19 Haziran 2014 Perşembe

Kayısılı Tart

Merhaba,


 Evde bolca kayısı vardı,  Naime sağolsun. E ..  baktım bekle kayısılar yumuşasında ye, olmayacak. Ertesi gün krem atölyeside var. Hadi bir tatlı patlatayım dedim. Kayısı, dedim google amcaya. İlk linklerden biri Cafe Fernando idi. Bu blog u biliyorum. Tarifleri süper oluyor, çıkaracağı kitabıda dört gözle bekliyorum.
Bu arada kitap çıkmış dedi Canan o ısmarlamış bile, hay bin kunduz. Benim de derhal almam lazım.

Haydi yapayım şu tarifi dedim. Görüntü süper ama tat nasıl ?? Daha ikinci günüm, Karatay a döndüm, yiyemiyorum da. Siz 4 kilo almış olsanız ne yapardınız? Neyse ki sınıfı geçtim. Yemedim.

Cem bana göre değil, kreması ekşimiş sandım dedi ama bu bana has bişey çünkü Pelin e selam olsun, ben tarifi bana göre ve elimde ki malzemelere  göre değiştirdim :)

Size orjinal tarifi sunuyorum amma ben jelatin, market kreması neyin kullanmadım.
Bide tabi maalesef benim kayısılar, yediğinizde bal gibi olan Malatya şekerparelerinden değildi. Öhöm, Malatya lıyım ya. O yüzden, bakınız benim işlemler ama izleyiniz cafe fernando.



 Cafe fernando




Tabanı için:
  • 1/2 su bardağı (75 gram) toz badem
  • 1/3 su bardağı (70 gram) beyaz şeker
  • 1/4 su bardağı (20 gram) Hindistan cevizi
  • 1,5 su bardağı (210 gram) un
  • 1/4 çay kaşığı ince deniz tuzu (ya da yarısı kadar sofra tuzu)
  • 125 gram tereyağı, fındık büyüklüğünde küp küp kesilmiş ve soğuk
  • 1 adet büyük boy yumurta
Kreması için:
  • 3 çay kaşığı (10 gram) toz jelatin
  • 3 çorba kaşığı su, oda sıcaklığında
  • 1/2 su bardağı + 2 çorba kaşığı (130 gram) beyaz şeker
  • 2/3 su bardağı (160 ml) krema
  • 1,5 su bardağı (375 gram) süzme yoğurt, oda sıcaklığında
  • 2 çay kaşığı vanilya özütü*
Tepesi için:
  • 13 adet (400 gram) şekerpare kayısı
  • 1/2 su bardağı (150 gram) kayısı marmelatı
  • 1/3 su bardağı su
* Vanilya özütü marketlerde satılan toz vanilinle aynı şey değildir. Sentetik bir madde olduğu için vanilin veya vanilya aroması kullanmıyorum. Yukarıdaki linke tıklayarak ev yapımı vanilya özütü tarifine ulaşabilirsiniz.
Yapılışı
  1. 23cm’lik kare bir fırın kabınının tabanını ve kenarlarını çok az miktarda tereyağı ile yağlayıp kenarlarından beşer santim taşacak şekilde bir parça yağlı pişirme kağıdı serin. Kağıdın tabana oturan kısmını yine çok az miktarda tereyağı ile yağlayıp aynı büyüklükte diğer bir yağlı pişirme kağıdını bu sefer diğer kenarlardan taşacak şekilde yayın ve bir kenara ayırın.
  2. Tabanı hazırlamak için badem tozunu, beyaz şekeri, Hindistan cevizini, unu ve tuzu metal bıçak takılı bir mutfak robotunun haznesine koyun ve malzemeler iyice ufalana kadar, yaklaşık 2 dakika kadar sık aralıklarla çalıştırın. Ardından küp küp kesilmiş tereyağını ekleyip kuru malzemelere iyice karışıp ufalana dek yine sık aralıklarla çalıştırın. Son olarak ayrı bir kasede çatal yardımıyla hafif çırptığınız yumurtayı ekleyip karışım hamur haline gelip metal bıçağın etrafında toplanana dek aralıksız çalıştırın. Oldukça nemli ve yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru bir spatula yardımıyla fırın kabına aktarıp tercihen aynı boydaki bir diğer fırın kabını üzerine bastırarak (ya da olabildiğince düz bir şekilde elinizle veya bir bardağın altıyla) kalıbın tabanına yayın. Üzeri açık bir şekilde buzluğa koyun ve 30 dakika boyunca bekletin.
  3. O esnada fırınınızı önceden 180 derecede ısıtmaya başlayın. Fırının ısısı 180 dereceye geldiğinde fırın kabını buzluktan alıp fırının orta katına yerleştirin ve hamurun tepesi altın sarısı rengini alıp kenarlarından hafif kahverengileşmeye başlayana kadar, yaklaşık 30 dakika boyunca pişirin. Kalıbı fırından alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  4. Kremayı hazırlamak için jelatini bir kaseye aktarıp üzerine suyu dökün ve bir çatal yardımıyla karıştırarak jelatinin tamamen nemlenmesini sağlayın. Bir kenarda bekletin.
  5. Orta boy bir tencereye şeker ve kremayı aktarıp orta yüksek ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Kaynama noktasına geldiği anda ateşten alın, 2 dakika soğumasını bekleyin ve şişmiş olan jelatini ekleyip tel bir çırpıcı yardımıyla eriyene kadar karıştırın. Ardından oda sıcaklığındaki süzme yoğurdu ve vanilya özütünü ekleyin ve pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar tel çırpıcıyla karıştırın. İlk eklediğinizde kesilmiş gibi görünebilir; endişe etmeyin, karıştırdıkça kıvamını bulacaktır.
  6. Karışımı ince delikli bir süzgeçten geçirerek soğumaya bıraktığınız tabanın üzerine dökün ve üzeri açık bir şekilde 1 saat boyunca oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Ardından üzerini kapayacak şekilde kenarlarını kıvırmadan bir parça alüminyum folyo (veya yağlı pişirme kağıdı) yerleştirin ve krema sertleşene kadar, en az 4 saat boyunca buzdolabında bekletin.
  7. Krema sertleştikten sonra kalıbın dışına taşan kağıtlardan tutarak tezgahın üzerine aktarın, kağıtları sıyırıp atın ve büyük boy bir spatula yardımıyla altından girip kaldırın ve servis tabağına yerleştirin.
  8. Kayısıları ortadan ikiye kesip soğuyup sertleşmiş kremanın üzerine dizin. Eğer kayısılarınız çok olgunlaşmamış ve biraz sertse, orta boy bir tencerede kaynayan suda sadece yarım dakika haşlayabilirsiniz.
  9. Kayısı marmelatını ve suyu ufak boy bir tencereye aktarıp kaynama noktasına getirin ve 1 dakika boyunca pişirin. Ardından ince delikli bir süzgeçten geçirip bir kaba alın ve kayısıların üzerine fırça yardımıyla sürün. Artan marmelatı üzerine streç film gerip buzdolabında muhafaza edin. Aynı gün içinde tüketilmeyen parçalara bir sonraki servis zamanında tekrar ısıtıp sürün. Kayısılı tart, alüminyum folyo (streç film üzerine sürdüğümüz marmelat yüzünden yapışacaktır) kaplı olarak 3 gün boyunca buzdolabında tazeliğini koruyacaktır.




