Merhaba, bizim evde Karabaş otu böyle demleniyor. Karabaş otunu Yıldız teyzemin bir komşusundan öğrenmiştik. Tadı hoşumuza gitti, öksürüğüde şıp diye kesiyor olduğunu görünce, İpek hanım çiftliğinden belki vardır diye istemiştim. Varmış.
Böyle torbada geliyor Karabaş otu. Sadece o değil, yine çiftlikten gelen ıhlamur var mesela bu akşam.
Ek bilgi;
Kaynak;http://www.meleklermekani.com/tum-saglik-konulari/158167-sigarayi-birakmak-icin-karabas-otu.html
Tellendirmesi güzel ama zararları da bir okadar çok. Neden mi bahsediyoruz ? Tabiki sigaradan. İnsanın kendine verebileceği en büyük zararlardan bir tanesi sigara içmek. çoğu zaman sigara içenlerin bahanesidir birtürlü bırakamıyorum demek .
Eğer gerçekten bırakmak istiyorlarsa işte onlara kolayca uygulayabilecekleri bir tarif: Karabaş bitkisi: Osmanlı padişahının ferman çıkarttırdığı bir bitkidir.Bu bitkiden en iyi şekilde faydalana bilmek için
doktor İbrahim Saraçoğlunun tarifi şöyle: 1 tatlı kaşığı karabaş otu 1su bardağı su 3-4 dakika kadar kaynatılır ve iki günde bir içilir. Herdefasında yeniden taze olarak hazırlanıp içilmesi lazım.
NOT:Hamileler kullanamaz..Doz aşımı kusturucudur
DİGER BİLGİLERİ:
Diğer İsimleri : Karabaş lavanta, Fırkan çiçeği, Keşiş otu, Lavandula stoechas, French lavender, LavendeBotanik Bilgi : 45 - 50 cm boyunda, çalımsı, çok yıllık, tüylü bir bitkidir. Kenarları hafifçe alta doğru kıvrık, dar ve uzun yapraklıdır. Çiçekleri siyahimsi, mor renkli olup dallarının ucunda toplanmıştır. Çiçek sapları 2,5 mm den kısa olanlara stoechas, 5 - 20 mm arası olanlara da cariensiz tipi denir.
Bilinen Bileşimi : peril alkol, geraniolmaddesi, rosmarinik asit, cineole , antibakteriyel özellik
Faydaları
Balgam söktürücüdür.
İdrar yolları iltihaplarını giderir.
Antiseptik ve yara iyileştiricidir.
Ağrı kesicidir. Sinirsel bas ağrısı ve uykusuzluğa iyi gelir.
Sara ve astımda yatıştırıcı bir etkisi vardır.
Egzama yaralarına iyi gelir.
Sinir ve kalp kuvvetlendiricidir.
Ses telleri enfeksiyonları ve tansiyon düşürücü etkileri vardır.
Kan dolaşımını düzenleyici, kan sulandırıcı ve damar genişletici özelliklere sahiptir.
İçeriğindeki hücre bölünmelerini engelleyen peril alkol ile kansere karşı koruyucu ve tümör yok edici özelliklere sahiptir. Akciğer ve kan kanseri ve beyin tümörlerinin ilerlemesinde geciktirir; prostat, pankreas, barsak ve meme tümörlerine karşı da iyi gelir.
Kullanım Şekli : 1 litre kaynar suya 20 gr. kurutulmuş karabaş lavantası yaprak ve çiçek karışımı hesabıyla ve kaynar suyun içinde 10-15 dakikalık demlendirmeyle bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyon, günde iki-üç kez birer bardak içilir.
Balkonda ki domatesler geliyor. Geçensenenin fidesi. Biliyorum yok artık diyeceksiniz ama bu fide de çiftlikten. Pınar hanım bu yeni yapılan tohum değiş tokuş çalışmalarına da katılıyor. Geçen sene domates, salatalık ve biber fidesi almıştım. Birtek domates kaldı. İyiki atmamışım, sevilince o da bizi sevdi galiba bakalım bu sene yiyebilecekmiyiz şeker domateslerinden?
Birsürü de çiçek var üstünde.
Bu da bakıcılık yaptığımız meşe tohumları, Tema dan aldık. İnşallah Dalyan a dikmek veya burada belediyenin boş bıraktığı ağaç yerlerine dikmek nasip olur.
Dün sabah Ada kızın kahvaltısı. Patatesli yumurtaaaaa.. Yumurta İpek hanım çiftliğinden, patatesler Bayramiç ten. Yarasın Ada kıza, hasta olmasın. Amin.
Bu kitabı 2 Tl ye, eskici arabaları gibi tahta bir arabada kitap satan bir bey den aldık. Bostancı dan. Ada çok mutlu oldu. Üstüne yazdık, bu kitabın ikinci sahibi Ada Karal.
