ekmeklik un.
YanıtlaSilEvet haklısın çok leziz oldu.
Ukala anne
Hande cim, vallahi güzel oldu.
YanıtlaSilKilo hala 56 eyvallah yani.
Zayıfımsı anna
Meliha,
YanıtlaSilne kadar , ama ne kadar mutlu ettin beni yorumunla.
Sağol varol. Ama ben de yorum bırakmak istiyorum, neden beceremiyorum acaba.
Mutlu anne