18 Kasım 2013 Pazartesi

Oradan buradan.

Iyi akşamlar,

Çok ara veriyorum biliyorum.
Çözeceğim bu işi yakında.
Şikayet edenler yakında pek yakında eski rutinime döneceğimdir.

Oyle çok yazacak şey var ki.

Oradan buradan yapayım, yoksa günü yakalamak mümkün olmayacak;

Ada kız dan inciler;

Geçen sabah Ada ya sütünü soğuk verdim, bir eda ile ''mükemmellll, teşekkürler '' diyişi vardı ki, evlere şenlik.

Bir başka gün okuldan çıktık, bisikletin arkasında günün kritiğini yapıyor Ada. O ara Ingilizce, aman sıkı tutun dedim. O da bana cevap verdi; I am ''tutting'' mummy ve sonra başladı gülmeye ''tuting'' dedim anne, tuting..  Artık daha çok farkında dilin. Burada çevresinde bir sürü dil uçuşuyor tabi.
Yakında ona özel Ingilizce konuşan abla da işe başlayacak ve umarım Ada daha seri konuşmaya başlayacak. Amin.

Bahçedeyiz, köpeğimiz Poyraz, koku bırakmak için oraya buraya çiş yapıyor. Ada ne dese beğenirsiniz; Aaa anne bak Poyraz da ayaklarını üşütmüş, sık sık çiş yapıyor.
Poyraz bu kış bizim bakacağımız komşumuz Alman çiftin pek özgür  takılan köpeği. Pek nazlı bir erkek. Hem de bize köpek bakımı nasıl olur tecrübesi olacak.

Ada kız heceleyerek yazı yazıyor, Cem ile çalışıyorlar, benim geldiğimi  görünce anne bak meşhur 
Talat bu, sanırım sonra da bu ( resmi gösteriyor) Ali meşhur olacak. :-)

Yine ders çalışıyorlar; o anda Cem ''Atilla'' ismini okumasını istiyor ama Ada bir türlü çıkaramıyor. O anda bilmeden gelen ben,  şimdi hatırlamadığım bir konu yüzünden kızdım Ada ya. Ağlamaya başladı, şaşıran Cem de sordu kızım niye ağlıyorsun bir okumadın Atilla yı. Ada birden susar ve Atilla mı o diye muzipçe sorar. E tabi kızım Hap ın kardeşi de Atilla ya, hani Buse nin dayısı. Ben de her fırsatta aman hatırlasın diye kolay birşeyler bulmaya çalışıyorum. Cem de Itfaiyenin ''i'' si diyor mesela.
Helak oluyoruz yaw. Ama Ada kız ın da maşallahı var, bizi üzmüyor. Umarım tüm okul hayatı böyle sorumlu bir öğrenci olur. Bugün ''o'' öğrenmişler. Otel yazmayı kendi düşünmüş. Pek bir gururlandı.

Yine bahçedeyiz, ortalık genelde ıssız buralarda fakat o gün karşı ''apart''  ın bahçesinde çocuklar oynuyorlar. Ben de kalktım bakınıyorum, aklımda Ada gitsin orada oynasın, yeni arkadaşlar edinsin olayı var. Tam da o anda Ada dan bir cümle; o çocuklarla oynayacağımı aklından bile geçirme. ( Don't you even think about ) tan çeviriyor.

Burada okul da çocukları komple kontrol ediyorlar. Mesela bugün dişçi gelmiş, kızımda çürük yok ama lekeler var. Maalesef konu hakkında eni fikir yada çözüm yok. Ada nın bir sınıf arkadaşının ağzında 10 tane evet 10 tane çürük varmış. Vahim. 3 kişi de çürük yokmuş; Ada da onlardan biri, sınıf onları alkışlamış. Ah bir de yavrumun dişleri siyah olmasa.

Bugün gazetede bir haber okudum. Birsürü güzel kız çıkarıyormuş Venezuella. Tam moralim bozulurken devamında hepsinin estetik güzeli olduğu ve ülkede ki cansız mankenlerin bile estekli olarak imal edildikleri haberi vardı. Nasıl sevindim anlatamam, benim bok atmama bile gerek kalmadı güzel kızlara. Ehi...

Bu arada Aslı cım, teşekkür ederim bana bu ''Pucca günlük''  ablayı tanıştırdığın için hem gazete hem de blog yazılarını keyifle takip ediyorum.

Dalyan da  nehir üstünde hem gezdirip hem de lokanta olan tekne yok. Ya da kıyıya bağlı tekne restaurant yok. Girişimcilerin dikkatine. Niye mi paylaşıyorum ee ben de sermaye yok. Belki duyan birileri yapar.

