1 Aralık 2012 Cumartesi

Alman Pastası, gençliğimin fenomeni.

Iyi akşamlar,

Aman ne çok yerdik biz Alman Pastası nı.
Bizim zamanımızda eminim, pastahanelerde ( şimdi pastane yada postane yazılıyor)  gerçek şeker kullanılıyordur diye teselli ediyorum kendimi.

Lise deydik herhalde Taksim de ki Mc Donald's da, Belgin le sıra bekleyip aldığımız burgerler.

Sonra yanına açılan ve bira servisi de yapan Pizza Hut favorimiz oldu o ayrı. İstediğin kadar ye servisi ne ilginç gelirdi.

Harbiye- Hilton da yüzme, jakuzi, üstüne Taksim e yürü ve Pizza Hut oradan dolmuş Bostancı ve minibüsle ev. Ertesi gün iş var ve zaten bunları yapmadan işteydim. Gençlik diyorum ya.

İşyeri Gümüşsuyunda olunca Cuma AKM de ki 19,00 klasik müzik konserlerini kaçırmazdık. Yılbaşı yaklaşıyor bak özledim. Ha sahi AKM de kapalı dimi. Pardon bakımda.

Birde Bostancı da yine Belgin le ( ne çok gezdik Belgin le , ne çok yürüdük )  duvarda oturup, kutu kola içişimiz. Lise bitmişti, Üniversite hazırlıktaydık o sene. Kutuda kola, şişede su almak ne komik geliyordu o zaman bize.

Hava bedava , su bedava şiirinin tarihe karıştığı yıldı o yıl :-)

A birde deniz otobüsü ne kıyak olmuştu bize; Avrupa yakasında bir saat daha fazla kalabiliyorduk, yaşasın. Hatta gündüz Airport adlı diskoda dans edip, ( Gayrettepe deydi galiba) kan ter içinde 17,00 Kabataş deniz otobüsünü yakalayışımız ha..ha.. Gündüz ve disko dikkatinizi çekerim.

Şimdi Fenülküler sistem olan yokuştan az çıkmadık Kabataş tan - Gümüşsuyu na.

Bir Alman pastası bana neleri hatırlattı. Buyrun bu akşam ilk denediğim tarif.

Orjinali; Yeşil Kivi de.
Link; http://yesilkivi.com/?p=2440



Malzemeler:
  • 2 tane yumurta
  • 3/4 çay bardağı erimiş tereyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 3 çay bardağı un
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
Kreması İçin;
  • 1 tane yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı seker
  • 50 gr tereyağı
  • 2,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 1 paket vanilya
  • Üzerine serpmek için bolca pudra şekeri
Yapılışı:
  1. Yumurta ve şekeri mikser yardımıyla iyice çırpın.
  2. Yoğurt ve eriyip soğumuş tereyağını da ekleyip tekrar çırpın.
  3. En son un ve kabartma tozunu ekleyip sadece malzemeler karışana kadar çırpın.
  4. Hamuru yağladığınız 24-26 cm çapındaki kelepçeli kek kalıbına boşaltın.
  5. 170 dereceli önceden ısınmış fırında fazla kurutmadan pişirin.
  6. Vanilya ve tereyağı haricindeki krema malzemelerini bir tencereye alın, iyice karıştırın ve göz göz olana kadar sürekli karıştırarak pişirin.
  7. Ocaktan aldığınız muhallebinin içine tereyağı ve vanilyayı ekleyip mikserle biraz çırpın. Kremayı kek soğumaya başlayınce yapmaya başlayın ki çok bekleyip kabuk tutmasın!
  8. Soğuyan keki kalıbından çıkartın, ortadan ikiye kesin ve kremayı alt kattaki kekin içine dökün, üzerini düzeltin.
  9. Diğer kek parçasını kremanın üzerine koyun ve pudra şekeri eleyin.
  10. Buzdolabında 4-5 saat dinlendirip servis edin.
Kaynak: Emine Beder, Pastalar & Kurabiyeler

Bide deniyorum haberin ola dedim Yeşil Kivi ye, hop bir mail geldi ben herşeyi bitirip pastayı dolaba koyduğumda. Ben krema tarifine şeker eklemeyi unutmuşum diye, eh geçmiş ola. 
Birde bayılıyorum bu blog lar arasında gelişen itinalı, sanal dostluklara. Teşekkür ederim Yeşil Kivi.

