28 Mart 2013 Perşembe

Evde yüz için nemlendirici kremi yapımı 2

Iyi akşamlar,

Bu ''post'' hem en popüler yayınlarım arasına girmiş, hem de neredeyse tüm arkadaşlara ''face'' den yazılan bir bilgi olmuş. Bu sabah Gülçin de sorunca; ben de dedim ki hadi devamını daha detaylı yazayım.

Hem bugün krem de yapmam lazımdı, fotoğrafta çekeyim dedim. Pek randımanlı olmadı, Ada kız ın arkadaşı vardı bana yüz vermedi. Fotoğraf çekmek istemedi, e benim ellerim de yağlıydı. Sonuç kötü fotolar oldu ama yine de bu post un bana gelen sorulara ilaç gibi olacağını düşünüyorum.

Buyrun;

Sizin de cildiniz benim gibi kuru, çok kuruysa, tarifini vereceğim bu krem günde iki yada üç kez kullanımla, bazan tek kullanımla ( Yaz mevsiminde) cildinizi müthiş rahatlatıyor. Üstelik dışarıdan aldığımız kremlerde kullanılan birsürü katkı maddesi yok.

Tabi ki eczaneden aldığım yağların ve boraks ın içeriği çok detaylı sorgulanabilir ancak yine de ben inanıyorum ki, dışarıdan alınan birsürü yabancı maddeye göre dua okutturur.

Malzemeler;

Üç çorba kaşığı zeytinyağı ( Saltuksoy, soğuk sıkım kullandım )
Yarım çorba kaşığı ceviz yağı.
Bir çorba kaşığı susam yağı ( Labaratuvardan aldım, Çiftlikten aldığımı sadece Ada kız a kullanıyorum)
Bir çorba kaşığı badem yağı
Yarım çorba kaşığı bal mumu ( aktarlarda bulabilirsiniz)
Üç buçuk çorba kaşığı mürver çiçeği losyonu ( aktarlarda bulabilirsiniz, losyonu siz kendiniz yapıyorsunuz, yani sadece kuru çiçeği aktardan alınacak)
Yarım tatlı kaşığı boraks ( eczanelerden bulunabiliyor)
İstenirse bir veya iki damla esans yağı. Ben Limon yağı ekledim bu sefer.

Yapılışı;

Mürver suyu bu sefer kullanmadım, onun yerine 3,5 çorba kaşığı suya adaçayı demledim. İçinede sıcakken boraks attım ve karıştırdım. Demlenmesi ve soğuması için bir kenara koydum.

Eğer adaçayı yerine mürver kullanmak isterseniz, bir gece önceden bir yada iki tutam mürver i bardağa koyup üzerine sıcak su koyup, sabahına demlenmiş olarak da  kullanabilirsiniz.

Daha sonra hep bu işlemlerde kullanacağınız bir cezveye tüm malzemeyi koyup, benmari usulü eritmelisiniz. ( Balmumunu bıçakla ve dikkatle keserek kullanabilirsiniz). Çok kısa sürede eriyorlar. Bu sıvıyı, cam bir kaseye aldıktan sonra üzerine kenarda bekleyen, borakslı adaçayı suyunu ekleyince sıvı hemen koyulaşıyor ve renk değiştiriyor zaten. Bir süre karıştırarak soğutmaya başlıyoruz, sonrasında hava soğuksa balkona koyup arada gidip gelip karıştırmanız da çabuk soğumayı kolaylaştırıyor.


Sıvının cam kaseye koyup, borakslı, adaçayını ekledikten sonraki hali.


Krem yapacağım zaman ortaya çıkan ''cadı'' kutum. Cem öyle isismlendiriyor. :-)


Yararlandığım kitap.


Evde olmayan son anda alınan badem yağı. Normalde labaratuvardan daha büyük şişelerde alıyorum. Bugün acil iş -küçük - oldu. (7 Tl )

Sonra da daha önceden ayırdığınız eski bir krem kabına kreminizi boşaltıp, buzdolabına kaldırıyorsunuz. İsterseniz bu aşamada herhangi bir sevdiğiniz kokuyu ekleyebilirsiniz. Ben bu sefer limon yağı ekledim.

Ertesi gün kullanıma hazır olacaktır. Yaz mevsiminde hep dolapta tutup, kullanınca çıkarılmalı, Kış mevsiminde ise işlem keyfinize kalmış.

Kase de kalan sıvıyıda bu akşam Ada dahil herkes kullandı. Ada kızın suratı bir parladı ki sormayın. Tabi onun cildi yağlı. Nazar değmesin.

Maliyeti nedir dediğinizi sorar gibiyim. Ucuz değil. Pahalı da değil. Aktarlara gittiğinizde birsürü doğal krem görüyorsunuz 10 Tl den satılıyor ama nedir bilmiyorsunuz yada Clinique de 200 Tl ye de var. Çalışırken alırdım ama emeklilik hayalim, ekmek hamuru ve kendi kremlerimi yapmaktı. ŞÜKÜR.

sonuç;



Bir kere malzemeleri satın alıp, benim gibi kutu yaparsanız gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Gliserin filan da bulundurunca, el kremi, yüz kremi, kolonya v.s. herşeyi yapabiliyorsunuz.

Kalın sağlıcakla
Cadı anne



 

 






7 yorum:

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

Harikasin canim her zamani dogalliktan yanayim.

Nilgün Komar dedi ki...

Alt tusu ile ayni anda 3 e bas birak
kalp cikacak...
Sevgiler..

anne eli gibi dedi ki...

aslında uğraşsak her şeyi evde yaparız ama başka şeylerden böyle şeylere fırsat bulamıyor mecbur hazır alıyoruz.malzemeleriniz alırsam mutlaka deneyeceğim

asli@b dedi ki...

Süpersin Çiğdem'cim,
Ben krem kullanmayarak doğal olarak çözüyorum bu olayı ;D

Nil dedi ki...

Vay be helal olsun. sanırım benim de emekliliğimi beklemem gerekecek -ki hayal gibi görünüyor. ben bu kadar uğraşamam sanırım.
ellerinize sağlık. harikasınız.

Sevgi dolu bir dünya bu dedi ki...

Bize ilham kaynağı oldun çok teşekkürler,evet hazır kremlerin içindeki kimyasalların haddi hesabı yok,birşeyi yaparken başka birşeyi yıkıyor..herşey doğal olmalı aslında..

aysun dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.