20 Şubat 2013 Çarşamba

6 yaşında ki kızımın gece bizi ürküten diz ağrısı.



Merhaba,

Pazar gecesi kızım bizi korkuttu. Saat 03,30 da bir ağlama ve anne sesi, kızımmm.. diye koştum.
Dizim ağrıyor demez mi, hay Allah ne yapılır, bir kızarıklık yok, şişme yok, ne yapsak. Yanına uzandım, biraz konuştuk. Ne dese beğenirsiniz, anne ''bone'' un Türkçe si nedir, ''kemik'' kızım.
Anne kemiğim ağrıyor ya, büyüyüyorum diyedir, Billur la Berrak ın da ağrıyordu ya, olabilir kızım.


Biryandanda Allah Allah, neler konuşuyorlar, neleri kaydediyorlar diye hayretler içerisindeyim.

Düşününce, evet ya olabilir dedim ama aklımdan da neler geçiyor, hah geçen gün düşmüştü acaba şimdi mi çıkıyor acaba cimnastikte mi bişi oldu.... vs. O arada yine anne artık dizim değil dirseğim ağrıyor demez mi. Neyse salonda ki yatağı açıp birlikte uyuduk, sabah geç kalkınca okul da o-gün yalan oldu tabi. Zaten sömestr den sonra birtürlü tempoyu tutturamadık.

Bugün dr a gidecektik ama  Pazartesi leri çok yoğun oluyor ve ağrı geçmiş olduğu için  ve internette de hakikaten Ada kızın şikayetlerinden ''büyüme'' olarak bahsettiği için yarın a Salı gününe erteledim, gitmişken şu sol ayak içe basma işini de soralım. Bakalım hayırlısı.

Bugün Çarşamba ve dr. a götürmedim, ağrı falan yok. :-)

Şu sitede şu tarz bilgiler verilmiş;
http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/buyume-agrilari/74

Birçok anne-babayı telaşlandıran, üzen, hatta gece yarıları kucaklarında çocukları ile hastanelerin acil servislerine koşmalarına neden olan bacak ağrıları… Günboyu keyifle koşup oynayan yaramaz çocukların akşam olunca ağlayıp sızlanmalarına neden olan diz ağrıları… Küçük çocukları olan ailelerin hayatında ciddi sıkıntılar yaratan, hekimleri teşhis ve tedavide zaman zaman güç duruma düşüren ‘büyüme ağrıları’nın diğer bir özelliği de kısa sürede geçmeleri, gece ağrıyla uyanan çocukların 15-20 dakika sonra uykuya dalmaları, sabah neşeyle uyanıp hiçbir şey olmamış gibi keyifle koşup oynamaları…


Büyüme ağrıları 3 – 10 yaş arasındaki çocukların % 20 sinde genellikle akşamüstü veya gece uyku saatlerinde görülen geçici ve hafif ağrılardır. Bacakların hemen her yerinde görülebilirler: diz ve ayak bileği eklemleri, baldır ve uyluk kasları ağrının tipik yerleşimleridir.


Büyüme ağrıları gezicidir: bir gün sağ dizi ağrıyan bir çocuğun başka bir gece sol bacak kasları veya her iki uyluğu ağrıyabilir.


Büyüme ağrıları geçicidir: Ağrıyla uykudan uyanıp masaj, sıcak su şişesi, ağrı kesici ilaçlarla zar zor uykuya dalan bir çocuğun ertesi sabah uyandığında hiçbir şikayeti yoktur, bazen de o gece ağrıyan yer bir daha hiçbir zaman ağrımaz.


Büyüme ağrıları masumdur: Bazen kendiliğinden, bazen biraz masajla, bazen anne veya babanın kucaklarına veya koyunlarına almasıyla geçer.


Büyüme ağrıları düzensizdir: Haftalar veya aylar sonra aynı veya karşı bacakta tekrar ortaya çıkabilir veya sık sık tekrarlayabilir.


Büyüme ağrıları ürkütücüdür: Keyifli bir gün geçirmiş bir çocuk gecenin bir yarısında ağlayarak uyanıp anne babasını korkutur, akıllarına kötü hastalıklar getirir.
Büyüme ağrılarının nedeni belli değildir, tıp dünyasında yüzyıla yakındır bu konuda araştırmalar yapılmasına rağmen henüz bir ipucu bulunmamıştır.


