9 Mayıs 2012 Çarşamba

Kahperengi - Hande Altaylı için benim yorumum.

Merhaba,

Geçenler de parka gittik ama yanıma büyük çanta almadım. Ahtım var artık, yada en azından bir süre büyük çanta kullanmayacağım.

Sırtım ağrısın istemiyorum. Omuzlarım kopsun istemiyorum. Ada kız da çantam büyük diye habire bişeyler yüklüyor bana. Evet bu sebeple çantayı küçülttüm ve o gün yanıma kitap alamadım. Ada kız hemen şikayet etti, ama anne bunları nereye koyacağız diye. Yağma yok getiriyorsan taşıyacaksın dedim. Pek hoşuna gitmedi tabi.



O günde aksi gibi Park cıvıl cıvıl. Ada kız oyuna daldı beni unuttu. Bir de evcilik oynuyorlar yani aynı yerde oturuyorlar. Eee.. kitabım yok, tam o sırada Seçkin bey geldiii, ve tabi kitaplar. Kahperengi yi orada gördüm. Okumak istiyordum, o da sağolsun verdi bana bende kitaba öyle başladım. Sonra da kitabı aldım tabi  ve başka kitaplarda eklendi tabi.

Akıcı bir kitap. Daha önce Altaylı nın bir kitabını daha okumustum ve begenmiştim. ( Maraz ve Aşka Şeytan Karışır) Bu roman da güzel akıcı bir dil, bilinen bir hikaye ama güzel. Sanki biri arka planda olması gereken tüm iyi sözleri tekrar ediyormuş gibi hissettim. Okurken kitapta birsürü önerme ile karşılaştım ama bunlar beni rahatsız etmedi, tam yerinde, isabetli  buldum. Naçizane tabi.

Örnek mi;  Ne farkı kalmıştı o tiksindiği Recep ten, O en yakın arkadaşının karısıyla kaçmıştı, kendisi ise Fırat la sevişmişti. Babasından bile daha iyi biri olamamıştı. Babasından bile! Dünya önce kendi çevresinde, sonra güneşin çevresinde birkaç tur atmış, günler gecelere, geceler günlere, yazlar kışlara, kışlar yeniden yazlara dönmüş ( mevsim isimleri büyük yazılmazmıydı??) zaman akmış ve sonunda tüm lanetlenmiş insanlar gibi Narin de en çok kızdığına benzemişti.

Akıcı, neler olacağını tahmin edebildiğiniz bir roman. Yine de ''baba'' ile ilgili karşılaşma bölümlerini pür dikkat ve tahminsiz okudum. Sanki Nermin Bezmen havası var gibi, o kadar pembe dizi tarzında sex hayatlarına girmiyor tabi Altaylı.

Yazar ın memleketinde yada daha önce yaşadığı yerdeki, o dönem evde görevli olan ailenin hayatından kesitler yada o hikayeden kurgulanmış bir roman. Gerçek hikaye yani.  

Yazar, Ayşe Arman ile röportajında bu kelimeyi daha önce kullananların olduğunu söylüyor. Ben duymamıştım çok hoşuma gitti bu kelime, romanın ismi '' Kahperengi''.

Bir de kitapta, geçmiş, gelecek ve bugün birlikte anlatılıyor. Tüm detayları oradan oraya atlayarak aynı anda okumak bana keyf verdi açıkçası. Bir de tabi anlatılan dostluk, Narin ve Deniz arasında ki dostluk güzeldi, inanılmazdı. Niye mi onuda kitabı okuyunca öğrenin, yazmayayım.

Sizi üzmeyen başı sonu belli bir hikaye.

Genelin de ''kız kitabı'' , yani Cem bu tarz kitapları böyle betimler ve okumaz.
Böyle diye diye Elif Şafak ın ''aşk'' romanını okutmuştum, çok beğenmişti ama.
Ayrı kulvarlarda kitaplar biliyoruuum.

