10 Ekim 2012 Çarşamba

Evde Fasülye Konservesi nasıl yapılır / Acı Dülger, Acı Kavun .

Merhaba,

Attığım başlıklara bakınca ben bile kendimi profesyonel mutfak erbabı gibi görüyorum.
Bu başlıklar, arama yapanların bana daha çok gelmesi ve birtürlü beceremediğim ''katagori'' işi ile alakalı.

Kısmet diyelim yola devam diyelim.

Ada kız ı dr. a götürdüm bugün. Iyisin maşallah derken, bir boğazına baktı ve dediki ooo sinüsler dolu. Tevekkeli değil kızım Pazar günü, anne kaşım ağrıyor dediydi. Bir de büyükbabası gözüne ışık tuttu diye pek bir kızdı, o yüzden gözleri de ağrıyormuş. Pazartesi günü, okuldan dönerken de üşüdüm dedi. Anlamalıydım ama uyanamadım. Hoş uyansam ne olacak o ayrı.

Domuz anası, ( yani ben) hasta olmaz ki ( nazar değmesin). Olsa da , o kemik ağrıları veya baş ağrıları bende olmaz. Kırk kere maşallah. 

Sinüs diyince yine Özlemaki de ki bir doğal ilaca ihtiyacım olduğu anlaşıldı.
Link; http://ozlemaki.blogspot.com/


 

Acı dülger/Acı düvelek/Acı Dülek/Acı Kavun adıyla bilinen, tarlaların kıyısında mutlaka denk geldiğiniz ve çiftçilerin hiç istemediği türden bir bitki. Daha detay bilgi için: buraya ve şuraya bakabilirsiniz. Gerçekten çok tehlikeli etkileri var. Ama sinüzit konusundaki mucizelerini birebir yaşadığım için bir şekilde bunu Evin Delisi'ne ulaştıracağım. Nasıl mı yaptım? Çok basit. Acı dülek topladım, alkole bastım. 20 gün sonra renk gördüğünüz gibi kıpkırmızı oldu. Başak, gözlerine kesinlikle değdirmeden; burnun içine değil -bunu riske edemeyiz- burnun dışından her gün birer damlacık sürerse sinüziti alt etmiş olacağız. Denemek isteyenler için tekrar ediyorum lütfen çok dikkatli kullanın 2 gr. bile çok fazla, kimsenin hastanelik olmasını istemeyiz. Bizimkilerin Prikagoura dediği, yüzyıllar boyu kullanılmış ve faydaları  Giritliler arasında yaygın olarak bilinen bir bitkidir.

Birde şu kaynaktan bilgi;http://bitkibilgim.blogcu.com/aci-kavun-nun-faydasi/9661209

Eşek Hıyarı, Acı Dülek, Yaban Hıyarı, Acı Kavun,  Acıdüvelek , Birtlangiç, Cırtlak, Cırtatan, Hıyarcık, Ithiyari, Kargadüveleği, Ebucehil Karpuzu gibi ismlerlede anılmakatadır.  Sarı çiçekli, tüylü, çok yıllık, otsu bir sürünücü bitkidir. Kökleri 30 – 40 cm, gövdesi ise 1 – 2 m ye kadar uzanır. Gövde ve dallarının üzeri fırça gibi sert tüylerle kaplıdır. Yaprakları üçgen – kalp seklinde ve kenarları dişlidir. Üstü yumuşak, altı sert tüylerle kaplıdır. Meyvesi 4 – 5 cm boyunda, küçük uzun yumurta biçiminde, yeşil renkli ve üzeri pürtüklüdür. İçinde sümüksü bir sıvı, siyaha çalan koyu kahve renkli tohumları vardır. Acı Kavun meyvesi koparıldığı yerdeki delikten tohumları ve öz suyu kolayca çıkar. Bu su gözler için çok yakıcı ve tehlikelidir. Bitkinin kullanılan kısımları; Meyvenin sümüksü sıvısı, suyu ve kökü
DİKKAT:  Acı Kavun çok zehirli bir bitkidir 2 gr dan fazlası insanı öldürücü dozdadır. Uzman kişiye danışmadan asla kullanılmamalıdır.