Dün sabah önce Marmara Üniversitesi, Gökmen bey sonra Bostancı ve sonra yine Şükrü ve köfte. Ihm..
Ada kız çalışmaları aksatmıyor :-)
Dönüş tren ile.
Sonuç. Kızım çok keyifli kaka yapıyor. Boyamalar, bulmacalar, kitaplar. Sonra da anne bacaklarıma bişey oldu diyor ( uyuştuyu bititürlü anlatamıyoruz)
Önce lavaş için hamur, maalesef hazır kuru maya ile.
Etler hazırlandı, ızgaraya yerleşti.
Sumaklı soğan, turp ve havuç.
Adana nın, tabakta ki ve sofradaki genel görünüm.
Ada kız ve Adana dürüm.
Tadı Adana gibi olmadı. Halbuki kasap tan Adana lık et diye ayrı çektirdim. Satır olması lazım biliyorum ama nereden bulayım ki. Ammmma nefis körletti derler ya, bizi de memnun etti bu tarif. Hele öğlende yediğimiz köfteyi kıskanan Cem e bayağı bir sürpriz oldu.
Buyrun tarif;
Kaynak http://tadinadoyamadim.blogspot.com/2008/02/evde-lava-ve-kebap-keyfimiz.html
* 300 gr. Kuzu eti (küp küp doğranmış)
* 1,5 yemek kaşığı kırmızı biber
* 1 tatlı kaşığı isot
* 1 küçük soğan(rondodan geçirilmiş)
* 2 diş sarımsak (ezilmiş)
* 1 tatlı kaşığı susam
* Biraz kimyon
* Biraz karabiber
* Biraz tuz
Hazırlanışı:
1-Öncelikle et rondadan geçirilir.
2-Sırayla isot,kimyon,sarımsak,soğan,karabiber,kırmızı biber,tuz
3-Hepsi iyice harmanlanır 5 dk. kadar yoğuruyoruz
4-Buzdolabında 1-2 saat dinlendiriyoruz
5-Dinlenen karışımı biraz daha yoğuruyoruz
6-Elimizi ıslarak çöp şişlere kebaplarımızı sıvıyoruz
7-Yağlanmış fırın teline şiş kebaplarımızı yerleştiriyoruz
8-Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz
(fırının altına yağın damladığı için tepsi yerleştirmeyi unutmayalım)
9-Evimizde hazırladığımız lavaş ,ayran ve bol salata eşliğinde sevgiyle sunuyoruz
LAVAŞ TARİFİ
Malzemeleri:
* 1su bardağı ılık su
* ½ su bardağı süt
* ½ paket yaş maya (yaklaşık 10gr.)
* Aldığı kadar un(2,5 su bardağı kadar)
* Biraz tuz
Hazırlanışı:
1-Mayayı ılık suda eritiyoruz.süt ,un,tuz ilave deip yoğuruyoruz
2-4 beze elde ediyoruz
3-Oklavayla açıp büyültüyoruz
4-Teflon tavada kısık ateşte yağsız bir şekilde sabırla pişiriyoruz
Afiyet Olsun.
Gezenti ve hamarat anne Çiğdem
7 yorum:
Ben de yapmalıyım bu Adana kebabı :)
Karabaş otunu ilk defa duydum , bulursam öksürük için deneyeceğim .
Ben zencefil - bal karışımı yapıyorum , iyi geliyor .
Karabaş otunun ne çok faydası varmış , bilgilendirdiğin için sağol , sevgiler.
son görüntüyü canım çekti bak şimdi sabah sabah ellerine sağlık ... karabaş otu sen neymişsin yahu bu arada lavantasına da bittim sırf görüntüsü için bile yetiştiresim geldi...
Ne varsa bitkilerde doğada var bu otu ben de bilirim eskiden kendimiz toplar kurutur saklardık ama şimdi nerdeeee :((
şifa olsun canım.
adana kebapda nefis görünüyor ellerinize sağlık
afiyetler olsun.
Ada kıza da kocamannnnn sevgiler..
Medura,
Valla tat aynı diil sööliim, sanki köfteleri şişe geçirmişssin gibi.
Deneysel anne Çiğdem
----------------------------------
Zeynep,
Bizde geçen bahar bir komşumuzdan öğrendik. Zencefil, bal bizde de tüketilir.
Bişiydiil.
Bilgili ve ukala anne Çiğdem
--------------------------------
Mine,
Keşke, yetiştirsen.
Ne güzel.
Toprakçı anne Çiğdem
---------------------------
Yıldız,
Kesinlikle katılıyorum.
Teşekkür ederiz.
Otçu anne Çiğdem
Lavaş hamurunu yoğurduktan sonra bekletmeden mi pişiriyoruz?
Medura,
Vaktin varsa bir 20 dakika bekletme şahane olur.
Afiyet olsun.
Usta anne Çiğdem
Yorum Gönder