Çocuklar ile aktiviteleri de Sonja hallediyor başarıyla. Ada kız bugün elişi dersine katıldı mesela. Kirpi yapmışlar. Bugün planımız dahilinde değildi ama Ada kız gitmek istedi e neden olmasın. Haftasonlarıda kendi yaşıtları ile yürüyüşlere katılıyor. Çok güzel fotoğraflar çekip paylaşıyor Sonja. Sağolsun. Sonrasında yine Cumartesi günleri saat 14 te okulda Drama dersine katılıyor. Yani biz eski hayatımıza yavaş yavaş dönüyoruz burada. Ada kız ama anne evde oturalım biraz demeye başladı son iki haftadır :-)

Yaptığım kiş ler de bayağı güzel oldu. Hatırlayan olursa bir günlük bir kursa katılmıştım şimdi kapanan Chocolate de.


Pazardan tatlı mı tatlı bir teyzemden alıyorum yeşillikleri. Bu hafta nefis tere aldım mesela ek olarak. Rokalar tadından yenmiyor. Ispanağı ayıklayıp kavurdum, soğan v.s. işte. Sonra içine biraz süt ve süt kaymağı ekledim. Tuz ve baharatlar attım.

Bu arada sütü artık, sabahları önümden geçen ve otlamaya giden iki yerli sarı inekten alıyorum. Bir de sevimli ve meraklılar ki. Ineklerin sahibi yumurta ve yeşillik de getirdi geçen hafta ıhm...


Kiş in hamuru; 190 gr un, 80 gr tereyağ yoğruluyor. Mixer de de yapabilirsiniz. Ekmek kırıntısı gibi birbirini tutmayan bir hamur oluyor.  1 yumurta sarısı ve 4 yemek kaşığı soğuk su ekleyip birazda karbonat tekrar yoğuruyorsunuz ve hoop toplanıyor hamur. Ben buzdolabında bekletmedim. Isteyen bir 20 dk koyabilir.


Hamuru 26 cm lik kabınıza göre açıp yerleştirip, çatalla deliyor ve üzerine tekrar yağlı kağıtla kaplayıp pişmemiş nohutları döküp fırına veriyorsunuz. 180 derecede 12 dk filan. Çok pişmeyecek.


üstüne cıvık iç malzemenizi ekleyip hoop fırına. 20 dk veya 15.  dakikadan sonra kontrollü olarak pişiriyorsunuz. Sonuç; süper.


Sonra bir de pırasa lısını yaptım. Arzu üst üste kiş mi olur canım dedi kızdı ama olsun. :-)
Ben de bu akşam kıymalı bizim usul pırasa yaptım, yanına da beyaz pilav ve salata. Ada kız ıhmm diyerek onu da yedi, maşallah. Arzuuuuuuu..


Yine pırasa az soğanla kavrulur.


Bu iş için saklanan nohutlar yine kullanılır.




Sonuç. Mükemmel. Ada kız, anne yediğim en güzel pırasa dedi. Daha ne olsun.
Bu kiş in iç malzemesine kaşar peynir de ekledim.

Daha uzatmiyim, sizi sıkmayayım.
Aaa birde bugün Adana ya kenger mayası yolladım. Umarım güzel tutar yoğurtları.

Kalın sağlıcakla.
Nejat Uygur a bir Fatiha.

Bahadır bey e selam yola devam diyen anne


5 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

İyi olmuş yazdığın..

asli@b dedi ki...

Çiğdem'cim,
Özledik, fotolar, Ada kızın incileri derken Dalyan gitgide daha cazip geliyor, gelmemiz an meselesi benden söylemesi :)
Öpüyorum...

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Yerim o ADA'yı ben. Ellerine sağlık muhteşem görünüyor ve lütfen sık yaz şekerim, sevgiler :)

Oglak Kizlari dedi ki...

Di mi ya Asortik.
Seni de özledim. Gelsen yada gelsem.

Özlem dolu anne

--------------

Aslı,

Dezavantajlarda var, pek yakındaaa..

Objektif anne

--------------

Ozlem,

Ye kızımı. Temem.

Itaatkar anne

mandalincikmazi dedi ki...

kenger mayası mı ?
hoppsss o da ne ?
Yazarsan buraya sevinirim
gelir bakarım belki bu konuda post bile hazırlayabilirsin...
Kiş nefis ellerine sağlık canım, Ada kıza hayatta başarılar emin adımlarla ilerliyor yolu açık olsun, sizlere süt veren sarı kızlara selamlar....
Bir Fatiha da benden değerli kayıplarımıza........