9 Mart 2014 Pazar

Gösterişli, zebra pasta

Merhaba,

I pad, bilgisayar virüsü ve internet yavaşlığı yüzünden ara vermek zorunda kaldım yazılarıma.

Yine çokşey birikti, yine çokşey yapıldı. Tarifi istek alan, misafirliğe götürülebilecek gösterişli bir pasta tarifi ile başlayalım blog umuza efem.


Süt bitmişti, mecburen hazır süt kullandım. Zaten adı '' gösterişli '' olunca bütün zararlı ziyanlar
giriyor tarife. Uzzzuun zamandır mutfağıma girmeyen ''krem şanti '' bile.

Bence bu tarif Yaz akşamları için harika olur.  Dolapta bekledikten sonra dondurma gibi tadı çünkü.

Buyrun;

4 su bardağı süt, 1 bardaktan bir parmak eksik toz  şeker  , bir bardak un ve nişasta karışık. Ölçü yarı yarıya olsun. Ve  vanilya. Ya bir paket yada benim gibi rendesini kullanabilirsiniz. 


Kullandığım ölçü için size fikir versin diye foto.  Bu malzemelerle önce muhallebiyi pişiriyorsunuz. Pişince 50 gr. tereyağ da ekleniyor. Ocağı kapattıktan sonra. Ve soğumaya bırakılıyor.


 2 yumurta, bir çay kaşığı kabartma tozu, 1 çay bardağı ( Ajda) şeker ve 1,5 çay bardağı un.
Benim yaptığıma bence un fazla geldi. Siz lütfen un miktarını   çevre koşullarına göre ayarlayınız.


Bu pandispanya için de tarif aynı amma 1,5 bardak una a bir kaşık kakao ekleyiniz lütfen.



Meşakkatli kısmı başladı. Pandispanyaları borcamınıza göre şeritler halinde kesip aralarına muhallebiden sürerek sıralıyoruz. Borcama jelatin koymanıza gerek yok, ıslak bir kek olduğu için
borcamı ters çevirince kolayca çıkıyor servis tabağına.



Böyle devam edip, üç kat yapıyor ve herkatı bitirince muhallebi  sürmeyi unutmuyoruz.
Ayrıca her kat bittiğinde kekleri soğuk sütle ıslatıyoruz.


Cem cim çekti foto yu, ben havaya kaldırdım borcamı.
Hoş bir görüntü değil mi.



En son bir paket kremşantiyi, bir bardak soğuk süt ile çırpıyor ve pastamızı kaplıyoruz.



Bir paket çukulatayı bain mari usulü ısıtıp, pastanın üstüne yeteneğinize göre sürüyorsunuz. Ben beceriksiz, en kolay yöntemi seçtim ama yine de görüntü süper oldu. Yani biz beğendik.


Akşamına böyle güzel sanat eserleri olan, güzel bir eve gittik.
İlk gördüğümde puzzle sandığım ama olmayan bu cam mozaik çalışmalara hayran kaldım. 
İnanabiliyormusunuz, bu harikalar renkli camları keserek elde edilen küçük, küçücük camlardan oluşuyor. Yapıştır, yapıştır. Üstelik dizayneri sizsiniz. İnanılmaz.


Bi de herşeyi bilen ben !! - ukalayımdırda :-) - bu konuda hiç birşey bilmiyorum. Ağzım açık dinledim Fahri yi.


Sözler kifayetsiz kalıyor bence.


Bu da evin hanımının çalışması, bazılarının bitmesi iki sene sürüyormuş. Çalışmaya, heyecana bakarmısınız.

Meraklısı çok muş bu hobinin. İngilizce si ''stained glass'' İnternet te bir dünya var, bu konu ile ilgili.
Face de de bir sayfa.

Türkiye de bir ünlü bey varmış konuyla ilgilenen, Fahri den sonra tabi. Buyrun bir tık. Oldumu şimdi doğru yazdım mı??


Kocaman bir şömine, henüz boş olan ızgara. Ne yöne baksam sevdiğim şeyler, güzel insanlar, yemek.
Herhalde keyiften çatirdama seslerim oraya kadar geliyordur.



