- Yaklaşık 1 kg dana veya kuzu, büyük parçalar halinde kesilmiş(6-7 cm)
- Rendelenmiş ya da çok ince kıyılmış 2 orta boy soğan,
- İnce doğranmış veya ezilmiş sarımsak,
- 3 karanfil
- 3/4 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı zencefil
- 1/2 çay kaşığı safran
- 1/2 çay kaşığı zerdeçal
- 1 ya da 2 çubuk tarçın,
- 1/4 su bardağı zeytinyağı
- 1/4 su bardağı tereyağı veya bitkisel yağ
- 2,5 bardak su
- Bir buket halinde birbirine bağlı Salantro(Taze kişniş,Maydanoza benzer bir bitki)
Erik Şurubu için:
- Yaklaşık 1/4 kg kuru erik
- Su (üstünü kapatacak kadar)
- 1 çorba kaşığı bal
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1,5 tatlı kaşığı toz tarçın
Üzeri için:
- 1 çorba kaşığı susam (isteğe bağlı)
- Bir avuç kavrulmuş badem (isteğe bağlı)
Ben bu tarifi orijinaline bağlı kalarak Tajine (Pişirme kabı olarak bu yemeğe adını veren üzerinde koni şeklinde bir kapağı bulunan yayvan bir güveç kabıdır.) de yaptım. (Mısır çarşısının arka çıkışından ilerlediğiniz zaman oradaki çömlekçiler de bulabilirsiniz.)
Herkes bu kaba sahip olmadığı için, ben sizlere tencere versiyonunu yazacağım. Sonrasında güzel büyük bir tabakta servis yapabilirsiniz..
1-Tencere’ye yağları koyup ,soğan, sarımsak, baharatlar ile eti karıştırın. Orta ateşte etin rengi dönene kadar bir kaç dakika karıştırın. 2,5 bardak su ve kişniş demetini ekleyin. Yüksek ateşte biraz kaynatın, sonra etler pişene kadar ocağın altını orta ateşe alın.
(Eğer et hala pişmemiş ve su çok azalmışsa az miktarda sıcak su ekleyebilirsiniz). Arada sırada karıştırarak karamelize edin.
2-Et pişerken, küçük bir tencereye erikleri koyun, üstünü kaplatacak kadar su ekleyin. Erik oldukça yumuşayıncaya kadar, kapağı kısmen kapalı şekilde orta ateşte pişirin. (Bu ne kadar sürer, eriğin cinsine bağlı olarak değişebilir, ancak ortalama süre 15 ila 30 dakikadır). Pişmiş olan etin suyundan 1/2 bardak alıp eriğin üzerine döküp, karıştırın. Ardından bal, şeker ve toz tarçını da ekleyip 10 dk daha pişirin. Ya da kalın bir şurup oluşturana kadar.
3- Güzel büyük bir tabağa (içinden tarçın çubuklarını ve kişniş demetini çıkarttıktan sonra) eti boşaltın ve üzerine erik şurubunu yayın. İstenirse garnitür olarak üzerine kızarmış badem ve/veya susam ile servis yapabilirsiniz. AFİYET SEKER OLSUN…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder