29 Şubat 2012 Çarşamba

Şekersiz Kabak Tatlısı - Karatay tarifi

Merhaba,

İpek Hanım Çiftliği ve ürünlerden bahsederken, Ada nın çok sevdiği Beyaz Turp ürününden bahsetmeyi atladığımı gördüm.

Ada ve ben bayıldık bu Beyaz Turp olayına. Şekli; süs kabağı gibi, büyük ve uzun ve lezzeti elma gibi diyebiliriz. Limon ve tuz la harika oluyor. Yine bir yanlış sipariş sonucu aldık bu ürünü ve bayıldık.



Başkabir sefer istemediğimiz halde çok güzel bir şişede zeytinyağı geldi bize. Offf diyorum, 3 lt sine 55 Tl vermiştim galiba ama değdi. Sabahları yada yemeklerden önce Ada içiyor resmen. Ekmeğini de batırışı varki. Sağolun İpek hanım Çiftliği, Ellerinize sağlık. ( Soğuk sızma)

 

Hani dün, balkabakları kocaman dilim geldi beni kesme işi bekliyor demiştim ya; kabaklar o kadar naziktiki, kesim işlemi hiç zor olmadı, kendimi tadına bakmamak için zor tuttum, nasıl desem keserken çıtır çıtırdı.

Karatay ın kitabından epeyidir denemek istedğim tarifi denedim;

Sekersiz Kabak Tatlısı;

Malzeme;

2 dilim tatlı kabağı
1 adet elma
2 adet portakal
1 çay bardağı ceviz
1/2 çay bardağı kuru üzüm
1 çubuk tarcin
1 yemek kaşığı tereyağ

Kabaklar üçe, elmalar sekize bölünür. Ben tüm meyve ve kabağı kibrit kutusundan küçük doğradım.
Tüm malzemeler kapaklı bir fırın kabına koyulur. Üzerine tereyağ küçük küçük dağıtılır ve 180 derece ısınmış fırında yaklaşık 1 saat pişirilir.



Görünüş fena olmadı ama kardeşim tat, offff yenmez yenmez. Ben damaksız bile yiyemedim.
Offf offf.. gitti güzelim kabaklar.

Ama hemen ertesi gün patlattım klasik kabak tatlısını;


Koydum tencereye kabakları, üstüne göz kararı şeker, bir karanfil, bir tarçın çubuğu, biraz limon kabuğu rendesi.


 Piştiler, üstüne ceviz oh.. afiyet olsun.

Ada dan inciler;

Cimnastik ten dönerken arabada arkadaşıyla oynuyorlar. Tuttukları kartın üstünde ''ahududu '' yazıyor. Ben araba kullanıyorum okuyamam diyince Nükhet okudu; Ahududu. Bizimki tekrar etti; Aha    dudu.  Sanki ''dudu'' diye birşey varda gösteriyormuş gibi telaffuz etti.

Ikra arabada Sarella lı ekmek ten bahsediyor, bizimki efendim, efendim diyip duruyor. Ikra ve annesi Ada nın, Sarella lı ekmeği bilmemesine çok şaşırdılar. Onlarda haftada bir kavanoz bitiyormuş!!

Biraz önce yanımda, kalemleri alırken de şöyle dedi; ''absolutely'' benim o. Tam anlamıyla benim o gibi çevrilebilir.

 Yorgun anne Çiğdem







12 yorum:

buzlubadem dedi ki...

dudu :D

BenimHobimM dedi ki...

Çok severim kabak tatlısını.Öylede güzel göründükü şerbetiyle,ceviziyle...
Ellerine sağlık..:)))

gülay dedi ki...

Ellerine sağlık Çiğdemim.
Yaaa bu karatay hoca rezil etmiş cidden caanım kabağı:( demek o ki klasik tariften şaşmamak lazım:)
Bak aklıma geldi splenda ile denesek bu tatlıyı olur aslında?
Haftada bir kavanoz saralle mi dedin ?yok artık

mine tozanlıoğlu dedi ki...

haftaya vergi dairesi için günübirlik geleceğim ist.a ama vaktim olur mu bilemiyorum baharda daha geniş bir zamanda görüşürüz öpüyorum ...

