18 Eylül 2014 Perşembe

Güneşte kurutma biber salçası nasıl yapılır?

Merahaba,

Yıllardır ister dururum, domates ve biber salçalarımı güneşte yapmayı. En az üç kere denedim olmadı ama bu sefer kimseyi dinlemedim, bastım gözüne tuzu ve bingo, harkulade salçam sadece 3 günde oldu. Eylül ayı ama buralar hala çok güzel güneşli.


Daha önceleri az tuz koyup salça yapma denemeleri yapmıştım. Bu sefer salçayı ağzınıza tadımlık aldığınızda dilinizi ısıracak kadar tuzlu yaptım. Yemeklere hiç tuz koymam yada kısır v.s. gibi tariflere olur biter. Tuzlar İpek Hanım Çiftliğinden.  Yarım kilosu 5 Tl ydi en son ben aldığımda.


Yeterince tuz koymadığımda, ilk günden ya fışırdıyor biberler yada ertesi gün üstü küf gibi beyaz oluyor. İyisi mi baştan tuzunuzu biraz fazlaca koyun.
 

Ben 3 kilo aldım biberi pazardan. Kilosu 2 Tl ydi. 3, 3,5 olan da vardı. Geçen Kış salçamım kavanozuna 17 Tl verdiğim düşünülürse, karınca gibi çalışmam lazım bu konuda.


Yıkadım, çekirdeklerini ayıkladım. Bu foto flaş lı.


Bu foto ise flaşsız. :-)


Ve koydum minik blender ime biberleri, bızzztt . Arçelik veya Beko markasından şaşmam. Yurdumun bu köşesinde bile servis ağları çok kuvvetli. Ortaca da yaptırdığımda ( 12 km ) Dalyan a eve gönderdiler ki harika bir çalışma.


Böyle böyle biber pürelerini tepsilerime yaydım. Çok kalın olmamalı biber püresi ki, güneşte çabucak kurusun, suyunu çeksin.



Renkler çok hoş değil mi.


Dolduğu an.


Balkona koydum.


Üst balkon en iyi güneş alan yerimiz.
Üstüne de eski sineklikli tel kapıyı koyuyoruz. Üzerine de taş böylece hem börtü böcek gelmiyor hem de tel uçmuyor.


Bir büyük, iki küçük.


Balkonun manzarası da fena diil.



Sonraki gün, tepsilerde ki biber püresi bu haldeydi.
Hergün en az iki kere karıştırmalı ve tekrar yaymalısınız tepsilerinizde ki püreleri. Ve dikkat edip çok kurutmamalısınız.


En kuru halleri, sadece ve sadece 1,5 küçük kavanoz- yarım kilo bile değil- salça çıktı. Ama biliyorum ki, ekim sırasında biberlere ne ilaç koydularsa  artık, onun dışında hiçbir katkı maddesi yok. 

Aslında salça mutfağımız için çok önemli, düşünsenize, herşeye salça ile başlıyoruz yemek pişirirken.
 



Böyle bir güzel toparladım ve kavanoza koyup, kaşıkla sıkıştırdım. Üzerine de zeytinyağı ekledim.
Tadına da baktım, tuzlu ama harkulade. Mütavazi olmayacağım vallahi. Bağışlayınız.
Siz isterseniz acılı da yapabilirmisiniz. Ben yapmadım.

Afiyet olsun.

Kalın sağlıcakla
Salça güzeli anne

3 yorum:

Tolga Baykaya dedi ki...

Balkon kapısı yerine tülbent kullanırsanız daha iyi olur toz vs kaçmaz yoksa kışın yemeklerde dişleriniz tozlardan dolayı çıtırdayabilir :) yaşanmış bir olaydan kesit verim dedim :)

Oglak Kizlari dedi ki...

Ha..ha.. Tamam Tolga aklımda tutacağım.
Kızlara ve eşine selam.
Kenger?

Meraklı anne

Hayat İzlerim, Kitap Sesleri dedi ki...

Ellerine sağlık. Ben biber salçasına bayılırım :)