Kek in hamuru akışkan olmalı yoksa benimki gibi katı normal bir kek olur. Bir de küçük kap diil, en az 26 cm çapında olmalı kabınız. Ben ettim siz etmeyin.

İlk defa da yaptığım kekin resmini face de paylaştım. Buraya resim koyamayınca tabi.
Nostalji anne 







10 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

Ben küçük ama o yörede sevilen bir pastahaneden yerdim ama adını unuttum.Başvekil caddesinde, teyzemlere giderken,Şehremini de.
Ve evet eskiden yerdim,şimdi benimde aklıma getirdin,ne zamandır yemedim ben alman pastası :(
Burada nerede yiyebileceğimi de bilmiyorum bak.yarın Migros M Fırında bakayım ama ben diyetteyim.Çok kötüsünnnnn...

LEYLAnın KAHVE DÜKKANI dedi ki...

Ah ah ah bana da neleri hatırlattı Çiğdem bir bilsen :) Biz de üniversitedeyken çok yerdik haftasonları, Kızılay'a gezmeye giderken alırdık elimize.....

Anıları depreştiren anne Çiğdem :)

Özlemaki dedi ki...

ben de picassa'daki kotayı doldurmuşum. FB'a ekleyip oradan url yi alıyorum bloga. damak hafızası ne önemli bir şey değil mi öte yandan?

Elifim uyurken dedi ki...

ya Çiğdem 10 kilo fazlam var yapma bana bunu...
pasta falan bana haram uzun bir süre...

Hayat İzlerim, Kitap Sesleri dedi ki...

Çok severim ben de almn Pastasını deneyeceğim tarif canım :)

Meliha Duran dedi ki...

Ellerine sağlık. Bende buna benzer bir tarif yapmıştım, hatta galiba aynısıydı ama kaynak değişikti. Sonra baktım mayalı yapmış birçok kişi. Oktay Usta da hatta. Ben de daha yumuşak bir kek için mayalısını yapınca yayınlamaya karar verdim.

Belgin dedi ki...

Eline sağlık Cüneyt bayılır bu pastaya bende nadirde olsa yapıyorum.
Ah eski günler yaklaşık 27 sene falan oldu. Ne güzel anılar.
Canım,canım arkadaşım.

Oglak Kizlari dedi ki...

Aaa ben burada ki yorumlara cevap yazmamışmıyım yaw.

Buyrun;

Asortik,

Hadi en yakın pastahane den al ltf.
Afiyetle beni anarak yanında bide çay. Sonra diyete devam ama.

Kötü anne
----------------------------

Leyla,

Benim o ben.

Nostalji anne

-----------------------------

Özlem,

Türkçe konuş, gelmeyeyim İzmir e.

Cahil anne

----------------

Elif in annesi,

Mail adresime bir telefonunu yaz gurban.

-----------------

Dene ltf. Hayat İzleri. Çok güzel. Ben bitane daha yapacağımdır yarın.

-------------------------

Meliha,

Teşekkür ederim. Mayalı. Hımm..

-------------------------------

Deme Belgin 27 sene ha.

Şaşmış anne

mine tozanlıoğlu dedi ki...

ohooo o foto beni bitirir şu an itibarıyla ellerinize sağlık her ikinizinde
ne hoş ne güzelanılar bunlar kıymeti paha biçilmez olanlardan
Ada kızla da nice güzellerini eklemeniz dileklerimle...

Oglak Kizlari dedi ki...

Mine cim,

Sağol varol.
Umarım interrail anılarımız da olur Ada kız la.

Hayalci anne