12 Eylül 2012 Çarşamba

Evde peyniraltı suyu nasıl üretilir? Evde peynir nasıl yapılır.

Merhaba,

Hergün Sadberk Hanım Müzesi gezimi anlatacağım diye oturuyorum klavyenin başına ama olmuyor.
Neyse bakalım, sırası gelir herhalde.

Efendim, neden bilinmez geçen haftaki sütüm bozuldu. Yada ekşidi ne denir bilmem. Allahtan yoğurt yapmıştım, süt bozulmadan bir kısmını. Şenay ''maya'' çok güzelmiş. Teşekkür ederim.

Ben de ne yapayım derkeeen, dedim ki  haydi peynir yapayım. Tabi peynir yapınca birde peynir altı suyu çıkıyor bolca.

Eskiden aman ne merak ederdim, nedir bu peynir altı suyu diye. Meğerse hakikaten peynir altı suyuymuş. :-) Çok değerli ve vitaminli bir su.

Önce bozulan sütü altını kısık olarak açtığım ocakta kaynattım ve karıştırarak 5 dakika daha kaynattım. Süt katı madde olup dibe çökünce altını kapattım. Yani kısaca bir 10 dakka kaynattım, karıştırma işleminden sonra. ( eğer bozulmamış sütten yapmak istyerseniz, süt kaynadıkdan sonra içine bir kaşık sirke veya ayran veya limon suyu karıştırıp, sütü kestirme şansınız da var) Cam bir büyük kaseye, süzgecimi ve tülbendimi koyup süzdürdüm.





(Peynir altı suyu. Kullanımdan sonra kalan miktarı bir kavanoza koyup dolaba kaldırdım. Yaklaşık 1 hafta kullanılabiliyor)

Tülbendi sıkıştırıp, bir gün buzdolabında bekletirseniz iyice süzülüyor.
Üzerine ağırlık koyarsanız, şekli de marketten aldığınız peynirlere benziyor.

İsterseniz, içine tuz, biber, maydanoz v.s koyabilirsiniz, daha leziz oluyor. 


Ağır ağır süzülüyor.


Ocağı kapatmadan tencerede ki sütün hali.


Ertesi sabah bu peyniri kahvaltıda yiyebilirsiniz.
Ada kız ve Cem yemiyor ama ben afiyetle götürüyorum valla.

İşte peynir;





Peynir altı suyu ile ekmek yapayım dedim ama bu hamur akşama pizza oldu. Hımmm  nefis.



Erişteli, mercimek çorbasına da kattım. Az ama.


Haftasonuna börek sarayım dedim, onada peynir altı suyu ekledim. Bolca





Böreklerin resmini çekmeyi unutmuşum iyimi.

İşte bööle.

Öperim bolcana.

Not: Bulaşık makinası için evde yaptığım deterjanı artık tek kullanımlık yapıyorum. Böylece limon tuzu detarjanın tümünü ıslatmayı ve kurutmayı başaramıyor) 

Laubali anne Çiğdem

29 yorum:

asli@b dedi ki...

Çiğdem'cim,
Hamaratlık konusunda her geçen gün kendini aştığını düşünüyorum - maşallah diyeyim- darısı başıma ;D
Bu arada peynirden çok gerçekten peyniraltı suyunu kullandığın yerler hoşuma gitti.
Öptüm!

pınariko dedi ki...

gerçekten harikasın bu ne hamaratlık maşallah diyorum:))

Oglak Kizlari dedi ki...

Aslı,

Yorumlarına bayılıyorum, iyiki varsın be yaw.

Hamarat anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Pınariko,

Ben dimi, ehi..
Çin ne zaman??

Gezerek anne Çiğdem

örgü saati dedi ki...

Bir maşallah da benden. Evde peynir yapmak zor iştir herhalde. Peynirin fotosu nerde?

pınariko dedi ki...

evet yaaw sen gerçekten çok hamarat gördüm ama peynir yapanı görmedim:))
Çin Martta zor bu sefer zor olacak galiba....

mosguetravelerMosguetraveler dedi ki...

HAMARAT İNSANIN HALİ BİR BAŞKA
ELLERİNİZE SAĞLIK
AFİYET OLSUN

ab-ı hayat dedi ki...

merhaba,

Benim dikkatimi bulaşık makinası için evde yaptım dediğiniz deterjan çekti,tarifini yazdınız mı daha önce.Paylaşırsanız sevinirim:::)))

anne eli gibi dedi ki...

aslında herşeyi evde yapabiliriz,yeterki vakit olsun yeterki isteyelim.ellerine sağlık...

Recep Altun dedi ki...

Merhabalar,

Elinize ve emeğinize sağlıklar dilerim. Efendim, bu ne güzel hamaratlık böyle.

Selam ve dualarımla.

Limon çiçekleri dedi ki...

Marifet akıyor yine canımcım,Maaşallah sana ne diyeyim..Bu yararlı bilgilerin için ne kadar teşekkür etsem az.

LeylaK dedi ki...

Oh oh oh oh daha ne olsun. Marifetli anne Çiğdemi çok kıskandım :)

Yoğurt yapayım derken ekşittiğim sütten bir peynir maceram da benim vardır. Ama bizde ona Minzi derler. Çok da güzel yenir :)

Oglak Kizlari dedi ki...

