26 Eylül 2014 Cuma

Pepeçura tarifi

Merhaba,

Kardeşim buraya doğru yolda.
Hey yerde fırtına uyarısı, uçak 25 dk rötarlı. Kemerini hiiç çıkarma dedim.

Burada da anons etmişler; Cumartesi sabah tan itibaren fırtına ve yağmur diye.
Evet, evet anons yapılıyor. Biz duymuyoruz ama mutlaka haber veren oluyor. Ne mi yapıyoruz; hazırlık. Uydu kablosunun ucunu Tv den çıkarıyoruz, dışarıda uçacak yada ıslanacak birşey bırakmıyoruz. Burada fırtına olduğunda, demir sandalye bile uçabiliyor. Bisikletleri içeri alıyoruz. Bazı pancurları kapatıyoruz, elektrik kesilebilir diye, mumlar, generler kolay ulaşılabilir yerlerde oluyor v.s.

Şehirde hava durumunu takip etmezken burada mutlaka hergün kontrol ediyoruz. Doğa dayız tabi, dikkat etmek gerekiyor. 

Hayırlısı.

Onu almaya gitmeden bir ''post'' yazayım değil mi?





Bahçemizde ki üzümler, siyah ve muhteşem kokuyorlar. Hatta Ada kız ın camı açık olduğunda, yukarıya çıktığımızda ki kokuyu size anlatabilmem herhalde mümkün olamaz, olamaz.


Geçen sene toplayıp, üst arka, harika güneş alan balkonda kurutmuştum. Kış boyunca keyif içerisinde yedim.

Bu sene sanırım daha fazlalar, kurutmak için balkona koydum ve ancak daha birsürü üzüm var dalında.


Araya acı biber turşu fotoğrafı sıkıştıralım.
Annem bile benden turşu tarifi alıyor artık, turşu içinde bir tarif gelecek. Sağolsun ustam Hikmet anne. Eda ya selam yola devam.


Kalanlar, görünmeyen kısım ve daha aşağıdaki salkımlar var. Maşallah. Bu üzüm çeşidine Karadeniz bölgesinde ''Isabella'' deniyormuş. Burası çok sıcak ama sevmiş bu iklimi demekki. Bu sene sadece bir kere kükürt püskürttük, bilinçli olarak çok az kükürt döktük. Gerçi çook eski zamanlardan beri kullanılan bir yöntemmiş.


Yıkadım, biraz da suda beklettim.


Arada maalesef hazır maya dan ( GDO lu) ekmek yaptım, menüde hamburger vardı o öğlen.


Kış lıklarımmmmmm


Üzümlerin saplarını ayıklayıp, tencereye aldım.



Üzerine bir bardak suyu ekledim.
Ve kısık ateşte yaklaşık yarım saat fokurdattım. İlk etapta su az gibi gelebilir, tariften şaşmayın sonra üzüm de sulanıyor.




Aşağıda kalan üzümler.
Sirke olacak bir kısmı da.
Sirke atölyesi duyurusu yaptım ama meraklısı çıkmadı. Nasip. ben kendim bastım tabi.


Ada ekmeklere 112 üzerinde 112 verdi :-)


Kaynayan üzümleri süzgeçten geçirip suyunu süzdüm, posasını iyice sıkarak suyunu bir kere daha sıktım ve yan bahçeye attım posaları.
Suyu tencereye alıp, mısır unu ve şekerini ekledim. Muhallebi kıvamına gelene kadar tuttum ocakta veeee




Sonuç. Renk ne kadar güzel değil mi.
Tadı da bence müthiş; ekşi -tatlı. Ağzınıza gelen pütürlü üzüm tadı ve kokusu da mükemmel.
Birçok diğer tatlıda ki gibi şeker ön planda değil, meyvenin tadı ve kokusu ön plandaydı.


Ada kız ilk gün hımm dedi ve bıraktı ama bugün götürdü pepeçura yı çok güzelmiş diye.
Acaba ne anlama geliyor?

Bu üzüm çok da yararlı, demir deposu imiş.

Tarif; 1 kg kokulu üzüm
          yarım bardak mısır unu
          yarım bardak şeker
          1 bardak su
Tarif Rize mutfağına aitmiş.


Tarifi Hamarat Abla blog undan aldım. Teşekkür ederim.


Kalın sağlıcakla
uyyy ha uşağım diyen anne

4 yorum:

Unknown dedi ki...

ilginç bir tarif olmuş,afiyetler olsun.ellerine sağlık....

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Hep yapmak isteyip yapamadigim bir tarifti,lezzetli oldugunu tahmin edebiliyorum,hele hele o üzümlerle,misafiriniz hos gelmis,eviniz senlendi ne güzel,selamlar...

Güliz'in Dünyası dedi ki...

Ben üzüm kuymağı diye duymuştum adını..tarif aynı isimleri değişik, becerikli anne ellerine sağlık..kışlıklar, tatlılar hazır , süpersin vesselam..

Oglak Kizlari dedi ki...

Teşekkür ederim.
Öyle çok kişiye ve anılarına dokundu ki, iyiki yazmışım, iyiki denemişim bu tarifi dedim.

Deneysel anne

-------------------

Özlem,

Hadi yap, okuyalım deneyimlerini.

Meraklı anne

-----------------

Bir terazi kızı,

vallahi öyle, nazar değmesin.

Şanslı anne

----------------

Güliz,

vallahi öyle.
eksiklikler var ama olsun.
Biraz önce de şokella ve göz altı kremi sattım Ellen a, yihhhuuuu

İşkadını anne