7 Mayıs 2013 Salı

Kenger bitkisinden yoğurt mayalamak !

Iyi akşamlar,

Yazamıyorum bu aralar. Olmuyor, olamıyor.
Kızım ın bahar alerjisi olduğunu idda etti bir dr. E epeyidir nezle gibi birşey, burun tıkanıklığı geçmiyor, geçmiyor. Bakalım. Alerji offff.. en sevmediğim şey.

Herkese şifalar dilerim.

Kadıköy de ki Çiya yı herkes bilir, oradaki yoğurtlar ''kenger'' bitkisi ile mayalanıyormuş.
Orjinal yazı için bir tık ve Ayfer Tuzcu Unsal a koca bir teşekkür.

Ada kız la, Ada dan ve oradan buradan kenger dikeninin çiçeklerini topladık.





 Kuruttuk






ve sonra havanda döverek, bir tatlı kaşığı kadarını, 45 derece  civarı ısıtılmış sute bir tülbentin içinde daldırdık, kahverengi bir renk çıkıyormuş, ki biz de mavi çıktı. Bu işlemi bir süre yaptıktan sonra tülbenti ve ıslanmış kenger çiçeklerini çıkardık ve ertesi sabahı merakla bekledik.

Çok koyu süt olmuştu, vazgeçmedik, bir daha mayaladık ve sonuç yoğurt. Havalara uçtuk ama tadınca bütün havamız söndü çünkü acı idi tadı.

Şimdi ne yapsak???

Bilenler lütfen önerileri ile bize ışık tuttsunlar.

Ayfer hanııım, bir el etın bize ne oluurr.

Muhtaç anne








3 yorum:

Deli Anne dedi ki...

hiç bir bilgim yok ne yazık ki ben sadece Kenger i duyunca merakla buraya koştum zira çocukluğumun bitkisiydi o:)

asli@b dedi ki...

Çiğdem'cim,
Bende de bahar alerjisi nam-ı diğer polen alerjisi var. Umarım Ada'da sadece soğuk algınlığı vardır. Ama her halukarda önerilerim; polenler en çok sabah saatlerinde oluyor. 11-12'ye kadar evi havalandırmayın, cam-pencere açmayın, Ada o saatler öncesinde dışarı çıkacaksa mutlaka gözlükle çıksın. Eğer uçuşan polenleri gözle görebileceğiniz bir hava ise, fular ya da şalla burnunu kapatsın. Öptüm!

Unknown dedi ki...

Çok geçmiş olsun. Benimki de klimadan çarpılmış okulda alışkın değil tabi çocuk klimaya ateşli ev de yatıyor. Bütün kış hasya olmadı. Klimadan hastalandı yanarım yanarım ona yanarım :(

Öptüm