23 Ocak 2011 Pazar

Yeni salgın grip ve nefffis elmalı Turta






Merhaba,

Soranlara, selam edenlere yürekten teşekkür ederim. Iyiki varsınız. Hele böyle evden çıkılamayan durumlarda insan iyiki blog um var diyor, sayennizde tabi. Çok teşekkür ederim.

Ada geçen Perşembe gününden bu yana ilaç almıyor. - Sadece bugün son olan Otrivine ve okyanus suyu - Cuma günü dr. Ada nin hikayesini benden dinledi ve ilaçları kesin, ateşi düşme eğilimindeyse antibiyotiğe gerek yok dedi. O gün Ada yı dişarı çıkarmadım, ben malüm tahlilimi yaptırdıktan sonra Ada nın dr. una uğradım ve ayaküstü sohbet ettik. Ben yinede önümüz Cmts ve Pzr siz yazın antibiyotiği gerekirse ben veririm dedim. Anlaştık. Gerçi Cem biraz bozuldu keşke götürseydin dr. a diye ama iyiye gidiyor diye önemsemedim.

Kızım pek bitkin, ateş de ara ara yapıyor ama 37 dereceyi geçmiyor. Gündüz uykuları var, saat 17,00 de kalksa bile saat 20,00 de kitap okunmasını bile istemeyerek uyumak istiyor. Bir nevi kafasını tutamıyor diyelim. Huysuz, iştahı çok iyi diil ve tembel oldu. Annneee su verirmisin yada yanında duran mendil olsa bile, burnum akıyor diyor ve ağlıyor. Ağlamaması için elimden geleni yapıyorum çünkü ağlamak demek extra burun tıkanıklığı demek.

Haftasonu gazetelerde okuduğum ve arkadaşlarımla paylaştığım kadarı ile bir salgın söz konusu.
Ateşle başlayıp, öksürükle devam eden. Ve tekrar eden. Bizde öksürük yok sadece boğazda biriken balgamdan dolayı bir öksürük var. Acaba Ada nın hastalığı tekerrürmü ediyor. Ama o zaman yüksek ateş olurdu değilmi.

Çıkamadım işin içinden.

Ama tabi hayat sürüyor. Mesela Cuma akşamı Alev lerin yazlığından gelen elmalardan yapılmış içi açtım ve elmalı turta yaptım. Nefis oldu nefis. üstündeki süsleride Ada yaptı. Turta nın en üst katmanında, aradan gözüken cevizler harika değilmi. 4. resimde görebilirsiniz. Her tarifte internetten yararlandığım için bu seferde aşağıda adı geçen blog dan aldım turta tarifini;

http://www.mutfaksirlari.com

Malzemeler:

2 adet yumurta,
1 su bardağı şeker,
150 gr.margarin,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
aldığı kadar un

İç Malzemesi:

5-6 tatlı elma,
4-5 yemek kaşığı şeker,
1 tatlı kaşığı tarçın,
1 su bardağı dövülmüş fındık


Yapılışı:

Geniş bir plastik kaba hamur malzemelerinin hepsini karıştırıp poğaça hamurundan biraz daha sert bir hamur elde edin. Hamuru biri diğerinen daha büyük olacak şekilde 2 ye bölün.
Diğer hamuru bir tepsiyi yağlayıp içine eşit şekilde yayın (ben küçük boy kelepçeli kap kullandım) ve çatalla tabanda delikler açın.
Elmaları kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin,teflon tavada üzerine şekeri ve tarçını ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
Soğuyan elmalı malzemeyi tepsiye yaydığımız hamurun üzerine eşit şekilde yayın onun üzerine de fındığı serpin.
Kenara ayıdığımız hamuru oklava yardımızya yarım santimetre kalınlığında açın ve bıçak yardımıyla uzun şeritler halinde kesin.
Daha sonra elmalı için üzerine küçük kareler oluşturacak şekilde dizin.
Önceden ısıttığınız 180 dereceli fırınınızda üzeri ve altı kızarana kadar pişirin.



Bir dilimde ben yedim ama o gün hareketi bollaştırdım. Bu arada iki haftada iki kilo vermişim yani artık 60,4 değil. 58,4 üm. Hedef 54-53 biliyonuz. Haa.. ha... ha... bakalım.

Cuma akşamı annem yemeğe davet etti bizi. Şimdi Ada hasta sen yemek yapmamışsındır diye. Anne işte. O da bizden ehi.. Karnıyarık, pilav,cacık ve fırında sütlaç. Resim mi, o kadar hızlı tüketildiki, resim mesim yok. Sadece Anneanne torun tv seyrederken resim var. :-) 3,resim

1. resimde 2 kavanoz daha portakal kabuğu reçeli yapılmış halde efem. Bu sefer sulu oldu nihayet. Yaza açılmak üzere hazırlar. Alev in getirdiği fincanlarda Türk kahvesi ve yanında kabuk koklatacağım. Nasıl servis aklı ama.

2. resimde, senelerdir bayılarak içtiğim sefil Uludağ sodasının etkili yeni şişesi görülüyor ama artık tadını bozdular - bana göre- bu yüzden artık Özkaynak içiyoruz. Duyurulur.