Örgü saati,

sahi mi, insan yapınca o iş kolay oluveriyor ya hemen.

Sevindirik anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Pınariko,

Zor olmazz.
Hep tecrübe hep güzel olur.
Sağlık olsun gerisi booş.

Mart mı, daha var zaten.

Yolculuk seven anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Seyyah Gül,

Teşekkür ederim.
Hoşgeldiniz.
Gerçek hamarat sizsiniz. O ne nakışlar ööle.

Kıskanç anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

ab-ı hayat,

Merhaba, evet yazdım sanırım, link;
http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8156661727669272314#editor/target=post;postID=1739595195416426875

Şimdilerde tek kullanımlık yapıyorum.

Kolay gelsin.

Gururlu anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Anne eli gibi,

Evet haklısın ama vakit olsa bile zor, kolay bi iş değil haberiniz olsun.

Caydırıcı anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Recep bey,

Sağolunuz.

Şımarmış anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Havva,

Şımartıyorsun beni.
Sağol varol.

Mutlu anne Çiğdem

Oglak Kizlari dedi ki...

Leyla,

Geliyorum hemen sana ''minci'' nin tarifini bulmaya.

Meraklı anne Çiğdem

Güzin dedi ki...

Slm.lar Hamarat hanımefendi. Blogunuz Eylül 2012 içinde kaldığından yazıp yazmama konusunda tereddüt ettim.Çok güzel yapımlarınız var. Sizinle gurur duydum.Yalnız şu bulaşık sabunu yapımına şaşırdım doğrusu.Bildirebilirseniz çok sevinirim.Teşekkürler başarılar Güzin

Oglak Kizlari dedi ki...

Güzin,

Hoşgeldin.
Eylül 2012 de kalmak ne anlama geliyor anlamadım.

Bulaşık detarjanı için artık sadece limon tuzu ve sirke kullanıyorum. Herşey pırıl pırıl. Limon tuzu, detarjan kutucuğuna, sirke de parlatıcı kutusuna.

Elde bulaşık yıkama konusunu sorduysanız; 120 gr kostiksiz beyaz sabun rendesini geniş bir tencereye koyuyorum, üzerini biraz geçecek kadar su ve altını yakıyorum, sonra ılıyınca yarım tatlı kaşığı boraks ve yarım tatlı kaşığı karbonat ekliyorum ve bir kaba aktarıyorum. Bu kadar.

Selamlar.
Hamarat anne

Güzin dedi ki...

Slm.lar Çiğdem hanımcığım ivedikli cevanıza çok teşekkür ederim.Eylül 2012 de kalmayı şöyle açıklıyayım.Blokunuzdaki bilgi alışverişinizde Eylül 2012 den sonra bir kayıta rastlayamadığımdan kısaca anlatmak istemiştim.Ters anlaşıldıysa özür dilerim.Tekrar teşekkür eder,başarılarınızın devamını dilerim. Bizler için de siz çok değerlisiniz.Bu sayfada tekrar iylik ve güzelliklere görüşmek üzere.Güzin

Oglak Kizlari dedi ki...

Güzin im,

Bir aksilik mi var acaba, ben hergün ''post'' koymaya çalışıyorum. En son yazım da dün 21. Subat tarihli.

Yine göremiyorsan, bana haber edermisin.

Iyi dileklerin, içimi ısıttı sağol.

Sevgiler
Endişeli anne

Göçebe günlük dedi ki...

Merhabalar,
Öncelikle ne güzel şeyler yapmışsınız elinize sağlık.
Ben de kesilen sütten lor yaptım ve peyniraltı suyunu atmak istemiyorum. Buzdolabında ne kadar süre saklanabilir bilginiz var mı? Teşekkürler.
Selena

Oglak Kizlari dedi ki...

Göçebe annenin günlüğü,

4 gün de beklediği oluyor, bir günde bozulduğuda oluyor. Süt gibi, keyfine kalmış bakteri hanımların.

Ben sattığım ekmeklerde kullanıyorum, yağ koymuyorum peynir altı suyu kullandığımda.

Mis.

ekmek güzeli anne.

Gülşah Çetin/Akçansa Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu dedi ki...

Merhabalar, dün aldığımiz sütü kaynatirken kesildi ve yoğun bir ahır kokusu yayildi. Ben de lor peynirine çevireyim dedim ama, yogun koku rahatsiz etti. Sizin yaptiginiz lorda ve peynir alti suyunda bu koku rahatsiz edecek kadar oluyor mu? Sevgiler Gülşah

Oglak Kizlari dedi ki...

Merhaba,

Süt kokuyorsa peynir de kokacaktır ama peynire tuz, dereotu, maydanoz v biber, pul biber, baharat atabilirseniz, koku nispeten hissedilmez diye dusnuyorum.

Afiyet olsun

Adsız dedi ki...

Arda ben merhaba peyniraltı suyu hımmm işte bu benim aradığım şey çünki bir vücutçu olarak en çok ihtiyaç duydugumuz 1 numaralı besin kaynağı içindeki protein ve mineraller her sporcu için gerçekten çok önemli ama özellikle kas gelişimi için oldukça faydalı :) iyi günler