OĞLAK KIZLARI

23 Ekim 2011 Pazar

Evde Pekmez nasıl yapılır?

Merhaba,

Gururluyum, mutluyum.

İpek Hanım Çiftliği, Pınar hanım sayesinde pekmez yaptım yaw. İnanılır gibi değil.
Ikinci denemem Refika hanımın tarifi de olabilir;

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/16229833.asp


Herşey Pınar hanım ım ilettiği bir e-posta ile başladı. O e-postada ''pekmez toprağı'' ndan bahsediliyordu. Küçüklüğümden beri bir şekilde dinlediğim pekmez yapımında kullanılan topraktan. Diyordu ki ciciannem pekmez toprağı olmadan pekmez olllmaazzzz..  Gerçi internette Ayşegül ün yaptığı araştırmadan ortaya çıktıki pekçok diğer yöntem mevcutmuş.

Pınar hanım sağolsun pekmez toprağını ücret almadan iletti bana. Yanında harika kuru incirler, kilosu 20 Tl ve çocuklar için hazırlanmış, Ada nın bayıldığı atıştırmalık krakerlerle. Kilosu 25 Tl. Krakerlerin hazırlanışı da pek eğlenceliydi, ilk denemeler çiftlikte çocuklar tarafından beğenilmemişti yanlış hatırlamıyorsam, deneye deneye mükemmeli bulmuşlar. Arada bende yiyerek  kaçamak yapıyorum.

Çiftliğin linki aşağıda;

http://www.ipekhanim.com/ipek_hanim_ciftligi/ciftlige_giris.html

Çarşamba pazarından 7 kg çekirdeksiz üzüm aldım, eve geldim, sirkeli suya koydum ve bir iki saat beklettim.



Sonra saplarından ayıkladım ve koca bir tülbente peyderpey koyarak ezdim. En zor kısmı bence bu kısım. keşke dedim bir meyve sıkacağım olsaydı. Olur herhalde, meyve sıkacağında da yapsam. işler çok kolaylaşır o zaman.


 Bir kısmını el meyve sıkacağında sıktım ama deli pöstekisi gibi, elle sıkmak daha pratik. Kolunuz ağrıyor tabi akşamına.




Sonra yavaş yavaş tencere dolmaya başlıyor. Iki tencere gerekiyor. Sıkarken altta su birikince tülbent su çekiyor ve işiniz zorlaşıyor çünkü. Sıktıkça çıkan az ve değerli suları diğer tencere aktararak devam ettim ben.




 Tülbentide yıkamak için uğraşmadım. Attım. 

Şimdi radyoda Van da ki 7.1 depremi ve 500 kişilik kayıplardan bahsedildiğini duydum. Başımız dertten kurtulmuyor. Hava da soğuktur şimdi orada. Okullar, çocuklar.. offff..of... Allahım sen yardım et insanlığa. ( Amin )


Yaklaşık 4 kg su çıktı 7 kilo üzümden. İçine 150 gr beyaz bir toprak koydum. Pınar hanıma sordum, toprak Asbest li değilmiş. Görüntü kötü oldu ve sanki kaynıyormuş gibi fokurdamaya başladı bir süre sonra. Ben çocukken oynadığımız su solu tenekenin içine karpit koyma oyununda hissettim kendimi. Bu da kireç sonuçta. Yada Hatay da yapılan '' kabak tatlısı'' veya Kıbrıs ın '' ceviz macunu '' gibi.




Sonra bööle bir görüntü oluştu, iki saat toprağın dibe iyice çökmesi için bekledim. 


Büyükçe, yayvan bir kepçe ile köpükleri aldım ve sonra başka bir tencereye topraktan arınmış kısmı süzgeç koyarak aktardım. Bu bana yetmedi çünkü; toprağın kum gibi olmuş kısmı bir şekilde tencereye geçiyor. Bu işlemi iki üç kere tekrarladım ben.





