4 Mayıs 2012 Cuma

Uyumsuz Defne Kamanı ın Maceraları ''SU'' - Buket Uzuner

Günaydın,


Fotoğrafı çok beğendim. Kaynak;http://nevam.blogspot.com/2009/03/buket-uzuner-ve-neva.html


Acik Radyo da bir programı dinlerken öğrendim Buket Uzuner in yeni kitabının ismini;
Uyumsuz Defne Kaman ın Maceraları ''Su''. Belki de televizyondaydı. Tam hatırlayamıyorum.

Önce şaşırdım ve nasıl tarif edilemeyeceğini bilemediğim bir duygu oluştu, hani eski ve sevdiğiniz bir dost hakkında birşeyler duyarsınız ve heyecanlanırsınız onu göreceksiniz diye, hazırlanırsınız onun için. İşte öyle bir duygu.

Uzun zaman oldu Buket Uzuner in yazdığı bir kitabı okumayalı. Hemen bir baskı edindim ve hayal kırıklığına uğramadım. Bir çırpıda bitiverdi. Akıcı bir üslup, cümleler temiz. Toplam 4 kitap olacakmış, bu kitabın devamı olarak. Ama öyle hemen çıkmayacak. Buket Uzuner yine başka bir programda 2. kitabın 2013 te çıkacağını, hayranlarının ısrarcı olacağını ama kusura bakmamalarını söylüyordu.

Hayal kırıklığına uğramadım, bir çırpıda bitiverdi kitap ve haklı ben şimdi nasıl bekleyeceğim 2013 ü.

Gezi kitaplarına alıştırmıştı beni Uzuner, polisiye olunca konu bu aralar üstüste polisiye okusamda,üzülmedim. Zevkle okudum. Bir Yaz akşamüstü Kadıköy den Beşiktaş vapuruna binen ve kaybolan Defne Kaman ın hikayesini. Vapur uda çok severim. Kitabın birçok yerinde Uzuner yaşıtım gibi olmuştu, aynı konulara kafayı takmış, aynı şeyler hakkında üzülüyor bulmak ikimizi beni sevindirdi. Endişelerimi, huzursuzluklarımı ve çevrede olup bitenler hakkındaki kafamdaki yorumları bir yazarın ustalığı ile kağıda dökülmüş görmek beni mestetti.

Okurken birçok kere o kocaman çantamın içinde neden hiç kalem yok, şurayı da çizeyim sonra yorum yazarken hatırlardım diye hayıflandım.

Romanın, bildiğim sevdiğim, vakit geçirdiğim yerlerde, benim de dikkat ettiğim detaylar verilerek anlatılmış olmasına ayrıca mutlu oldum. 

Ana karakterleri sevdim. Kendime yakın buldum.
Hayvanları koruma, çevreyi koruma, sosyal mesajlarlar verilmesi, zaman zaman Uzuner in okuyucuya direkt olarak verdiği mesajlar ve onunla konuşuyor gibi yazması ve değerli kelimeler kullanması pek hoşuma gitti, sadece bana yazılmış hissi uyandırdı bende kitap.

Mesela, ''bir sigara tiryakisinden hiç beklenmeyecek bir uysallıkla vazgeçti'' cümlesini okuduğumda; annemi ve diğer sigarasever arkadaşlarımı hatırladım. Küçük bir cümle ama benim için çok şey ifade etti. Biliyormusunuz ben annemden esaslı ve beni kıran ilk kızgınlığı sigara yüzünden 40 yaşımdan sonra yaşadım. Annem ya hu, bana, sigara içme dedim diye bir çemkirdi ki. Tabi canım ben de sınırlarını zorladım ama bıraksın, içmesin istiyorum bu mereti. O seni bırakmadan sen onu bırak diyorum, birlikte yaşlanalım istiyorum ama nafile çaba.

Bu küçük cümle gibi birsürü beni benden alan ve düşündüren cümle ile karşılaştım ve sanki dostumla güzel bir sohbet masasındayım da onunla konuşmadan gözlerimizle anlaşıyor gibi hissettim kendimi.

Şu sözlerim Mevlana ya ait olduğunu bilmiyordum mesela;

Herşey üstüne gelip seni dayanamayacağın noktaya getirdiğinde sakın vazgeçme! Çünkü orası, gidişatın değişeceği yerdir!

Benim için eğitici bir kitaptıda. Bilmediğim birsürü şey de öğrendim. Misal; Kutadgu Bilig hakkında yazarın da bahsettiği gibi sadece duymuşluğum ve tekerleme gibi söylemişliğim vardı, hakkında birşey bilmiyordum. Belki okulda o bilgileride vermişlerdi ama hatırlamıyorum.  Ama şimdi önümde bir kitap macerası daha var, ''Toprak''. Tabi bir de kitaptaki ana konu Kaman lık var. Derin bir konu.   Kaman lık hakkında ağzına bir parmak bal çalınanlardanım artık, bakalım devamını nasıl getireceğim.

Kutadgu Bilig; Mutluluk Bilgisi. Okulda bize bu tercümeyi yapmaları bile yeterdi aslında. Düşünsenize ne kadar çok alıp okumak isteyen olurdu. Yazarı; Yusuf Has Hacip.

