11 Eylül 2013 Çarşamba

Turvak ve Peygamber devesi

Merhaba,

Geçen sene katılmıştık Turvak etkinliklerine, bu sene de Yaprak tan rica ettim, aman sömestre ayarla bize diye ve  Turvak tan gelen e-mesajı ona ilettim. O da tamam dedi ve ekledi, aa..aa fotoğrafta ki Ada değil mi.

Evvet, artist kızım benim. Nazar değmesin.



Dün gece ki, ot toplama seansında karşılaştık kendisi, ile tam da aynısı değil sanırım ama aynı ağır hareketler. Bi de sevimli. Gitmedi el arabasından.

Daha önce de denk gelmişti, hep otların arasına saklanmış oluyorlar. Elime gelmiyorlar. Ama yusufçuklar ( Dragon fly) geliyor :-)



Sıcak ve ılıman ülkelerde yaşayan, genellikle yeşil renkte ve ortalama 5 cm boyunda, düz kanatlı, çok obur böcek türü.

        Eski biyoloji kitaplarında Peygamber devesi, bitki ve küçük böcekler ile beslenen böcek türü olduğu yazılıyor. Radyasyonun mücizevi etkisi sayesinde Peygamber devesi çok iri ve tehlikeli canavara dönüştü. Onların büyüklüğü ve fiziki kabiliyetleri tüm canlılara meydan okuyacak derecede gelişmiş. Normalde cızlarla beslenir, insanlara pek saldırmaz, ama göç mevsimlerinde çok saldırgan oluyorlar. Peygamber devesi yakın mesafede çok tehlikelidir, jilet gibi keskin pençeleri ile bir kaç saniyede herkesi param parça ediyorlar. Böyle bir saldırıya uğrayan Peygamber devesinin kurbanı bazen felç oluyor, bazen ise hiç bir şey göremez, yani kör oluyor.


        Peygamber devesi çevredeki zaralı böceklerin denetim altında tutulması için oldukça yararlıdır.Özellikle bahçelerini böcek ilaçlarının zararlı etkisinden,uzak tutmak isteyenler,bahçelerindeki böcek miktarlarını dengelemek için doğal yollara yönelirler.En etkili çözüm yollarından biri de,zararlı böcekleri yiyerek beslenen peygamber devesini daha yakınan tanımaktır.Böcek ilaçları yalnızca tehlikeli olmakla kalmayıp,genellikle yararlı böcekleri de öldürüp,köklerini geride bırakabilirler. 
Türkiye de zararlı böceklerin denetimi için,kimyasalların yaygın olarak kullanılmasına karşın,zararlı olmayan yöntemler üzerinde de çalışmalar yapılmaktadır,Örneğin,Antalya da Narenciye ve Seracılık Enstitüsü,turunçgiller için iki tür yararlı böcek satmaktadır.Dünya nın hemen her yerinde zararlı böcekleri yiyerek beslenen ve böylece doğaya çok yararlı bir hizmette bulunan, hem de ücretsiz olarak, peygamber develerine rastlanmaktadır. 
Peygamber devesi yaşamının büyük bölümünü kıpırdamadan başının altında büktüğü iki ön ayağı ile dua eder ya da meditasyon yapar gibi geçirdiğinden,pek çok insan doğaüstü bir canlı olduğunu düşünmektedir.