Sonuçta yukarıda ki gibi bir su elde ettim ve altını yaktım. Mutfak saatimi kurdum. Pınar hanım 1 saat kaynatın demiş ama 1 saat sonunda, söylenen pekmez kokusunu alamadığım için kaynatmaya devam ettim. Yarım saat daha ve sonra aşağıda ki görüntü ve hafifi yanık kokusu ile geldi.


Yarım kiloluk kavanozun 1/4 ü kadar pekmezim oldu. Tattim tadı harika. Eğer çok koyu olursa Ada ya lolipop olur, olmazsa içim rahat rahat kızıma sabahları bir tatlı kaşığı  kendi yapımım pekmez vermeye devam ederim.
Pınar hanım, son aşamada pekmez kaynarken, içine fesleğen yaprakları koyduğunu belirtmiş tarifinde, balkonda taze fesleğen vardı ama ben ilk denemede ceserat edemedim.

Fakat ikinci denememde herşey çok daha güzel ve anlamlı olacak eminim.
Sıkma işlemi dışında hiç zor değil. Bundan sonra pekmezimi kendim yapacağım.

Cem, Van ı arayayım dedi, Ada kız da soruyor ne oldu, başkan Erdoğan ımı arayacaksın. E be kızım söylenen herşeyi kayıt edermi insan. pes bu çocuklara.

Deneysel anne Çiğdem
Gönderen Oglak Kizlari zaman: 18:31

8 yorum:

Unknown dedi ki...

Harikasin canim ya, ben seni okurken yoruldum vallah, kocaman bir masaAllahs ana, vede ellerine saglik !! Adaya opucukler

23 Ekim 2011 23:35
Oglak Kizlari dedi ki...

Ada öpücükleri aldı çok mutlu oldu.
Yalnız, çıka çıka yarım kavanoz pekmez çıktı.
Ah neler yiyoruz acaba, bu kadar insana neler yetiştiriyorlar nasıl yetiştiriyorlar.

Endişeli anne Çiğdem

24 Ekim 2011 16:09
Ahu Türkyaşar dedi ki...

Çiğdem'cim harikasın. Çocuklara çok faydalı pekmez. Ben kızıma her gün şurup diye bir kaşık içirmeye çalışıyorum. İnşallah ben de evde yapabilirim. Ellerine sağlık.

25 Ekim 2011 13:58
Oglak Kizlari dedi ki...

Ahu,

bence yapabilirsin. Zor ve detaylı gözüküyor ama diiil.

Yaşasın.
hergün kızına bir kaşık pekmez veren bir diğer anne Çiğdem

26 Ekim 2011 20:53
mine dedi ki...

tek kelimeyle "HARİKASIN"
çalışkan anne ilan ettim seni ellerine sağlık

28 Ekim 2011 01:13
Oglak Kizlari dedi ki...

Mine,

Çekirdekli üzüm tercih etmek lazımmış aklında bulunsun, hani yaparsınız filan.

Şakacı anne Çiğdem

28 Ekim 2011 22:34
yemekbiraşk dedi ki...

canı gönülden tebrik ediyorum o içine konan toğrağı nasıl temin ettiniz bana en zor aşama topraklı kısım geldi.. ellerine sağlık sevgiler

26 Kasım 2011 13:40
Oglak Kizlari dedi ki...

Yemekbiraşk,

Hoşgeldin.
Teşekkür ederim.

Şuradan temin edebilirsinzi;

http://www.ipekhanim.com/ipek_hanim_ciftligi/ciftlige_giris.html

Bilgili anne Çiğdem

26 Kasım 2011 14:20

Yorum Gönder

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa
Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom)

Bu Blogda Ara

Hakkımda

Fotoğrafım
Oglak Kizlari
Hamileydim, korkudan blog umu kapattim. Simdi o paranoyalarim gecti. Kizim 13 ben 53 yasindayız, keyfimiz yerinde. Yine katildik araniza.
Profilimin tamamını görüntüle

CrocuS

  • www.crocusnaturals.com

Instagram dayım.:)