ACI KAVUN’ NUN ETKİLERİ
Sinüzitte kullanılır ( sulandırılarak kullanılır )
Basur tedavisinde kullanılır ; taze bitki kökünden mercimek tanesi büyüklüğünde kesilir. Günde 2 kez 2 adet  şeklinde yutulur bir hafta süreyle kullanılır.
Kanamayı kesici özelliği vardır; taze bitki yaprakları kanayan yara üzerine konulur
Sarılık hastalığında etkilidir (sulandırılarak kullanılır )
Yılan ve akrep sokmalarında kullanılır; taze bitki kökü o bölgeye sürülür
Karın ağrısında kullanılır; taze bitki yaprakları lapa kıvamına getirilir karın bölgesine konulur
ACI KAVUNUN SULANDIRILARAK KULLANILMASI
Bitkinin meyvesinden çıkan sıvıdan 2-3 damla bir çay bardağı suya konularak sulandırılır.  Özellikle sinüzit için kullanılan bu yöntemde takip edilecek yol sulandırmış olduğunuz bitki suyuna pamuklu çubuk daldırınız fazla suyunu alınız ve ıslatmış olduğunuz pamuklu çubuğu burun içine çok fazla derine gitmeden sürünüz. Yanma hissi olabilir, iltihap akmaya başlayacaktır.Bu durum iltihabına durumuna göre 5-6 gün sürebilir. Zehirlenme kendini karın ağrısı şeklinde gösterir böyle bir etkiyle kaşılaştığınızda en yakın sağlık kuruluşuna giderek ne kullandığınızı net bir şekilde anlatınız. Size tavsiyemiz bu ürünü mutlaka bir uzman eşliğinde kullanmanız.
Etiketler: acı dülek, acı düvelek, acı kavun, acı kavun bitkisi, acı kavun faydaları, acı kavun kullanımı, acı kavun sinüzit, acı kavun suyu, acı kavunun faydaları, acıkavun, cırtatan, cırtatan otu, cırtlak, ebü cehil karpuzu, ebucehil karpuzu, ecballium elaterium, eşek hıyarı, hıyarcık, it kavunu, şifalı bitkiler acı kavun, sinüzit acı kavun, sinüzit için kullanılan bitkiler, sinüzit tedavisi, yaban hıyarı


Bugün dr. dan dönerken bakındım ama maalesef bitkilerin üstünde hiç kalmamış.
Seneye yapınca, bir kavanoz da Işık Yardım a vermek lazım.
Bu illetten -sinüs-çeken çok insan var çünkü.


Çiftlikten gelen fasülyeler, bir güzel yıkandı, kılçıkları ayıklandı ve bööle kesildi. Kaynayan suya atılıp 5 dk. kaynatıldı ve süzgece alındı.


O arada, daha önce temizlenmiş kavanozların diplerine domates dilimleri koyuldu.


Domateslerin lezzeti güzel ama beyazlıklar mevcut. Çiftliğin beğenmediğimiz iki ürününden biri, diğeri patates.


başka bir açıdan foto.


Kapaklar yeni ve kaynatılmış, kuru olmalı. Burası çok önemli yoksa olmuyor.


Eni topu 1 kg fasülyeydi. 3 kavanoz çıktı ( yarım kg lık)


Fasülyeleri sıkıca kavanoza doldurdum ve üzerine bir dilim daha domates koydum.


Üzerine, kaynattığım suyu boşalttım. Ağız kısımlarında yaklaşık 1,5 cm lik yer kaldı. Sonra bir kaşığın tersi ile hava kabarcıklarını çıkarttım. Kapakları kapattım ve ters çevirdim. Soğuduklarında, düdüklü tencerede 20 dk daha kaynattım ve yerlerine kalktılar.


Karnıbahar da kıymalı yemek oldu. Çok lezizdi.


Sert çiçek olmayan kısımlarını da, yani yemediklerimi de turşu ya ekledim. Bakalım nasıl olacak.


Karnabaha pişerken.


Ada kız okulda ki doğumgünü partisinde.



 Kendi kreasyonu ile pozlar.

Ada cım çok şıksn, yürürkrn sakin sakin cevap geldi, teşekkür ederim.
Kuzu.

Hasta kız annesi Çiğdem

























5 yorum:

asli@b dedi ki...

Çiğdem'cim,
Geçmiş olsun canım. Ada kızın doğum günü kutlu olsun, daha nice mutlu yıllara...
Öptüm!

Oglak Kizlari dedi ki...

Aslı' cım,

Ada nın diil, sınıf arkadaşı Ela nın d. günüydü.
Ama biz herhalikarda tebrikleri kabul ederiz.

Öperiz de.

Eksik yazan anne Çiğdem

Adsız dedi ki...

acıkavunu hayatımda hiç görmedim. bu acıkavunu nereden bulabilirim ankarada yaşıyorum. bende sinüzit hastasıyım yardımcı olabilir misin?

Çalı Çıngıriği dedi ki...

merhaba,acı kavunu biliyorum,tarifi anladım ancak burun dışından derken tam olarak nereye,burun kanatları değildir sanırım..? Birde bir damla mı :) sevgiler..

Oglak Kizlari dedi ki...

Merhaba,

Geç cevap veriyorum, affedersin.
Burun üstüne, aman gözüne gelmeyecek, birer damla her kanat üstüne. Önce eline damlat, oradan uyurken burnunun üstüne sür, akmasına izin verme. Kendin içinse, ayaktayken, ayna karşısında sür ve ve hemen yat, gözlerini kapa.

Ben dr değilim sadece cadıyım. Aman dr. Danış.

Öperim
Cadı anne