20 Şubat 2016 Cumartesi

Mavri

Merhaba,

Iki bucuk yildir buradayiz. Hic denemedik "mavri" adli yoreye ozgu  baligi.
Hep, her Istanbul lunun "kefal" e baktigi gibi baktik. Boklu balik dedik. 
Yaklask bir aydir "mavri" nin tam zamani buralarda.

Ilk haftalarda, yumurtalari da karninda satiliyor, sonra kalmiyor ama yumurtalarin yerine, tavuklarda ki gibi mideleri olan bu baliklarin taslik adi verilen organi da yaninda veriliyor. Taslik, baliktan en az bir 20 dakika fazla pismeli. 

Iki hafta once bir diger Istanbul lu, Dorata ve ailesi denedi ve baligi deneme konusunda bize de yuru ya kulum dedi aslinda ama kismet dun aksamaymis. 

Gordugunuz gibi, firin tepsisine carprazlama ancak sigdi.

Biz Istanbul lular, lufer, palamut, levrek in tadina pek alisigiz ya, burada ki ilik su baliklari veya hem tatli hem tuzlu suda yasayan baliklar pek bizim agiz tadimiza gore degil. Ya da toprak kokuyor, diplerde ot neyin yedikleri icin. Tabi zaman zaman dusen  buyuk deniz levrekleri bu konunun tamamen disinda. Ve fakat bu Mavri, muhtesem. Bir kere kocaman ve ekonomik. Tadi da resmen tavuk eti tadinda. Kilcigi ise, levrek ile karsilastirilinca cok az ki bilirsiniz levrek te de pek kilcik yoktur.

Bir de soyle bir bilgi var;


Bi cok kefal baliklari bulunmaktadir.Bu kefal baliklari hakkinda anlatilabilecek cok sey olsada biz lafi uzatmadan kisaca özetleyelim.

MAVRİ KEFAL ( Chelon labrosus )diye adlandirlan kefal türü hakkinda bilgi,

Kefal, denizlerimizin sıcak ve ılık bölgelerinde, kıyılara yakın, denizle ilişkili nehir ağızlarında ayrıca iç sularda ve sürüler halinde yaşayan bir balık türüdür. Denizlerimizde Has Kefal, Altınbaş Kefal, Topbaş Kefal, Mavri Kefal, Dudaklı Kefal gibi çeşitleri vardır. Ayrıca büyüklüklerine göre de isimlendirilir. Türlerine göre 25 cm. den 90 cm. boya erişirler. Yaklaşık 15 yıllık ömrü olan Kefaller 6 - 7 yaşından itibaren yaz aylarında üreyerek 150 binden 7 milyona kadar yumurta verirler. Eti ve yumurtası yönünden değerli bir balıktır. Deniz dibi bitkileri ve yumuşakçalarla beslenir.


Kalin saglicakla

Balik sever anne



3 yorum:

Unknown dedi ki...

Mavri göç zamanı bazen bizim buralardan geçerken yakalanırsa yiyebiliyoruz lezzet olarak güzel bir balık bencede...

Oglak Kizlari dedi ki...

Lokum gibiydi lokum.
Sizin oralara gelince de kaçırmayın hiç, afiyet olsun hepimize.

asli@b dedi ki...

Abim, yazları çeşmealtında olduğumuz dönemde, olta ile, bolca kefal, mırmır ve karagöz yakalardı. Onları tavada pişirir yerdik, enfes olurdu, kefal deyip geçmemek lazım ;D Şimdi karaburun'da devam ediyor yazları :)