Un ve badem böyle toz haline getirilir.


Sevgili kayısılar.


Kayısı reçelimden kalan, içecek yaparım dediğim suyu kayısıların üstüne parlasınlar diye sürdüm.


Hamura yumurtayı en son koydum ve benim karıştırıcı yetmediği ve güçsüz kaldığı için elle sonlandırdım. Yumurtayı ekler eklemez toparlanıyor hamur.



Süzme yoğurdum, yöresel marketimiz, Şevikoğlu ndan, Yaprak ın deyişiyle Şefikoğlu:)



Market kreması yerine benim sütten oluşan kremayı içine süt ve un katarak koyumturak bir krema yaptım. Tabi şeker de.


Taban un ve bademini, kaba yerleştirdim ve dolapta beklettim.



Yağlı kağıdı çıkardım.



Benim kayısılarım ekşiydi, o yüzden tarife bu noktada sadık kalarak onları haşladım.

 




Ve dizmeye başladım. Harika bir görüntü.



Ve sonra kaşıkla şerbet döktüm. Görünüş süper.
Kursiyerlerimde beğendi. 
Yaşasın Cafe. Fernando, yaşasın Cenk. O kadar kendi malzemelerime uyarak tarifi değiştirsem de, muteşem bir tarif bence.


Kalın sağlıcakla
Kopyacı anne

2 yorum:

  1. Kaliptaki hali bana biraz kücük gibi geldi,sanirim ben onu anlamadim,ama nefis görünüyor elinize saglik!

    YanıtlaSil
  2. Valla kabım 23 cm ydi, niye 13 kayısı olmadı ben de anlamadım.
    Bir terazi kızı, senden de hiçbi,şicik kaçmıyor.

    Instagram hesabı açmış anne

    YanıtlaSil

"Oğlak Kizları!"nı ziyaret ettiğiniz ve yorum bıraktığınız için teşekkür ederim. Hesabınız yoksa lütfen adınızı yazmayı unutmayın. Soru ve yorumlarınızı cevaplarken "Adsız" olarak hitap etmek istemiyorum. Herbiriniz benim için çok değerlisiniz.
İşini ciddiye alan anne Çiğdem
Teşekkür ederim.