Satır aralarına sıkıştırılmış, Kumral Ada, Mavi Tuna  kitabına yapılan göndermelerde, herhalde 15 yıl önce okuduğum ve etkilendiğim, beğendiğim kitabı bir de 45 yaşımda okuma ve neler olacak merakına soktu tabi.

Hem polisiye hem parapsikoloji, anntropoloji olunca kitaba bayıldım. Alıp okumunazı tavsiye ederim.


 Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları : Su


 Kitap 18 Tl. ve Everest yayınları tarafından basılmış.

 Kitapkurdu anne Çiğdem
 

14 yorum:

hayat izlerim dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın "SU"yu, su gibi, sevgiler canım :)

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar,

Bu güzel kitap tanıtım için çok teşekkür ederim. (Defne Kaman) ismi dikkatimi çekti. Benim ilçemin ismi de KAMAN'dır.

Kitabı ben de çok merak ettim, inşallah kısmet olursa en kısa zamanda okumak istiyorum.

Selam ve dualarımla birlikte hayırlı Cuma'lar dilerim. Saygılarımla.

Oglak Kizlari dedi ki...

Tesekkür ederim. Ne kadar naziksin.

----------------------

Recep bey,

Demek siz de bir Kaman lı olarak kitaptaki kahramanların yeteneklerine sahip olabilirsiniz. Okuyun ltf kitabı ve yoklayın bakalım kendinizi.

Merakla sonucu bekleyen anne Çiğdem

Unknown dedi ki...

ay ben bu kitabı bilmiyordum.Buket Uzuner in kitaplarını severek okurum...bu kitabı hemen almalıyım.Mevlana nın sözüne bittim diyebilirim.bu paylaşım için çok teşekkür ederim...sevgilerle...

Oglak Kizlari dedi ki...

Arzu,

Çok mutlu oldum. Bakalım beğenecekmisin.

Operim
Kitapkurdu anne Çiğdem

Unknown dedi ki...

merak ettim çiğdem ne güzel anlatmışsın yada ne kadar etkilenmişsin ki beni de etkelidn yazınla.
söze bayıldım desem ezberime alıp sık sık tekrarlamalı.
mimin var bende kabul edersen.
sevgiler

mine dedi ki...

Buket Uzuner benim de özellikle üni dönemi en sevdiklerimdendi araya zaman girdi yeni kipatını aldım okuyacağım bir de istanbulluları okumalı

nazilliden gelen en son domateslerin içi bembeyaz ve çekirdeksizdi, daha öncekiler öyle değildi sen de öyle bir durum oldu mu ?

öpücükler

mine dedi ki...

ya bir de sen söyledin diye yağlı kağıt kullanmıyorum ama neden zararlı bilemedim anlatır mısın
teşekkürler : )

Oglak Kizlari dedi ki...

Mine,

Istanbullu seride çok güzel.
Yanlış hatırlamıyorsam spiralli kitaptı değil mi??

İpek hanım in domatesini bir kere aldım, begenmedim ve hiç almıyorum. Patateslerinide begenmiyorum. Zevk meselesi işte.

Yağlı kağıt; içinde domuz yağı bile varmış ve keşke bir tek domuz yağı olsaymış. Bilmediğimiz yağlarda varmış. Paketin üstünde de, fırında ısıtmayın falan yazıyor, bir bak istersen.

Eko anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Sezobigo,

Dur geliyom.


Meraklı anne Çiğdem

Burcu Kayhan dedi ki...

Merhaba,
Bu kitabı ben de bir solukta okudum, çok beğendim.Bir kere daha okumak istiyorum, 2. kitabı nasıl bekliyeceğim bilmiyorum.Çok güzel anlatmışsınız kaleminize sağlık.Mutlu haftalar diliyorum, sevgiler:)

Oglak Kizlari dedi ki...

Cafe Kanelo,

Ben de sizin blog daki otlara bayılllldım.
Bu kitanı bende beğendim. İltifatınız için teşekkür ederim.

Kitapkurdu anne Çiğdem

Adsız dedi ki...

Cigdem hanim merhaba,
Blogunuzu keyifle takip ediyorum birkac aydir. Sigara birakma konusunda Allen Carr - Sigarayi Birakmanin Kolay Yolu kitabini ozellikle tavsiye ederim. Cevremde ben ve esim dahil yaklasik 10 kisi bu sekilde birakti. Cok ucuz, cok kolay ve cok etkili bir yontem. İlk duydugumda hic inandirici gelmemisti ama gercekten ise yariyor. www.allencarr.com da quick links- read our stop smoking blog kismina bir goz atin lutfen. Tabii tum bunlari bu yontemi denemediginizi varsayarak yaziyorum...umarim yardimi olur. Kitabi once siz okuyun ki annenizin neden inatla icmeye devam ettigini anlayin. Bunlar benim kendi tecrubeme dayanarak soyleyebileceklerim. En kisa zamanda mujdeli haberlerinizi almak dilegiyle...
Ada kizi opuyorum tatli yanaklarindan.
Sevgiler,
Ozlem

Oglak Kizlari dedi ki...

Özlem,

Teşekkür ederim.
Ne güzel bir öneri ve tavsiye.
Yazmayı sevme sebeplerimden biri de bu. Çok çeşitli konular, insanlar. Paylaşılan bilgiler.
Iyiki varsınız, varız.
Kesin edineceğim kitabı. Annem bir bıraksa, artık dileyin benden ne dilerseniz.

Umutlu anne Çiğdem