2 Eylül 2013 Pazartesi

Yalı çapkını


Merhaba,

Bu sabah güzel ve değişik bir kuş sesine uyandım. Hemen dönüp baktım, balkon a tünemiş ve dönüşümden ürkmüş, kendisine göre koca gagalı, güzel renkli bir kuş.

Bakıştık, sonra uçtu. Aldı mı beni bir merak, Yalıçapkınına benziyor ama o kadar değerli bir kuş ki, konduramıyorum.

Kahvaltıdan sonra hemen net i kontrol ettim. Evvet Yalıçapkını. :-)

Yalıçapkınıgiller

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Vikipedi:TaksokutuVikipedi:Taksokutu
Yalıçapkınıgiller
Alcedo caeruleocephala
Alcedo caeruleocephala
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Coraciiformes
(Gökkuzgunlar)
Familya: Alcedinidae
(Yalıçapkınıgiller)
Rafinesque, 1815
Cinsler
Alcedo
Ceyx
Ispidina
Dış bağlantılar
Commons-logo.svg Wikimedia Commons'ta Yalıçapkınıgiller ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies-logo.svg Wikispecies'te Yalıçapkınıgiller ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.
Yalıçapkınıgiller (Alcedinidae), gökkuzgunları (Coraciiformes) takımına ait bir kuş familyasıdır.
Familya üyeleri tüm dünyada yayılış gösterirler. Afrika'dan Avustralya'ya kadar olan bölgede bulunurlar. Tek tür Alcedo atthis Avrupa'da ve kuzey Asya'da görülür (İngilizcesi kingfisher). Familyanın kökeninin aslen Asya olduğu sanılmaktadır.
Başları büyük, boyunları kısa, gaga uzun ve kuvvetlidir. Ormanlar ve sulak alanlar yayıldıkları bölgelerdir. Böcekler, sürüngenler ve balıklarla beslenirler. Yuvaları toprakta dikine, galeriler şeklinde ya da ağaç kovuklarındadır. Yavrular yumurtadan çıktıklarında çıplaktırlar. Suda yaşayanlar aniden suya dalarlar.
Üreme bölgeleri genel olarak tatlısu kenarlarıdır, kısmen deniz kıyısında da bulunabilir, yuvalarını kum duvarlara açtığı oyuklara yapar.
Bulunduğu yerler Gediz Deltası, İzmir-Bakırçay Deltası, Muğla-Güllük, Muğla-Bodrum, Mersin, Ankara mogan, eymir gölü. Aynı zamanda Adana'nın Mersin'e doğru yer alan bölümlerinde sulak (su kanalları vb.) alanlarda da yaşar. Ayrıca İstanbul boğazında da görülmüştür. İzmir alsancak pasaport vapur iskelesinin arka duvarında ve körfez içindeki mendirekte de gözlemlenmiştir. Yerli bir kuş türüdür,göç olayı yaşamamaktadır.
Yalıçapkını sulak alanlarda suya dalarak yakaladığı balıklarla beslenir. Ayrıca 1.3 saniyede avını yakalayabilme yeteneğine sahiptir.
Genellikle sesiyle kendini farkettirir,aynı zamanda havada asılı kalabilen bir kuş türüdür. Dimdik tüner ya daöne doğru eğilir,genellikle uçuş esnasında öter, avlanma esnasında havada asılı kalarak avını tespit eder ve dik bir şekilde dalışa geçerek avını yakalar, avını kolay yutabilmesi için avını baş tarafında yani kılçıklarının yönünde yutar.
Yerel adlar
Yalı çapkını-mavi çapkın,yalıcı / Denizli
Bahri
Yerel adı: Rivayete göre, kuşu havada asılı kalırken gören yalılarda oturan genç bayanlar "vayy çapkına bak,bizi gözlüyor" demişler ve o günlerden sonra da kuşun adı çapkına çıkmıştır. Ünlü şarkıcı Suavi bu kuşdan esinlenerek yalıçapkını adında bir şarkı da yapmıştır.

Bir de foto;
 Yalıçapkını


sabah kahvaltıda, asma yaprağında keçi peyniri vardı, hemde çiftliğin nefis çift pişmiş keçi peyniri ıhm... Bir tık ltf.



Kalanlar. Yaprak face e foto koyunca Gökçe den, deneyeyim dedim. Çıktım mutfaktan, koparttım yaprakları asma dan. Ohhh keyfe bak. Nazar değmesin. Amin. Güzel oldu, yaprak çıtırımsı, peynir tuzlu, başarılı. Ada denedi ve yemedi, sürpriz olmadı. :-)



Soframız, Ada yine keyifsiz neden, yemek zamanı. Çırpı kızım dün deniz de kaburgalarını saydık. Neyse sağlıklı olsun da zayıf olsun. Mühim diil.

Bu arada kızım bisiklete biniyor yaw. Bir gün omuzlarından tuttum, bahçede koşturduk. Ertesi gün hoop. Çocuklar muhteşem.vesselam.

Bir de dün akşam tv de bir film izledim. Carlos. Tavsiye ederim. Abdullah Çatlı nın kitabını okumuştum, konu aynı, sanki o kitabın filmini izler gibi oldum.









Kalın sağlıcakla
Geveze anne

4 yorum:

emreyle hayat dedi ki...

güzel bir sürprizle uyanmışsın sanırım günün güzel geçecek :)

Unknown dedi ki...

Kantaron otu yazını bekleyen biri var burada Çiğdem'cim...
Hadi amaaa??

Begonvilli Ev dedi ki...

Benim gibi bir doğa tutkununa çok hitabeden bu harika post için teşekkürler. Öyle keyifle okudum, fotoğraflara öyle daldım ki:)

Oglak Kizlari dedi ki...

Emreyle hayat,

Falcı yorumu gibi olmuş. Derhal kaaveye bekliyorum.

Fırsatçı anne

-------------------

Mine,

Kamtoron değil, Kudret narıydı Mine m.

Acaba diyen anne

-----------------------

Begonvilli,

Sağol varol.
Gururlu anne