Büyüme ağrıları eğer aileyi korkutacak kadar sık oluyorsa, hep aynı bölgede tekrarlıyorsa, kızarıklık, şişlik gibi bulgular görülüyorsa, ertesi gün ağrı geçmiyorsa, topallama, kilo kaybı, dermansızlık gibi şikayetler de varsa çocuk mutlaka bir çocuk ortopedisi uzmanı tarafından değerlendirilmeli, ağrıya neden olabilecek ciddi hastalıklar yönünden incelenmelidir.

Sonuçları yine burada paylaşırım.

Bugün 20.Subat Ada kız, kendisi bilerek,  ilk aşısını oldu. Sessiz sessiz epeyi bi ağlamış. Bizi görünce hepsi zıplarlardı ama bu sefer süklüm püklüm oturuyorlardı. Miniklerim.

Okullarda İstanbul Bronşiti diye bi hastalık var, Ada kız ın burnı tıkalı, umarım hastalık olmadan atlatırız.

Menü; bulgur pilavı, nohut, salata.

Kalın sağlıcakla
Rahat anne

8 yorum:

Tijen dedi ki...

Yazık onlara ya! Büyümek sıkıntılı şey, kuzularımızı gördükçe... Maya'cığım da sallanan dişlerini gösterip duruyor bu ara. Üçüncü dişi sallanıyormuş, eli sürekli dişinde.

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Canım geçmiş olsun; sizi üzen bir şey olmasın da, sevgiler çok ...

Beyza Ersoy dedi ki...

Geçmiş olsun. İnşallah tekrarlamaz. Çocukluğumda benim de diz-eklem ağrılarım olmuş ve uzun sürmüştü. Büyüme sebepli sanılmıştı. Sonradan ateşli romatizma atlattığım ortaya çıktı. Belki de ikisi birleşmiştir. Allah bilir. Büyüme sebeplidir diye ilaç da vermemişti ailem, çok ağrı çekmiştim.
Selamlar,

asli@ b dedi ki...

Günaydın Çiğdem'cim,
Geçmiş olsun çook. İst.bronşitini 2 hafta kadar önce, yüksek ateşle geçirdik, Bursa'ya kadar gelmiş :)
Aman dikkat edin. Ada'yı öpüyorum!

Elifim uyurken dedi ki...

Adacım büyüyor demekki..
aman en büyük ağrıları büyüme ağrıları olsun ..
öptüm canım..

ayak izleri-sevgi dedi ki...

hay allahım.. büyüme ağrısı diye birşey mi varmış..ben hiç duymamıştım..

AsOrTiK dedi ki...

ne kadar uzun zaman olmuş uğramayalı. bu arada ada kız bile büyümüş, ya da büyümeye başlamış:))
çok geçmiş olsun. umarım daha iyidir.
ve sen de iyisindir rahat anne:)
sevgilerimi gönderdim:))

Oglak Kizlari dedi ki...

Tijen,

Maya Ada dan küçük değilmiydi, dişler erken mi gitti, benim kız mı geç kaldı, ay.. ay..

Panik anne

--------------------------------

Hayat İzlerim, Yok şükür.

Rhat anne

------------------------------

Aslı,

O zaman, Marmara gribi bu :-)

Şakacı anne

----------------------

Özlem,

Katılıyorum.
Kolay gele.

Dost anne

--------------------------

Sevgi,

Ya, bi de kendisi teşhis koydu ya, çok güldük.

Büyümüş de küçülmüş kız annesi.

---------------------------

Asortik,

Iyiyiz, bi de ev bulsak bu gelişimiz de ohhh, değme keyfime.

Seni de görsek fena olmazdı hani

Hevesli anne

-----------------------

Beyza,

Sağol paylaşımın için. Aklım çıktı. Hemen dr. aradım, ateş var mı dedi, yok dedim, gribal enfeksiyon var mı dedi, ara ara tıkanıyor dedim, ağrı var mı dedi, yok dedim, yok bişi yürrüü dedi. Oh dedim.

Minnettar anne