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar,

Kabak tatlısını biz hep şekerli yaparız. Açık söyleyim, o haşlanmış kabağı şekersiz yemek bana göre değil.

Karatay tarifini de bir kez denmeye çalışırız, ama insan alışkanlıklarından çok zor vazgeçen bir varlık...

Selam ve dualarımla.

Bayanguş dedi ki...

Evet burdaymışım ben. Karıştırmıştım buraları bir kaç gün önce. Çok organiğiz çoook! Bizim burada çok şükür yetecek kadar toprağımız var. Babaannemiz domates, biber, salatalık, fasulye, kabak falan feşmekan ekip dikiyor. Bize de düşüyor. Anneannemiz de Giresun'dan yolluyor. Az biraz kıyısından köşesinden organiğiz biz de! Sevgiler! Ada kız çok tatlı öperiz biz onu İpek'le birlikte :)

mine dedi ki...

aaa tarifi görünce pek bir heves etmiştim ama üzüldüm şimdi bak neyse yaşasın kabak tatlımız diyeyim o zaman : ) ne kadar iyi yapıyorsun Ada'yı sağlıklı besleyerek henüz öğrenmesin sarelleyi falan ...

Oglak Kizlari dedi ki...

Medura,

Dudu ne demek.

Saf anne Çiğdem

------------------------------------

Ayfer,

şekerli olan muhteşem oldu hakikaten. Diğeri olmadı.

Deneysel anne Çiğdem

--------------------------------

Gülay,

Ben de yanlış bişey yapmış olabilirim miki.
Splenda gibi tatlandırıcılardan da uzak durmak gerekiyormuş.

Karataycı anne

----------------------------------

Mine,

Temem Mine ne zaman olursa.

Tanışma meraklısı anne

---------------------------------

Recep bey,

Resim ne güzel olmuş.
Bi de ben becerebilsem.

Valla bize göre de olmadı şekersiz kabak.

Maalesef oyle, bazan de iyiki öyle.

Şükreden anne

-------------------------------

Bayanguş,

Ne şanslısınız, kıymetini bilin.
İpek e selam yola devam.

Organik anne

---------------------------------

Mine cim, bazanda üzülmüyor değilim çocuk, büyüyünce yiyip şiman olmasın sakın diye.

Teorici anne Çiğdem

-------------------------------

ZencefilliÇörek dedi ki...

merhaba, ilk yazimi bu post'un altina yazmak istedim. ne kadar guzel bir blog :)) sayenizde istanbul'a olan ozlemim bir nebze olsun gideriliyor. gezdiginiz, gittiginiz yerlerde kendim dolasmis, yemis, icmis gibi oluyorum :) diyet demisken dukan diyeti'ini arastirdiniz mi bu arada? eger amac sadece birkac kg vermekse dukan'la bu cok daha kolay gibi gozukuyor..

Oglak Kizlari dedi ki...

Zencefilli çörek,

Hoşgeldin.
Teşekkür ederim.
Bence de sizin blog muhteşem.

Özenti anne Çiğdem

Mine Tozanlıoğlu dedi ki...

aman ya aman bu kabak tatlısını şekersiz yapıp sevdireceğim de nasıl denemeler olmadı şindilik 👿😡😕😍☺️

Hilal dedi ki...

Bu tarifi biraz degistirerek yaptim ve inanilmaz guzel oldu.
Kuru uzum yerine kuru incir ve kuru kayisi koydum. Cunku kuru uzum yeterince tatlandirmaz diye dusundum. Ve kapagi kapali bir sekilde 1.5 saat kadar pisirdim.
Cikinca da uzerine tahin ve bolca ceviz doktum. Tadi gercekten guzel oldu, evet sekerli kabak tatlisi ile ayni tatlilikta degil ama, zaten amaci da o degil mi :)