Instagram

Translate

Misafirlerim


widget

Popüler Yayınlar

  • Caretta Caretta, İztuzu n da ilginç birkaç gün.
    Merhaba, Dün sahilde tek başıma yürüyüşümü yaptım. Adımlarımı saydım deli pöstekisi gibi. Neden, çünkü adımsayarımı bulamıyorum. Neyse +/-...
  • Bir film; Kan ve Aşk ( Blood and Honey) / Bir kitap ; Incir Kuşları
    Merhaba, Yaklaşık iki hafta önce Angelina Jolie nin yönettiği, yapımcılığını üstlendiği ve yazdığı, kısacası herşeyini yaptığı filmi seyre...
  • Evde Adana nasıl yapılır?
    Merhaba, bizim evde Karabaş otu böyle demleniyor. Karabaş otunu Yıldız teyzemin bir komşusundan öğrenmiştik. Tadı hoşumuza gitti, öksürüğ...

Blog Arşivi

  • ►  2020 (3)
    • ►  Kasım (2)
    • ►  Temmuz (1)
  • ►  2019 (1)
    • ►  Haziran (1)
  • ►  2018 (5)
    • ►  Mayıs (5)
  • ►  2017 (3)
    • ►  Ağustos (1)
    • ►  Ocak (2)
  • ►  2016 (33)
    • ►  Aralık (2)
    • ►  Kasım (1)
    • ►  Eylül (3)
    • ►  Ağustos (1)
    • ►  Temmuz (1)
    • ►  Haziran (2)
    • ►  Mayıs (5)
    • ►  Nisan (4)
    • ►  Mart (4)
    • ►  Şubat (3)
    • ►  Ocak (7)
  • ►  2015 (118)
    • ►  Aralık (12)
    • ►  Kasım (13)
    • ►  Ekim (3)
    • ►  Eylül (4)
    • ►  Ağustos (12)
    • ►  Temmuz (7)
    • ►  Haziran (9)
    • ►  Mayıs (19)
    • ►  Nisan (17)
    • ►  Mart (13)
    • ►  Şubat (4)
    • ►  Ocak (5)
  • ►  2014 (117)
    • ►  Aralık (11)
    • ►  Kasım (10)
    • ►  Ekim (6)
    • ►  Eylül (17)
    • ►  Ağustos (7)
    • ►  Temmuz (7)
    • ►  Haziran (7)
    • ►  Mayıs (3)
    • ►  Nisan (15)
    • ►  Mart (12)
    • ►  Şubat (10)
    • ►  Ocak (12)
  • ►  2013 (142)
    • ►  Aralık (14)
    • ►  Kasım (7)
    • ►  Ekim (6)
    • ►  Eylül (13)
    • ►  Ağustos (9)
    • ►  Temmuz (7)
    • ►  Haziran (12)
    • ►  Mayıs (9)
    • ►  Nisan (18)
    • ►  Mart (13)
    • ►  Şubat (14)
    • ►  Ocak (20)
  • ►  2012 (182)
    • ►  Aralık (14)
    • ►  Kasım (18)
    • ►  Ekim (20)
    • ►  Eylül (16)
    • ►  Ağustos (13)
    • ►  Temmuz (18)
    • ►  Haziran (10)
    • ►  Mayıs (21)
    • ►  Nisan (12)
    • ►  Mart (16)
    • ►  Şubat (11)
    • ►  Ocak (13)
  • ▼  2011 (129)
    • ►  Aralık (14)
    • ►  Kasım (16)
    • ▼  Ekim (16)
      • Yuva kazamız, kafamız yarıldı.
      • Serenad - Zülfü Livanelli
      • Ozonla zenginleştirilmiş hava yöntemi nedir?
      • Evde Pekmez nasıl yapılır?
      • Pendik Paten maceramız.
      • Sehitlerimiz.
      • Çukulatalı Pastaaaaaaaa ve soğuk
      • Güzzzelim kahvaltı tabağına buyrun.
      • Kuşlar
      • Ayşe Arman
      • Çılgıni, Aptal, Aşk
      • Merhaba, Açıyorum bilgisayarı ve diyorum ki önce ...
      • Kaşarlı Köfte ve Linguini
      • Korku Evi - Dream House
      • Zebra kek ve Tekme turşusu.
      • Kakalı Boğaaaaa ve çeşitli.
    • ►  Eylül (13)
    • ►  Ağustos (14)
    • ►  Temmuz (16)
    • ►  Haziran (7)
    • ►  Mayıs (3)
    • ►  Nisan (3)
    • ►  Mart (6)
    • ►  Şubat (10)
    • ►  Ocak (11)
  • ►  2010 (63)
    • ►  Aralık (14)
    • ►  Kasım (8)
    • ►  Ekim (9)
    • ►  Eylül (9)
    • ►  Ağustos (6)
    • ►  Temmuz (8)
    • ►  Haziran (6)
    • ►  Mayıs (3)