Şömine öyle büyükki, beni bile pişirebilirsiniz.



Ada kız ın yüzüğü, banyoda bizim yüzüklerin yanına koyuyor. Kuzum benim. Ha.. birde
ıslak mendille parlatmış yüzüğünü.


Zeytin ve beyaz saçlı olma yolunda olan anne.



Salon kocaman olunca keyif çatacak alan çok tabi. Nazar değmesin, maşallah. Eve de , kızıma da.



Şömine ızgarasının dolu hali. Ellerinize sağlık. Biz sohbetteyken çaktırmadan pişirim yapan ve servis yapanlara gönülden teşekkürler.


Soframız.


Bal evsahiplerimiz.


Sufiliğe doğru giden Cem. Tadamadığım, görmediğim pırasa tabağı, ah.. ah..
 

Servis süperdi. Pervil güme gitmiş o ayrı.


Makinayı Ada kız aldı. Bizim görmediğimiz detayları çekivermiş.





Selfie si eksik değil :-)


Abajur. İsme bayıldım. Asıl ismi Tarçın. Ada kız ı bir ittirdi, hoop yerde.
Kötü bir niyeti yok, beni sev diye herkesi ittiriyor işte. Bal.



Pastamız misafirlikte. İçi santranç gibi olacaktı hani, okadar uğraştım. Cık.. cık..tadı güzeldi.
Ohh soğuk soğuk.


I pad zamanı.


Ada deli oldu, Bal kız ve Zeytin de onu çok şımarttılar hani.


Ve Tarçın ın dağıldığı an.

Teşekkür ederiz herkes :-)

Pasta için orjinal tarif Cahide den. Teşekkürler.

Kalın sağlıcakla
Beceriksiz anne

3 Mart 2014 Pazartesi

İğnelik otu nasıl pişirilir?

Merhaba,

Geçen Salı veya bir önceki Salı günü, artık rutine bağlanan Salı günü, bayanlar yürüyüşü sonrası, jandarma tarafından durdurulup, evrakları eksik çıkan söförümüzü beklerken, yerli bir hanım. Naime hanım, Nermin in burada ot var mı bildiğin sorusuna, ahanda şunlar iğnelik otu dedi. Nermin topladı ben pek ilgilenmedim ama eve gelince, Cem neden iğnelik otu ismini vermişler diye sorunca, iğnelik otunu kaçırman mümkün değil diye anlatırken buldum kendimi. Uzmanım ya :-)




Otu, bu iğneye benzeyen çanağından hemen tanıyorsunuz. Bilerek baktığınızda bazan kafanızı yerden kaldırmadan yürüyebiliyorsunuz. Gülüyorum kendime. Sonra Sonja nın sözü geliyor aklıma; siz Türkler herşeye yiyecek olarak bakıyorsunuz. 



Bu ot da daha tam büyümemiş yabani kuşkonmaz. Pazar da var ama henüz alıp denemedim. Tijen pek methediyordu bu bitkiyi.


Bunlar ise iğnelik ve hardal otu karışık, o gün öğlen yemeğinde çiğ salata oldular bize .



Bu üstteki foto da, çok güzel ve net detaylara sahip  iğnelik otu. Tarif için bir tık ltf. Teşekkürler Sarkaç.

Ayıkladım, yıkadım 2-3 santimlik parçalar halinde doğradım.
Orta boy bir soğanı ince ince kıydım.
2 çorba kaşığı zeytinyağı içinde soğanı öldürdüm. Suyunu süzmüş otları ekleyerek rengi değişene kadar kavurdum. 
1 yemek kaşığı salça ekledim, biraz sıcak su ile yumuşatıp.
1 su bardağı sıcak su ve tuz ilave ettim. Kaynamaya başlayınca 1 avuç da bulgur.
Kısık ateşte bulgurlar yumuşayana kadar pişirdim.
 
Faydaları ise; Kaynak




İĞNELİK (Çobaniğnesi, leylekgagası, saat otu, turnagagası, yelkovan otu)

Etkileri

* Büzücü

* iğneliğin dâhili kullanımı ishal, gastrit, anterit, gut ve kanamalar içindir.

