17 Aralık 2012 Pazartesi

Lahana sarması

Merhaba,

Bu sabah Cem i gönderdikten sonra, baktım Ada uyuyor, haydi ben de biraz yatayım dedim. Nasıl olsa o saatte spor yapamam, sevgili komşum  rahatsız oluyor. Tam yattım, şöyle güzel gerine, gerine, aa o da ne bir vızıltı; SİVRİSİNEK.. yuh dedim. Amma uyku gitti, ya sivrisinek kızı yerse diye kalktım ve Ada kız ın cibinliğini indirdim, uyku da gitti tabi güle güle.

O sırada dışarıdan normal olmayan fazlaca köpek havlaması sesi duydum. Allah Allah dedim birde ne göreyim, karşı apartmanın kapısında 3 köpek bekliyor, çünkü; bir köpek içeride kalmış çıkamıyor. Onu bekliyor serseriler.

Aşağıya insem, o arada Ada uyanabilir ve korkabilir, dört döndüm evin içinde o sırada bir öğrenci çıktı apartmandan ve helal, köpeğin içeride kaldığını da farketti. Kapıyı açtı ama köpek ondan korkuyor, çıkamadı.  Bu çete köpekler insanlara hiç yaklaşmıyor ve gece dolaşıyorlar, sabah aydınlanmadan da ortadan kayboluyorlar. Birileri bu hayvancıklara eziyet ediyor, vicdansızlar.

Yaklaşık 2 saat hayvan orada kapalı kaldı ve arkadaşlarıda biryere ayrılmadı. En sonunda baktım Tarzan ve annesi geliyor, o hanım Tuzla barınağında gönüllü çalışıyor , kesin farkeder dedim o da kapıyı geçmesin mi. Derken otopark kapısından geçerken durumu farketti. Köpekle konuştu, içeride ki kuruğunu salladı, hanımefendi kapıya yönelince, köpek de  onu takip etti  ve mutlu son.

Ben de güzel bir oh çektim. Görünce bir teşekkür edeyim.

Ada kız ın bu aralar asiliği üstünde demiştim ya, yaşıtı Nil de öyleymiş, bir rahatladım ki sormayınız. Demekki bu da bir dönem ve geçecek ve ben kötü bir anne değilim. İkinci bir oh.

Ada okula geç bırakıldı ben bir arkadaşa sabah kahvesi baskını yaptım. Oradan birlikte pazara gittik, lahana aldık paylaştık, terzi ye uğradım, kasaba uğradım, yufkacıya uğradım ve sonunda eve çıkmadan Ada kız okuldan alıp eve geldim. Bu arada yağmur hiç şiddetini azaltmadan devam etti iyimi.

Bu ''iyimi'' nidasını sık kullanıyorum herhalde ki Ada da kullanıyor. Zilli.

Ilk defa lahana sarması yaptım bugün. Güzel oldu. Bence daha düzgün olabilirdi, lahana nın damarlarını kestikten sonra kalan parçalar daha çok olabilirdi amma yinede güzel oldu. Ölçü veremiyorum, göz kararı oldu.

300 gram kıymayı, az kimyonu, karabiberi, tuzu, 3 kuru soğan ve bir diş sarımsağı, az biraz zeytinyağını, biber ve domates salçasını ( birer çorba kaşığı), iyice kıyılmış maydanozu ve bir çay bardağı pirinç ve biraz bulgur u karıştırdım.

Lahanayı haşladım ve damarlarını keserek tezgaha yaydım ve uçların kapatmadan sardım.
Tencerenin dibine, kalan lahana ve maydanoz saplarını dizdikten sonra, sarmaları yerleştirdim.
Sıralama işlemi bitince  üzerine aralardan gözükecek kadar suyu ve bir kase kadar Yaz dan kalma domates sosunu koydum ve ağzını kapattım. Buhar çıkışından sonra 15 dk pişirdim ve soğuyana kadar ağzını açmadım.

Buyrun fotolar;



İpek Hanım Çiftliği, soğuk sızma zeytinyağım ve dolma içi ( iç arttı, yaprak sarmaya malzeme hazır)


Haşlandılar, geri planda ki yayla çorbası. Yaparken Kübra ve Selim i çağırsammı dedim ama sonra vazgeçtim, nede olsa ilk deneme, rezil olmak var işin içinde. Amma keşke çağırsaymışım, oldu bu iş.



Anne me sordum tabi. Tencerenin altına aman maydanoz sapı ve lahana diz dedi. Dizdim.


İlk sarma yerini buldu bile.


Sararken. Ada foto çekmedi, ben tek elle çektim. Sadece makinayı getirebilirm anne, tv seyrediyorum dedi ve gitti.



Son hali ne yetişemedim, foto pek parlak değil amma lezzetli oldu.
Yanına roka salatası ve Pazartesi bitti.



Ada dedi ki, anne Eda nın sarmaları 2 numara seninkiler 1 numara.
Aman bir kabardım ki sormayın.
Ada ve bu cümle pek kıymetli valla.

Bu akşam kızımla Winks kart oynadık. Hile yapışını bir görseniz çok şeker. Bu sefer bozmadım.
Bileğinin hakkıyla beni yendi valla. ( bir hile hariç)

Kızıma banyo yaptırdım, burnunu açtım ve zamanında yatırdım bakalım. Bir de Sudafed veriyorum sinüzüt için. 

Yarın oyuncak günü hadi bakalım.

Ilaç sevmeyen bağımlı anne.

4 yorum:

mine dedi ki...

canım benim çocukken ve hatta gençken neler yaptığımı hatırladıkça güleyim mi ağlayayım mı bilmiyorum ama hepsi geçiyor bu annelerimize de bağlı değil galiba dönem işte acil şifalar sağlıklı günler diliyorum
offf tembellik etmeyip lahana almalı bizimkiler de istemeye başladılar dolma

Begonvilli Ev dedi ki...

Nasıl da güzel anlatılmış yaşamın içinden anekdotlar:))Köpekciğin kurtulmasına sevindim. Dayanışmaları insanlara örnek olmalı. Lahana sarmasına bayılırım. Yanına şöyle kuru naneli bir süzme yoğurt ve salçalı bir sos ile ne güzel olur. Ellerinize sağlık. Ada kıza nazar değmesin. Tatlı yanaklarından öpün benim yerime.

ayak izleri-sevgi dedi ki...

beyaz lahana sarması.. nasıl severim nasıl severim.. uzun zamandır da yemedim ama.. anneme acil sipariş vermem lazım..
ellerine sağlık..

Oglak Kizlari dedi ki...

Mine,

Evvet tam zamanı.
Haydi, fotoğrafları bekliyorum.

Begonvilli ev,

Sağol. Evvet örnek olmalı. Haklısın. Salçalı soso aklıma gelmedi, evet çok haklısın harika giderdi, tüh.

Sağol öpmem mi.

Sevgi,

Sipariş vermek daha akıllıca tabi,

Neşeli anne