21 Kasım 2020 Cumartesi

HAYIT

 Iyi ki arkadaşlar var. İyi ki ne yaptığınızla ilgilenen ve sizi takip eden dostlar var.

Prof. Dr. Turhan Baytop kitaplarına ulaşabilmem mümkün değildi. Hem bulunmuyor, hem karaborsaydı. Ümit aradı birgün, Çiğdem şu şu kitaplar var ilgilenir misin dedi. Ne harika duygular içerisinde sarııldım kitaplara. Sağol varol Ümit.

Evet, bu yazıda ki bilgilerin bir kısmı için kaynak kitap hocanın 'bitkilerle tedavi geçmişte ve bugün' kitabı. Allah gani gani rahmet eylesin bu bilim insanlarına (eşi de çok kıymetli bir prof)

Crocus Naturals olarak neredeyse her ay bir maserasyon yağ yapıyorum. hem yaşadığım bölge neredeyse tüm faydalı bitkileri toplamam için uygun hem de covid gibi pandemi durumlarında hammaddesiz kalmamamı sağlıyor. Bazı durumlarda toplama aktivitesine bisiklet ile gidebilmek de ayrı bir keyif bizim için.

Hayıt yılda iki kez toplayarak yaptığım bir maserasyon yağ-tentür. Temmuz ve Agustos ta en sevdiğim mor çiçekler ve  sonra Eylül ve Ekim de hatta Kasım da da meyvelerini( fructus Agni-Casti ) topluyor ve yağa veya tentüre ekliyorum.

Hemen herkes ten aldığım soru şu; hayıt ın meyvesi mi var. Evet, var. Karabiber ile neredeyse aynı. Bu meyveleri kuruttuktan sonra öğütücünüze alıp mutfakta aynı karabiber gibi kullanabilirsiniz. Aman dikkat erkeklerde şap etkisi yapan bir meyve bu. 

Meyve küre biçiminde, 3 mm kadar çapında, sert, özel kokulu ve hafif acımsı lezzetlidir. Uçucu yağ ve rezin taşır. 

Meyveler infusyon (%2-5) halinde, idrar arttırıcı, gaz söktürücü ve yatıştırıcı olarak kullanılır. hamilelerin kullanması önerilmez. menapoz sıcaklamalarına ve hormon bozukluklarına iyi gelir ve düzenleyicidir. Ilaç değildir. 

Cilde etkileri; yağlı ciltlerde ki t bölgesi ve siyah noktaların temizlenmesinde faydalıdır. Sivilce oluşumunu durdurabilir.

 

 

Hayıt tohumunun faydaları nelerdir? Hayıt tohumu ve bal karışımı yerseniz..  - Sağlık Haberleri

fotoğraf yasemin.com sitesinden.

 

CrocuS ürün gamında; maserasyon yağını  ve tentürünü 50 ve 100 ml lık şişelerde bulabilir, sipariş edebilirsiniz @crocusnaturals instagram da beni bulabilirsiniz.

 

Kalın sağlıcakla

ÇiğdemtheCrocuS



 

 

 

 

 



 

 




 


2 yorum:

Sule dedi ki...

Prof Dr Turhan Baytop un kitabindan bahsetmenize sevindim. Piyasada bulunmuyor sanirim.Kendi bilim adamlarimizin kendi ulkesi hakkinda yazdigi degerli eserler yeniden basilsin.

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar.
Yorumu yazabilmek için bu yorum editörüne öyle zor ulaştım ki, anlatamam. Sayfanızı bir gözden geçirin derim. Paylaşımınız çok güzeldi. Ancak yeni ve yararlı paylaşımlarınıza devam etmenizi istiyoruz.
Selam ve saygılarımızla.