Sık ziyaret ettiklerim;

  • bilge ve annesi
    19 Ağustos - Bilge arkadaşıyla birlikte tatile gitti. Antalya' da, çok keyifli fotoğraflar yolluyor. Uzun zamandır birlikte fotoğraf çekinmediğimizi( onun hep redde...
  • Değirmenden Mektup Var
    Bir Kitap İncelemesi - Dr. Halim Hilmi Bilsel, 1916 yılında Rize'in Üçkaya köyünde doğmuş. Tıp fakültesini bitirdikten sonra kalp ve iç hastalıkları mütehassısı olarak doktorlu...
  • LEYLAK DALI
    HAFTA BİTERKEN - Dün iki saatimi kesim ve boya için kuaför salonunda geçirdim, çok sıkıldım, üstelik normalde pek konuşmayan, biraz da peltek olan kuaförüm tatilden yeni ...
  • MUTFAKTAKİ RÜYA
    Türk kahvesi - Utnfndndmdmcmdns
  • Buzlu Badem
    Erişte - Bizim için kermesten alınan bir şeydi ama bir süre hiçbir yerde rast gelmeyince yapmaya karar verdik. Hem kolay, hem eğlenceli. Ve keserken yardım eden ...
  • Portakal Agacı
    Yoğurtlu Salatalıklı Patates Salatası - Yoğurtlu Salatalıklı Patates Salatası Malzemeleri: • 4 adet orta boy patates • 5 adet salatalık • 5 çorba kaşığı tepeleme yoğurt • 2 iri diş sarımsak • 1...
  • Derya Kuzusu
    13 Nisan 2023 - Merhaba sonunda en uzun aramı verdim sanırım, hep bir dönüş olurdu ilk defa dönüş bu kadar zor oldu. Dönmek zorunda mısın? elbet değilim bu sadece bir a...
  • Asortik Krep'in Blogu
    Masallarda peri çıkar karşınıza, gerçek hayatta öğretmen * - Sevgili Annem ve Babam için... En sevdiğim fotoğraflarıyla başlamak istedim aslında, nedense çocukluğumdan beri bu törene öğrencileriyle giden öğretmen fo...
  • yeşilkivi
    BROWNIE - Malzemeler; *bardak olarak cup ölçüsü ya da 240 gr alan ebat kullanın. Yapılışı; The post BROWNIE first appeared on Yeşil Kivi.
  • Cahide Sultan بسم الله الرحمن الرحيم
    Mercimek Salatası Tarifi - Mercimek Salatası Tarifi Selamun aleykum dostlar 🌸 Kolay bir mercimek salatası yaptım bugün. İçine şehriye veya makarna da ekleyebilirsiniz fakat bu hal...
  • HAYAT İZLERİM
    BURASI RADYO ŞARAMPOL - 2021 yılında seni en etkileyen kitap hangisi diye soracak olsanız tereddütsüz sevgili Şükran Yiğit ' in son romanı Burası Radyo Şarampol derim. Antaly...
  • ANNE KEDİ
    Aniden Gelen Tatlı Krizleri için Yapabileceğiniz Pratik ve Hızlı Tatlılar - Aniden gelen tatlı krizleri, misafirler ve günlük hayatın koşturmacasına karşı lezzetli bir çözüm arıyorsanız pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz tat...
  • Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak
    Kaolin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular – Fotosentez - Fotosentez Nedir? Fotosentez en basit tanımıyla, “yeşil bitkilerin ve bazı belli organizmaların ışık enerjisini kimyasal enerjiye çevirme işlemidir. Yeşi...