Kitap, Doğan kitap tarafından basılmış. Fiyatı; 18 Tl.
Tavsiye ederim.

Kitapkurdu anne Çiğdem

















10 yorum:

mine dedi ki...

okanda şu anda hiç merak etmediklerimden kimbilir belki karşılaşırız bir gün : )
kız kitabı tanımlama da çok güzelmiş : ))

Oglak Kizlari dedi ki...

O kanda derken, O kadın mı demek istedin Mineee??

Operim.
Kıt anne Çiğdem

Adsız dedi ki...

insan zamanla en çok kızdığına benzermiş hakikaten doğru.bir de çocuğa hamile iken kime zıt gitmiş,günahınız kadar sevmiyorsanız huyu ona çekiyor yakın çevrede(ablamların çocukları misal:) ablam sinir oluyor :))
aşka şeytan karışır dan sonra maraz ı okumuştum açıkçası marazda hayal kırıklığına uğradım yavan gelmişti sanki kahperengini bir arkadaşımla beraber alacaktık baktığımız yerde yoktu onun yerine kitaplarını çok sevdiğim tess gerritsen in ikiz bedenlerini almıştım.bu aralar okuyabilmem için hızlı tempoma uygun sürükleyici kitaplar tercih ediyorum galiba.ruh hali ile ne kadar da yakından ilgili şu kitap alma işi (benim için)
alkıma gidince kahperengini alayım bakalım..
güzel bir gün diliyorum...

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Kız Kitabı tanımına bayıldım. Oğlum da kendi kitaplarıyla ilgili benzer
kelimeler kullanır. Pamuk "Prenses ve Yedi Cüceler" "Kız Masalı"dır onun için :)))

zeynep dedi ki...

Dün akşam Okan Bayülgen'de bu kitabın tanıtımı yapılıyordu .
Ben de merak ediyorum .
Teşekkürler .

Unknown dedi ki...

yine ah okusam o halde dedirttin bana:)ama boş değilim şu anada aklında bir sayı tutu okuyorum(gerçi yeni başladım ama)
eşimde ayırır kitapları kız kitabı demesede:) onun kulvarı farklıdır:)
sevgiler

Unknown dedi ki...

Aşka şeytan karışır isimli kitabını okumuştum...bu kitabıda merak ediyorum...kitap zevklerimiz uyuyor...sevgiyle kal...

Oglak Kizlari dedi ki...

Keshkule,

Umarım ben benzemem.
Ruh hali ile ilgili evet. Ama ruhumun durumu ne olursa olsun Buket Uzuner in yeni kitabını gördüğümde, dünya dursun hemen okumaya başlayayım diyebiliyorum.

Al ltf. Akıcı ve güzel. Ve hafif. Kafa dağıtıcı v.s.

Hayat izlerim,

Demekki erkekler çekirdekten aynı, aynı biz kızlar gibi :-)

Zeynep,

Aaaa kaçırmışım bak.
Bişiideğil.

Sezobigo,

Okuduğun kitapta çok güzel. Tamamen ayrı kulvarda bir kitap tabi. Eşler..

Arzu,

Evvvet. Blog ve kitapdaşımsın.

Kitapkurdu anne Çiğdem

Karyatid dedi ki...

Ay kardeşim, dün Ada Karal'ı yatırdıktan sonra televizyonu açmayı bilmediğim için başladım okumaya, aslında çekirdek yemek istiyordum ama vakit kaybederim diye gözümü kırpmadan okudum ve siz geldiğinizde 247.sayfadaydım, bugün de bitirdim sabahtan, rahatladım:)

Kitap kurdu kardeşinin kardeşi

Oglak Kizlari dedi ki...

Kardeşim,

Evet haklısın, rahat okunan ve hangi arada derede bidaa okusam denilern kitap türlerinden.

Gözlerine sağlık.

Geri vermeyi unutma, bize benzeme.ç
Ehi..

Bala, anne Çiğdem