        Yaklaşık 1800 farklı türü bulunan peygamber devesinin boyu 1 santimetreden 25 santimetreye dek değişim göstermektedir.Kutuplar dışında,dünyanın hemen her bölgesinde yaşayan peygamber devesinin yaygın olarak görüldüğü yerler tropikal ve güneşli iklimin yaşandığı bölgelerdir,Türlerine göre açık kahverengidenn,parlak yeşile dek değişim gösteren renkleri genellikle çevrelerinde bulunan otların,yaprakların,çiçeklerin ve dalların rengiyle uyum içindedir.Egzotik lavanta ve pembe orkideye benzer renklerde olan en güzel türleri Güney Asya da yaşar.Bunlundukları ortama uygun renklerde olmaları, hem düşmanlarından gizlenmelerine,hem de avlarını kolaylıkla yakalamalarına yardımcı olur. 
İyi bir danak zevkine sahip olan peygamber devesi,başarılı bir avcıdır da.Av stratejisi,kusursuz görüş açısına,sessizliğine,sabrına ve şaşırtıcı hızına bağlıdır.Kanatları olmasına karşın,zamanının büyük bölümünü kıpırdamaksızın geçirir ve onu çevresinden ayırt etmek oldukça zordur.Bire yaprağı ya da çiçek tomurcuğunu andıran hayvan avının üzerine atlamak için en uygun zamanı sabırla bekler.Saldırdığında,bir hayvanın sahip olabileceği en hızlı kas hareketlerinden biriyle hareket eder.O denli hızlıdır ki bir insan onu göremez bile.Beslendiği böceklerin çoğu,insanlar tarafından zararlı olarak nitelendirilen böceklerdir. 
Yaşam aralığı,bir yılın ilkbahar aylarından,sonbahar aylarına dektir.Yavrular,ilkbaharda havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte yumurtadan çıkmaya başlarlar.Yumurtadan çıktığında,tıpkı kanatsız erişkinlere benzeyen yavrular sonraki birkaç ay boyunca,dış kabuklarını 5,10 kez değiştirirler.ve her seferinde biraz daha büyürler,Yaz sonlarında ise artık erişkindirler.Çiftleşmeleri de oldukça ilgi çekici bir konu olmuştur.Çünkü bazen dişi peygamber devesi,çiftleşme sonunda erkeğinin başını yer.Daha sonra da dişi,içinde 30 dan 300 e dek değişen sayıda yumurta bulunan yumurta keselerinin üzerini kaplayan koruyucu tabaka sayesinde kış boyunca korunur.Yeni yavruların yaşam ilkbaharla birlikte başlar. 
Sık sık çekirgeyle karıştırılır ama benzersiz üçgen başı onun en belirgin ayırt edici özelliğidir.Altı bacağı vardır,ama öndeki iki bacağı sürekli başının hemen altında kıvrılmış olarak durur.Başını bir yandan diğer yanına döndürebilen tek böcektir.Bu hareketi,avını araştırması sırasında iri gözlerini odaklarmasına yardımcı olur. 
Yukarıda okuduğumuz bu yazıdan da anlaşılacağı gibi,aslında böceklerin ne kadar yaralı olduğunu anlamışızdır,ama ne yazık ki pek çok insan hala, En iyi böcek ölü olandır,bu zihniyet halen değişmedi,.Her böcek zararlı değilidr,Bu yazımda Peygamber Devesi nın doğa nın dengesini koruma da ne kadar çok değerli olduğunu anlatmaya çalıştım,umarım az da olsa bilgilenmişizdir. 
Ezerek öldürmeden lütfen bir kez daha düşünelim,böceklerin aslında doğal dengenin önemli yapıtaşlarından bir olduğunu unutmayalım............................ 
En Kanlı Birleşme: Peygamber develeri en kanlı cinsel birleşme örneğini sergiliyorlar. Dişi peygamber devesi çiftleşme anında kendisini yiyecek olarak sunan erkeğin kafasını kopararak yemeye başlıyor. Ancak peygamber develerinde sinir sisteminin merkezi kafada değil de vucutta olduğu için çiftleşme devam ediyor.

Kaynak için bir tık. 
Yine vakit yok.
Kalın sağlıcakla.

Not;  kızım bir snorkel yaptı ki bugün deniz de. Diyor ki; geçen balığı gördün mü anne. Bi balık kumun altına saklanıyor anne. Dönüşte net ten gösterecektim. gördüğü balıkları  ama bitap düştü, uyudu.

Kızı yemek yemeyen anne


3 yorum:

mine dedi ki...

Yani şimdi seveyim mi korkayım mı peygamber devesinden tam bilemedim hani ot toplarken falan kesikler atarsa diye baksana felç falan diyorsun bilemedim
Bu arada yakışır fıstık Ada kıza artistlik öpüyorum )))

mandalincikmazi dedi ki...

Ada büyüdü maşallah böyle gözümüzün önünde büyümesi ne güzel
yolu açık olsun .........

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Ada çok şeker bir kız oluyor büyüdükçe. Peygamber Devesinden de çok korkarım ben :)