  • Cafe Fernando
    Chuẩn bị ăn đồ nướng cần những gì Ngon, Bổ, Rẻ và Không Sợ Béo - [image: Ăn đồ nướng tại nhà hàng] Đồ nướng chắc chắn là một trong những món ăn được nhiều người ưa chuộng bởi sự hấp dẫn từ hình thức cho đến hương vị mà c...
  • MİNE TOZANLIOĞLU
    Evvel Zaman İçinde Mezopotamya - Jean Bottero- Marie Josep Steve - Dinler tarihi ister istemez Ortadoğu'ya, Mezopotamya'ya doğru sürüklerken bir girdaba çekiliyormuş hissiyle devam ettiğimi söylüyorum her seferinde. Ad...
  • Begonvilli Ev
    Anemonlar - Muhteşem anemonlarımız açtılar..
  • Garova Günlüğü
    “Bağın İçine Girip Budayasım Gelipduru!" - 3-4 Aralık 2019 tarihlerindeki "1.Bodrum Tarımsal Kalkınma Çalıştayı" nın ardından Milas Bakış gazetesinde A.Kemal Kaşkar tarafından bir değerlendirme y...
  • Ways Of Grace
    Summer is Coming? - *Gelmeyen yaz adlı çalışma tüm başarılarını sürdürmeye devam ediyordu. Hadi buralarda ok'yim de, güney tarafa hala tam randımanıyla tesir etmemesi bizi ...
  • * mandalinçıkmazı *
    KIZILCIK MARMALATI - Bu aralar pazar tezgahlarında kısa süreliğine görebileceğiniz, bolca c vitamini barındıran oldukça sağlığa faydalı olan kızılcıklar dan marmalat yapma zam...
  • Zeytinağacı
    Çok Lezzetli Portakallı Gelin Pastası, Gelin Pastası Tarfi - Portallı kek tabanı ile bir pastanın ötesinde lezzette.Çok hafif yaz için ideal. Kesinlikle bağımlılık yaptığı için evde bulundurulmamalı sadece misafir g...
  • Gülizin Dünyası..
    Mutlu Yıllara - Yola beraber çıktıklarım, yolda beni bekleyenler…. Umutlu, huzurlu,neşeli, sağlıklı, bol kazançlı ve musmutlu bir yıl olsun 2018! Güliz GÜL
  • Hafif Tarifler *** Resimli Yemek Tarifleri
    Kawasaki hikayemizin devamı… - [image: kawasaki hastaligi] Bir önceki postumda heyecanla beklediğimizi söylediğim eko 19. gün çekildi. Doktor damarların çoğunda oldukça görülür şekilde t...
  • Doğayı Keşfederken
    Ekim 2017 Istanbul ve Izmir Dogal Boyama , ecoprint ve organik indigo atolyeleri - Merhabalar, Uzunca suredir yazamiyorum. Cunku dogal boyalarimla çevreyi renklendirmekle mesgulum. Dogal boyamanin yayilmasi için 5 yildir yaptigim çalismal...
  • Sibel'in Kahvesi
    Burada Mısınız? - Merhaba! Hâlâ birileri tıklıyor mu, arşivi okuyor mu diye merak ediyorum... Çünkü Sibelinkahvesi geri dönüyor! Şu an yepyeni bir heyecanla, yepyeni bir ta...
  • Kardeş Bitkiler
    Standart Langstroth kovanlarda karakovan balı üretimi - Karakovan balı elde etmek için ille de kütük kovana ihtiyaç yok. Standart kovanlarda da yukarıdaki fotoda görüldüğü gibi yuvarlak kasnaklı çerçevel...