5. resim ise Cem in Ada ya aldığı Barbie giydirme kitabı ki bence çok güzel. Ada da bayıldı zaten. Yanındaki ise Zekiye anne nin nereden bulduysa aldığı sandalye ve masalar. Birde küçük ama küçücük yemek takımları varki görülmeye değer.

Bu arada sömestr tatili geliyor. Anadolu yakasında olanlar için AVM lerde bayağı güzel aktiviteler var. En zengini Palladium haberiniz olsun. Ebru çalışmaları bile olacakmış.

Caddebostan daki kukla tiyatrosu ise davetiyemiz olmasına rağmen katılamadığımız bir aktivite. Teşekkürler Alev. Oyun tüm ailece seyredilebilecek güzel bir oyunmuş. Alev ve Yaşar bile gülmüşler bayağı.

Ada hapşuruyor, ne diyecektin kızım diyorum, düşündükten sonra '' iyi günler'' diyor. Ah bu çocuklar ne güzeller. Batuhan ın, Sünger Bob a Sünger Bok dediğini söylemişmiydim. :-)

Sevgiler
Hala hasta kız annesi Çiğdem

16 yorum:

Unknown dedi ki...

Bol sıvı gıda,ıhlamur balgamı atmamıza çok yardımcı oldu.Birde ara ara sırtına hafif vurup balgamını rahat çıkarsın diye yardımcı oluyordum.bildiğimiz yöntemler ama gerçekten işe yaradı .tam iki hafta balgam sorunu yaşadık bizde.üç dört gündür rahatız.
Ateşin düşmesine sevindim.
Elmalı turtaya bayıldım.Süsleme nefis.Adacığımın ellerine sağlık.
İyileşme yolunda hızla ilerlemenizi diliyorum.Sevgiler.

Deli Anne dedi ki...

haklısınız kesinlikle bir salgın var.. bloglara bakınca bile anlaşılıyor.. benim dünkü postumda da bu konu vardı.. cümlemize şifa versin Allah tez zamanda..

annelili dedi ki...

Çok geçmiş olsun, bu salgın kimseyi es geçmiyor anlaşılan, Aslı bir ay oldu geçireli ama hala kesik kesik öksürük ve balgam çıkartma sorunu yaşıyor...

Elifim uyurken dedi ki...

çiğdemcim çok geçmiş olsun tekrar. iyileşme evresinde olmanız iyi haber.Elif de daha iyice..
bu arada ben kilo vermeni tebrik ederim ne olur çiğdem ya ben de vermek istiyorum !!!

Asli@Bursa dedi ki...

Ada'ya çoook geçmiş olsun Çiğdem'cim...Kilo verme konusunda ise tüyoları alıcam ben de :)

mine dedi ki...

acil şifalar diliyorum canım benim
:) iyi günler demesine ve sünger bob kısmına çok güldüm : )

Unknown dedi ki...

Allah acil sifalar versin! Bu ara elmali tartinda çok cici olmus ellerine saglik

mintinin dünyası dedi ki...

kesinlikle salgın lafına katılıyorum.evden çıkmaya korkuyorum bebeğimle...
turtan şahane.
seni izlemeye aldım.
sevgilerimle..

Oglak Kizlari dedi ki...

Arzu,

Tavsiyeler için çok teşekkür ederim.
Ihlamur dan bıktım ve tadı midemi bulandırıyor desem bilmem inanırmısın. Ben inanamıyorum çünkü ömrüm boyunca ot içecekleri hep çok sevmişimdir.

Iyi dileklerin için sağol. Allaha bin şükür iyiyiz. Kimseye hastalık vermesin Allah.

Operiz.
Sağlık da sağlık diyen anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Mümine,

Haklısın. Ama ne salgın. Aman herkese es geçsin bizim çektiğimiz yeter.

Yine de şükreden anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Yasemin,

Oksürük Ada da değil ama bende kaldı. İşin enteresan tarafı hastalıkdan sonra peydahlandı.Aman koru Aslı yı. Nasıl olacaksa.

Herzaman şükrederdim ama artık abartılı şükrediyorum sağlık için.

Ben böyle hastalık görmemiştim.

Bin kere şükreden anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Özlem,

Sağol varol. Sizede geçmiş olsun. Hastalıkla birlikte 57 yi gördüm. Rejim listesini yayınlarım sende yaparsın. Güzel ve çok aç bırakmayan bir liste.

Öperim.
Zayıflamış anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Aslı,

Seninde doğumgünün bizim hastalığımızda gümbürtüye gitti, nice mutlu senelere. Ama bize kızma Ada nın dogumgününüde hala yapamadık bu hastalıklar yüzünden.

Küçük Ada ya selam.

Öperiz.
Küçük Ada nın teyzesi Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Mine cim, Alem bunlar alem.

Öperim.
En kısa zamanda kaave içmeye gelicem. Anca toparlıyom.

Öperim.
Şükreden anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Ayla cım,

Hoşgeldin.
Yaş 29 ve üç çocuk. Maşallah.
Teşekkür ederim. Tart süper oldu süper. Sağolsun Alev in organik elmaları.

Hasta olamadığı için bin kere şükreden anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Alev, Hoşgeldin.
Ne marifetliymişsin. Uğur böceğine bayıldım. Ellerine sağlık. Bu yorumu blog una bırakayım dedim ama ''sunucu bulunamadı'' diyor. Geleceğim yine.

Yeni arkadaş bulmuş anne Çiğdem