Brüksel Lahanası Hakkında!
Türkiye’de tarımına yeni başlanan Brüksel lahanası turpgiller ailesine mensuptur. Kış sebzeleri arasında yer alır. Avrupa ve ABD’de yaygın olarak yetiştirilip tüketilen bitki ülkemizde halk arasında yeni yeni bir yer bulmaya başlamıştır. Brüksel lahanası kalın, kat kat yapraklara sahip, küçük yumru şeklinde başçıkları olan bir bitkidir. Bu başçıklar iri ve minik olmak üzere iki boyutta olurlar. İri olanların kokusu keskin ve açık renklidir. Minik olanlar ise daha hoş kokulu ve koyu renklidir.
Brüksel lahanasından leziz çorbalar yapabildiğimiz gibi et yemeklerinin yanına haşlamasını da garnitür olarak servis edebiliriz. Ancak kaynatarak pişirdiğimizde besin değerinin yüzde 80’i suda kalacağından bu tür sebzeleri buharda pişirmek daha sağlıklı olur. Kalori değeri oldukça düşük ancak besin değeri de bir o kadar yüksek olduğu için korkusuzca tüketilebilir. A, C, ve vitaminlerini yüksek oranda içeren Brüksel lahanasında demir ve potasyum mineralleri de oldukça yüksektir.
Brüksel Lahanasının Faydaları!
- Yüksek tansiyonu düşürür ve tansiyonu dengede tutar
- Kalp krizi ve kalp hastalıkları riskini en aza indirir
- Katarakt oluşumunu önler
- Prostat, rahim, kolon, mide ve akciğer kanseri riskini azaltır
- Kansızlığı önler ve kan yapar
- Hamilelikte tüketildiği zaman bebeğin zeka gelişimine katkı sağlar
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Vücuttaki zararlı serbest oksijen radikallerini yok ederek, vücudu zararlı serbest radikallere karşı korur
- Alzheimer hastalığını önlemede yardımcı olur
- Sindirim sistemini düzenler
- Kabızlığı önler
- İdrar söktürücüdür
- Kolesterolü düşürür
- Kemikleri güçlendirir
- Erkeklerde spermleri artırmaya, bayanlarda ise hamileliği kolaylaştırmaya yardımcı olur
- Diş ve diş etini korur
- Düşük kalorili bir besin olduğu için diyet listenize ekleyebilirsiniz
2 yorum:
Merhaba Cigdem!
Eline saglik,ne kadar varmis,bende bir iki kez denedim ama bu sekilde degil,bu tarifle bir daha yapayim,cok tesekkürler!Ada kizi öp bizim icin:))
Serpil.
Eline sağlık Çiğdem'cim, biz brüksel lahanasını portakal suyu ile pişiriyoruz, bir de öyle dene :)
Yorum Gönder