  • sarkaç
    Kuru Fasulyenin Üç Hali - Cinsini bilmiyorum bu fasulyenin. Kocaman taneler ilgimi çektiği için almıştım. Piyazda güzel görüneceğini düşünmüştüm ama çok kalın zarlıydı. Lezzeti g...
  • YeMeK vAkTi
    Mutfak Dekorasyonu - Dekorasyon konusunda küçük detaylara önem verdiğinizde daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Mutfak mobilyanız modern, güzel veya eski ve klasik olabili...
  • Umut Sepeti
    Mocha Cream and Hazelnut Pots - How to make mocha cream and hazelnut pots: You will need: 2 eggs 2 egg yolks 15 gr ( ½ oz) caster sugar 1 tsp cornflour 570 ml (1 pt) milk 120 gr (4 oz...
  • MUTFAKTA ZEN
    DİKKAT, SAĞLIĞA YARARLIDIR! - Çiğ beslenmeciler arasına katılalı beri rengarenk salatalar yapıyorum. Siz bilmiyorsunuz tabii, buraya yazmadım ki hiç birini. Olabildiğince çiğ olarak tük...
  • erguvan mevsimi
    -
  • Biranda anne oldu
    "21. Yüzyılın Çocuğuna Ebeveyn Olmak" - *Bugün Deniz'in okulunda çok değerli iki ismin, Özgür Bolat ve Kayhan Karlı'nın biz ebeveynlere semineri vardı. Ücretsiz bir seminerdi, bence konu gerçekte...
  • ..:: Kızlarım ve Kitaplarım ::..
    Neler Okudum :) - 2 aylık bir aradan sonra merhaba, yeniden. Bu sürede bol bol okudum, ve instagramdan paylaştım okuduklarımı, pişirdiklerimi. Takip etmek isterseniz aşağıd...
  • Berceste
    Köy Günlüğü Bölüm 2 - Yazıları yazana dek bir yaz sezonu ve bizim yeniden köye gidiş zamanımız yaklaştı bile. Düğün derneğin ardından, Pazartesi oldu mu günlerden, pazar zamanı ...
  • yemek bir aşk
    porsiyonluk köstebek pasta şık sunumuyla :) - Sevgili Mevlüde'nin gün sofrasını burada yayınlamıştım bu muhteşem sunumla da son tarifi yayınlıyorum.. buradada bir önceki gün sofrası var. Bu 2014'ün...
  • Alevlehayat
    Bebe Günlüğü - Merhabalar; Bu aralar güne uyanmak benim için oldukça zor oluyor. Malum evde ufak bir bebeğiniz varsa bazı şeylere hasretsiniz. Bunların başında da uyku ge...
  • Elif'im Uyurken
    Elif'im Uyurken Çok Yakında Yeni Yüzüyle Sizlerle - Merhaba, Sizlerle sürpriz bir gelişmeyi paylaşmak istiyorum. Bir müddettir Blogspot'ta devam eden blog maceramı kendi alan adıma taşıyorum. Artık Elifim ...
  • UZAYLI ANNE
    KUZUM - Ah be kızım nelere sarsam sarmalasam seni de kimseler incitemese.Arkadaşın senden düşük not aldı diye,en az onun kadar üzülmesen.Bir daha ki sınavda daha d...
  • BIR DILIM BIR TUTAM
    -
  • HAYAT CAFE TARİFLERİ
    -
  • ÖZLEMAKİ'NİN YEMEK GÜNLÜĞÜ
    -
  • www.asortikkrep.blogspot.com
    -
25 adet göster Tümünü Göster

Translate

Basit teması. Tema resimleri luoman tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.