24 Eylül 2011 Cumartesi

En güzel cevap / SAKA

Merhaba,

En güzel, tüm sorularıma yanıt veren cevap da Saka Su dan geldi. Teşekkür ederim.
Ne yazıkki bu suyun tadı bizim ailece beğenilmiyor.

Sayın Çidem KARAL;
Öncelikle Saka markasına ve ürünlerimize gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederiz.
Saka Türkiye’nin Avrupa Birliği standartlarına uygun ilk doğal mineralli suyudur. Saka; doğal mineralli su yönetmeliği doğrultusunda yer kabuğunun derinliklerinde, uygun şartlarda doğal olarak oluşan ve her türlü kirlenme riskine karşı korunmuş kaynağından hiçbir yapay işlemden geçirilmeden, üstün teknoloji ve kalite standartlarında şişelenir.  
Tüm gıda ve içecek ürünlerinde, üretim esnasında ve sonrasında ambalajın kalitesi kadar saklandığı koşullar da önem arz etmektedir. Saka ürünleri  ISO 22000 gıda güvenliği standartları dahilinde el değmeden üretilmekte ve ürünlerimiz sizlere ulaştırılana kadar depomuzda, nakliye araçlarımızda ve bayi depolarımızda güneş, sıcaklık, nem ve koku gibi dış etkenlerin uygunluğu denetlenerek saklanmaktadır. Evlerinize kadar kaynağındaki sağlığını koruyarak gelen Saka Su, evlerde de uygun koşullarda saklanmalıdır.  
Saka pet ürün grubunda tüm çeşitlerde 1 rakamının sembolize ettiği PET malzeme kullanılmaktadır. Saka damacana ambalajları ise 7 rakamı ile ifade edilen Polikarbonat PC malzemeden üretilmektedir. Son dönemlerde gündeme gelen su ambalajlarına ilişkin SUDER (Ambalajlı Su Üreticileri Derneği) tarafından yapılan açıklamayı aşağıda bilginize sunarız: 
“Bisphenol A (BPA), polikarbonat plastik ve yapay reçinelerin yapımında kullanılan endüstriyel bir organik kimyasaldır. 40 yılı aşkın süredir güvenle kullanılmaktadır. Bisphenol A, PET plastik üretiminde kullanılmaz. PET genellikle tek kullanımlık servis eşyalarında, su ve içecek şişelerinde tercih edilen bir ambalaj malzemesidir. Tekrar kullanılabilen polikarbon su ambalajlarına ilişkin olarak; dünya çapındaki çalışmalar ve hükümetlerin kapsamlı güvenlik değerlendirmeleri sonucunda alınan kararlar, polikarbonat şişelerin tüketicilerin kullanımında güvenli olduğu yönündedir.” İlgili açıklamayı aşağıdaki linkteki sayfanın en altında bulabilirsiniz. (http://www.suder.org.tr/ambalaj-ve-saglik.html) / http://www.suder.org.tr/img/aciklama.jpg
Geri dönüşümlü damacana şişeler, tüketicilerden fabrikaya ulaştığında birçok eleme ve kalite kontrol aşamasından geçmektedir. Öncelikle çalışanlarımız tarafından tek tek koku ve yabancı madde kontrolü yapılır, doluma uygun damacanalar önce dış yıkama makinesinde taze su ve fırçalar yardımıyla yıkanır. İç yıkama aşamasında Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı Diversey firmasına ait temizlik solüsyonu yardımıyla şişelerin iç ve dış yüzeyleri 75°C’de yaklaşık 3 bar basınçta 9 kez yıkanır. Solüsyonlu yıkama işleminden geçen şişelerin iç ve dış yüzeyleri yine Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı gıda tüzüğüne uygun dezenfektan ile yine 3 bar basınçta 4 kez yıkanır.
Yıkama işleminin ardından 2 defa durulama işlemine tabi tutulan damacanalarda, dolum aşaması öncesinde durulama analizi yapılır. Böylelikle durulama aşamasının kalite kontrolü sağlanmış olur. Durulama analizi sonrasında damacanalar doluma hazır hale gelir. Dezenfeksiyon ve dolum işlemleri, içerisine filtrelerden geçen steril hava ile beslenen odalarda gerçekleştirilir. Dolumdan çıkan her bir şişe yine el değmeden kapaklanır ve tüketime hazır hale getirilir.
Özellikle sizleri bilgilendirmek isteriz ki; Saka, Sağlık Bakanlığı’ndan doğal mineralli su ruhsatını alan ilk su markası olarak belirli periyotlarda yine Sağlık Bakanlığı’ndan yetkili kişiler tarafından denetlenmekte; üretim ve tedarik zincirinde sizlere ulaşana kadar ürünlerimizin güvenliği muhafaza edilmektedir.
Saka markası olarak, sizlere eşsiz kaynağımızdan gelen Saka suyu el değmeden ürettiğimiz pet ve damacana ile sağladığımız güvenli ambalajlama hizmetimize yeni ürün geliştirme çalışmalarımız kapsamında cam ambalaj alternatifi eklenmesi ile ilgili pazarlama ve Arge departmanlarımızın çalışmalarımızın devam etmekte olduğunu bildirmek isteriz.
Uluslararası Lezzet ve Kalite Enstitüsü tarafından verilen en büyük ödül olan üç yıldızlı Superior Taste Award’a layık görülen Türkiye’nin ilk ve tek suyu Saka’yı tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
Semra Karadağ
Şanssiz anne Çiğdem

4 yorum:

Unknown dedi ki...

böyle cevaplanınca insan inanmak istiyor dimi, yine de plastiği hayatımızdan çıkarabilme seçeneğine ulaşmak istiyorum...

Oglak Kizlari dedi ki...

Aklımı okudun İsoon.

Plastik sevmeyen anne Çiğdem

Berceste dedi ki...

Basini bilmiyorum bu yazinin ama polikarbonat dedin mi is biter. O saydigi belgelerin hicbirisi BPA salgilama oranini belirtmez. Sonucta her polikarbonat damacana bize hastalik veriyor! Istediklerini yazsinlar. Buyrun BPA yive Avent ile cekismemi okuyun...
http://berceste.blogspot.com/2009/07/bpa-ve-tehlikeye-giren-hayatlar.html
http://berceste.blogspot.com/2009/09/son-durum.html
Ne oldu, bugun Avrupa Birligi de BPA sacan biberonlari yasakladi! Ama nedense Avent'in elindekiler bittikten sonra!

Oglak Kizlari dedi ki...

Berceste,

Allahtan o biberonlardan çok az kullandım ama Avent diye kullanan öyle çok bebek annesi vardı ki.

İnan yazarken içim sıkışıyor.

Birde sormam gereken bir şey var. Arıtma yoluna gideceğiz ama onlarda lavabonun altında küçük plastik bir depo yerleştiriyorlarmış.

Fikrini alabilirmiyim bu konuda?

Endişeli anne Çiğdem