* Kaynatılmış yaprakların sıcak lapasının mesane ağrılarını, fistüller, ezikler, yılancık ve inatçı deri problemleri için iyi olduğu söylenmektedir.

* Yeşil, ezilmiş bitki ağrı ve iltihaplan gidermek için de uygulanabilir.

* Çayını ağız iltihaplan için yıkama suyu ve seyreltilmiş çayım göz banyosu olarak da kullanabilirsiniz.

Hazırlanışı ve Kullanma Şekli

"Kullanmadan önce gelişmekte olan her türlü meyveyi ayıklayın"

* Silme 1 çorba kaşığı kurutulmuş bitkiyi süre demleyin. Günde 1 bardak alın.

* 2 çay kaşığı kurutulmuş bitkiyi 1 bardak soğuk suya koyun. Örtülmüş bir kavanozda 8 ila 10 saat bekletin.


İĞNELİK OTU (Çobaniğnesi, Dakka otu, leylekgagası)

Etkileri

* Büzücü

* Kanama durdurucu

* iğnelik otu öncelikle rahimden ve kanlı akıntılara karşı ve özellikle rahim iltihabının mevcut olduğu zor veya aşın adet kanamalarım tedavi etmek için kullanılır.

* Küçük dozların kan basıncını arttırdığı ve yüksek dozların azalttığı söylenir.

* iğnelik otu uzun süre saklanamaz. Genellikle yoğun karışımlar olarak kullanılır.
 
Bu blog da bahsetmiş otlardan. Garova günlüğü 
 
 
Cem e otun yaralarını okudum, hımm ben de diyorum niye büzüştüm dedi, dedi valla. Komik hayat arkadaşım benim.


Kalın sağlıcakla
Ot cadısı anne

Dalyan, Dalyan

Merhaba,

Sabah yürüyüşlerimiz devam ediyor ve artık öğleden sonra kanal kenarı keyiflerimiz de başladı. 
Cem, ulan bu emeklilik ne güzel şeymiş diyor. Yakında iş gelecek olması da ayrıca keyif diyor.


Poyraz ın, haydi bakışı, haydi devam edin yürümeye.



Vazgeçemediğim papatyalar. Toplamaya bile kıyamıyorum.



Yolda bir hanım, keçi ona köpeği gibi davranıyor, bize de yanaşıyor, kendini sevdiriyor.
Meğer,küçüklüğünde bu yana biberon ve elle beslenmiş, o yüzden arası insanlarla bu kadar iyi.


Bakla lar heryerde. Ayrıca zararlıların gelmesini önlediği için tarla kenarlarında ekiliyormuş, sonra da iyi bir azot kaynağı imiş. Hertürlü yarar yani.


Nefis  bir kaktüs.


Galiba yabani sümbüller, açmak üzereler.



İşte ev dediğin böyle olmalı. Uzak, komşusuz.
Cem e göre değil tabi.


Sütleğenler burada dev oluyorlar. Şehirde ki gibi miniminnacık değil.


Biraz önceki evin bir diğer kapısı.


Nedendir bilinmez bu düzenekleri çok seviyorum. Yol kenarından su aksın bayılıyorum.



Ummayacağınız bir yerdeki evde bile yabancılar yaşıyor ve çevresi hemen cennete çevrilmiş. 2 kurt ve bir minik yaygaracı da onlarla birlikte yaşıyor.


Ördek mi, kaz mı bilemedim yaw.


Gelincik ve inşaat malzemeleri.


Ebegümeciler, burada ki pazarda ebemgümeci diyorlar.
Belki de ben yanlış biliyorum yada duyuyorum.



Arada eve gelinir, Ada doyurulur.


Sonra ver elini nehir kıyısı.
Bizden önceki hali.

Taşıtlarımız.


İskele ve biz.







 Tam o sırada Ada kızın öğretmeni aradı, Ada burnunu sıraya çarpmış, hemen toparlanıp okula uçtuk, hastahane, filmler, oh neyseki bişicik yok. Kızım artık karadenizli burnuna sahip. Biraz krem sürdük ve geçti gibi şükür. Allah tan kırık, çatlak bişi yok.

Kalın sağlıcakla
Önce sağlık diyen anne




sjshsg