gazeteci cocuk_kapakBazı şeyleri başımıza gelmeden bilemiyoruz. Bazı şeyleri ise başımıza hiç gelmediği için asla bilemiyoruz. empati becerisi işte bu noktada devreye giriyor. Kitaplar ise bize dünyaca mesele hakkında empati kurmayı öğretiyor. “Gazeteci Çocuk” da işte böyle kitaplardan biri.

Yaz tatilinde gazete dağıtan arkadaşının görevini üstlenen Victor, bu işin üstesinden nasıl geleceğinden emin değildir; çünkü Victor kekemedir. Kekemelikle gazete dağıtmanın ne ilgisi mi var? Victor için çok ilgisi vardır; çünkü her bir gazete, farklı farklı sorunları olan müşteriler demektir ve sorunlu müşteri demek de onlarla iletişim kurman anlamına gelmektedir.

Yıldıray’ın anlattığına göre çok güzel bir romanmış “Gazeteci Çocuk”. Aşağıdaki radyo kaydımızı dinlerseniz, eminim siz de benim gibi Yıldıray’ın anlattıklarını merak edip, bir koşu gidip kitabı almak ve okumak isteyeceksiniz. Yayının ilk kısmını hayli uzun tuttuk. Bazen böyle oluyor; sevdiğimiz bir kitap hakkında konuşurken her şeyi, her şeyi anlatmak, söylemek istiyorsunuz; ama okurların da hevesini kaçırmamak lazım. Yıldıray’ın anlattıkları benim hevesimi kaçırmak bir yana, kitaba daha da ilgi duymama neden oldu. İşin içine bir de bir dönem romanı olması ve gerçek bir yaşam öyküsünden izler taşıması da girince, okunacak kitaplar listeme bir yenisini eklemiş oldum.

iste bunlar hep bilim_kapakYayının 18:49. dakikasından itibaren başlayan ikinci kısmındaysa eğlenceli bir bilim kitabı hakkında konuştuk. “İşte Bunlar Hep Bilim” adını taşıyan ve değişik zorluk düzeylerinde 50 deneye yer veren bu kitap bana göre tam bir eğlence kitabı. Bilime ilgi duyan çocukların tek başlarına yapabileceği deneyler de var, aileleriyle bir pazar günü eğlencesine dönüştürecekleri deneyler de. Bazı deneyler yetişkinler için, bazılarınıysa öğretmenler okulda öğrencileriyle rahatlıkla yapabilirler. Elli deney içinden elbet size göre bir deney de vardır. Ben kola şişesini fıskiyeye dönüştürme deneyiyle ilgileniyorum mesela. Bu kitap ilginizi çekiyorsa ve siz de efervesan roket uçurmak, küvette hız motoru yüzdürmek ya da ev yapımı lav lambası yapmak istiyorsanız bu yazının altına yorum bırakın. Gelecek hafta yapacağımız çekilişte kazanan kişiyi 23 Kasım Pazartesi günü açıklayacağız.