5 Haziran 2015 Cuma

Skyview



Merhaba,

Oldum olası gökyüzünü seyretmeyi severim. Hangi yıldız nerede adları nedir, ay bu gece büyük mü, yıldız kaymaları v.s.

Gece yolculuklarında mutlaka farları birdenbire kapatırım, sesler yükselir; aaa ne oluyor, ne kadar karanlık, aaaa... İnanılmazdır, birden asfalttaki şeritler kaybolur ve hepsi, tüm yıldızlar tepenizde inanılmaz bir manzarayla size merhaba derler. Yada onlar bize hep merhaba derlerde biz duymayız. Farları kapatınca sanki Dünya değişir. 

Her Agustos ta heyecanlanırım, göktaşlarının dünya atmosferine girişini seyretmek için. Gerçi son iki senedir Dalyan da olmama rağmen izleyemiyorum. Uykum geliyor yada dışarı çıkamıyoruz filan. Bu sene inşallah.

Seneler önce Antalya da, Saklıkent te 9 Eylül üniversitesinin bir eğitimine katılmıştım. Çadırlarda kalmıştık, uykusuzluktan bayılmıştım, tam Ay vardı ama tüm bu zorluklara karşın, o güne kadar, geceleri sanki bir kör gibi gökyüzüne baktığımı farkettim. O gece gökyüzünü okumayı öğrendim. Çok da keyif aldım. Daha tohumunun esamesi bile okunmayan olacağı meçhul çocuğuma bu bilgileri aktaracağıma kendi kendime söz verdim.



Amazon-Marmaris, Şirince - Izmir, Fenerbahçe-İstanbul da çok keyif alarak gökyüzünü izlediğim yerlerden sadece birkaçı.

Sonra, geçen Likya yolu yürüyüşünde Fazile bana Sky bişi programını öğretti. Telefonunuzu, geceye, gökyüzüne çeviriyorsunuz ve hoopp acaba o yıldız mıydı, bu yıldızmıydı demiyorsunuz. Yıllık ufak bir de ücreti varmış. Yanlış hatırlamıyorsam 9 Tl. Bisiklet turuna çıkmadan önce alacağım dedim ama maalesef olmadı.

Sonra dün gazetede okudum ""skyview "" diye bir program, bu gece tuttum ı pad i gökyüzüne ve bingo, büyük aycığım bana merhaba diyor. 

Ne demişler tesadüf yoktur.

Kalın sağlıcakla
Nasa anne








3 yorum:

Ra55 dedi ki...

Merhabalar.

Ben de gökyüzü tutkunlarındanım. Ayın ve yıldızların hareketlerini takip etmek, yıldızları isimleri ve oluşturdukları kümelerin yer değiştiriş hareketlerini vs. izlemek en çok sevdiğim uğraşlardan biridir. Bundan önceki evimde iyi kötü gökyüzünün bir tarafını görebiliyordum. En azından ay doğduktan sonra ki güney cephedeki izlediği yolu takip edebiliyordum. Tabi bu arada takım yıldızlarından küçük ayı ve büyük ayı yıldız kümelerini, Venüs'ü, (diğer adları: Zühre, Çolpan, Çoban) çok büyük bir dikkatle izlerdim. Ama şimdiki evimde gökyüzünü görmem mümkün değil. Eğer gökyüzünü izleyeceksem sokağa çıkmam gerekiyor. Gökyüzünü sizin de yaptığınız gibi karanlık bir ortamda izleyeceksiniz. (Arabanızın farlarını kapatarak izlediğiniz gibi.) Şehir ortamında gökyüzündeki yıldızları görmek mümkün değil.

Ben daha çok ay ile sohbet ederim. Bu arada bir de gökyüzünde çıplak gözle görebildiğim Venüs ile ve takım yıldızlarından Büyük ve Küçük ay takım yıldızları ile sohbet ederim. Onları görmek ve onlarla konuşmak bana da büyük bir haz verir. Evim müsait olsa, onlara daha yakın olmak için, bir teleskop bile alırdım.

Diğer yıldızlardan Jüpiter, Satürn, Merkür ve Mars'ın da çıplak gözle görülebildiğini söylüyorlar ama, ben bu yıldızların sadece isimlerini ve halk dilindeki diğer isimlerini biliyorum ama, Venüs gibi gökyüzünün neresinde olduklarını bilmiyorum.

Selam ve dualarımla. Yıldızlı ve mehtaplı geceler dilerim.

Oglak Kizlari dedi ki...

Recep bey,

Ne hoş. Demekki bir ben değilmişim meraklı 😊
Bilginiz için Mars da net görülüyor.

Burç yıldızlar, ülker takım yıldızı... Ne güzel.

Çok sevindim.
Teleskop sırada bakalım.
Burası çok uygun.

mine dedi ki...

farları birden kapatırım kısmında takıldım AAAAAA :) ışıksız bir yerden gökyüzünü seyretmek gibisi var mı